7.8 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024

Epidemiolog clujean despre criza coronavirusului: „Eu nu as inchide parcurile. Exagerarea nu e binevenita”

Criza coronavirusului a dus la masuri drastice de libera miscare a oamenilor. Nu toata lumea este multumita de aceste masuri, iar unele voci de specialitate considera ca sunt exagerate. Este cazul epidemiologului clujean, Molnar Geza, care avertizeaza despre problemele la nivel fizic si psihic ce pot aparea dupa perioada de carantina.

Izolarea prelungita poate dauna sanatatii fizice si psihice

„O izolare prelungita nu poate sa fie buna sub aspectul starii de sanatate, incepand de la probleme reumatismale si pana la probleme psihice, de anxietate, depresie samd. Eu nu as inchide toate parcurile. Sigur ca un parc central care are o suprafata foarte mica, dar este bine pazit si gestionat, poate sa fie un loc de plimbare pentru ca daca ma plimb numai in jurul blocului meu, unde este beton peste beton nu este nicio relaxare. Dar, repet, depinde cum folosim parcul respectiv”, a anuntat Molnar Geza, scrie ziardecluj.ro.

Specialistul recomanda plimbarile in aer liber si zone verzi, jogging-ul, mersul pe bicicleta si orice alta miscare in aer pentru relaxare. Desigur, cu conditia sa se pastreze distantarea sociala. ” Daca jucam table in parc si intr-un sfert de ora am zece persoane in jurul meu atunci nu este corect. De asemenea, daca ma duc sa ma intind la gratar si bericica si, mai ales, sa stau la butic la coada la bere atunci este binevenita interzicerea acestor comportamente. Indiferent de varsta, indiferent de profesiune, in mod sigur este nevoie de relaxare la aer curat si in spatii verzi. Nu putem sa mergem in extrema in care sa ne inchipuim ca la o inaltime de trei metri, ca mai sus nu pot sari, concentratia de virusuri in atmosfera ar fi asa de mare incat sa ma infectez. Eu sper ca in continuare sub aspectul relaxarii masurile impuse vor fi mai permisive si sub acest aspect”, a mai spus acesta intr-un inteviu cu Adrian Dohotaru, deputat independent.

OMS a confirmat ca noul coronavirus nu se transmite prin aer

In contextul in care OMS a confirmat ca acest nou tip de coronavirus nu se transmite prin aer, este foarte posibil ca afirmatiile epidemiologului sa fie cat se poate de relevante. Intr-un studiu publicat, OMS confirma faptul ca noua tulpina de coronavirus este transmisibila prin stranut si tuse, ci nu prin aer.

„Transmiterea picaturilor se produce atunci cand o persoana care este in contact strans (mai putin de un metru) cu o alta persoana care are simptome respiratorii (cum ar fi tuse sau stranut) si, astfel, risca sa-si puna mucoasa (gura si nasul) sau ochii expusi la picaturile lor respiratorii potential infectioase”, explica studiul OMS, „astfel, contagierea se poate produce prin contact direct cu o persoana infectata sau prin contact cu o suprafata sau un obiect care a fost utilizat.”

Asadar, mastile nu sunt atat de necesare pentru trecatori, deoarece virusul nu se transmite prin aer. Mastile sunt extrem de eficiente pentru personalul medical, care stau la mai putin de un metru distanta de pacientii care pot fi infectati.

Asa cum explica si Molnar Geza in interviul cu deputatul, nu ne putem imbolnavi daca trecem pur si simplu pe langa un om: „A trecut o persoana varstnica pe langa noi. Chiar daca aceasta persoana ar fi infectata, chiar daca ar fi intr-o perioada de incubatie, chiar daca trece la un metru de noi, in acest rastimp de cinci secunde sau si mai putin cand trece pe langa noi, nu a putut sa lase in urma ei o atmosfera virala atat de incarcata cu o doza atat de mare incat sa ne infecteze pe noi care stam pe banca, mai ales avand in vedere conditiile atmosferice cu temperaturi agreabile. Asa ca, in nimic exagerarea nu este binevenita”.

Transmiterea prin aer a coronavirusului se face in situatii specifice de tratament medical

Mai mult, si in studiul OMS se confirma ca transmiterea prin aer a virusului se face in situatii speciale, cum ar fi in tratamentele medicale in care se genereaza un efect aerosol, precum intubarea sau respiratia asistata. Asadar, virusul ar putea sa se transmita prin aer doar in situatii de tratament, ceea ce inseamna ca protectia pentru cadrele medicale este foarte importanta.

Epidemiologul mai subliniaza ca plimbarea si statul in verdeata este necesara oricarui om. Cei care stau la bloc in aceasta perioada sunt dezavantajati. „Sunt norocosi cei care stau la casa sau la tara. Sunt defavorizati cei care stau la bloc si nu au zone verzi in vecinatate. Chiar daca stai pe balcon, nu este acelasi lucru cu o plimbare sanatoasa de o jumatate de ora sau o ora sau jogging sau mers cu bicicleta”, a mai afirmat acesta.

Mai jos puteti urmari dialogul complet:

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole