23.3 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Enterocolita cronica. Plante medicinale care iti sar in ajutor

Enterocolita cronica este o afectiune a intestinului subtire si gros, un proces inflamator al mucoasei intestinale. Manifestarile obisnuite ale bolii sunt: dureri abdominale care isi muta sediul  intensitatii maxime in diferite zone, balonari, zgomote in abdomen, diaree, intolerante alimentare la lapte, fructe, glucide concentrate, boala evoluand cu timpul spre denutritie si anemie.

De regula, enterocolita acuta debuteaza bruscsimptomele fiind de scurta durata (cateva ore sau zile), dar in enterocolita cronica, debutul poate fi mai lent si progresiv, iar durata simptomelor de lunga durata (zile sau chiar saptamani).

Iata mai jos ce plante te pot ajuta in enterocolita cronica:

-Musetelul: ceaiul din aceasta planta are efect calmant, cicatrizant, fiind recomandat sa il consumi in aceasta afectiune sau sa o combini cu alte plante, ca de exemplu: 20 g musetel, 30 g coada soricelului, 20 g frunze de menta, 10 g salvie si 10 g fructe de coriandru. Peste o lingura de amestec se toarna 250 ml apa clocotita, se lasa 10 minute, apoi se bea cate o cana, de 2 ori pe zi.

-Scoarta de salcam: se administreaza un decoct. Acesta se face din 30 g la 1 litru de apa. Se beau cate 2 cani pe zi, inainte de mese.

-Scoarta de stejar: se utilizeaza ca decoct. Acesta se face din 5-10 g la 1 litru de apa. Se consuma cate 2 cani pe zi, intre mese.

-Scoarta de fag: se indica sub forma de decoct. Acesta se face din 15 g scoarta la 100 ml apa. Ca si mai sus, decoctul dein scoarta de fag se consuma cate 2 cani pe zi, intre mese.

-Porumbele: se utilizeaza ca decoct din fructe, 50 g la 1 litru de apa.

-Macesele: se indica ca decoct, din 30 g fructe la 1 litru apa. Se beau cate 3 cani pe zi.

-Tea-tree: uleiul de tea-tree este considerat un foarte bun antibiotic natural, datorita proprietatilor sale antifungice si antivirale, poate fi folosit cu succes si in tratarea infectiilor cu ciuperci si este de ajutor chiar si in cazul infectiilor virale.

-Afinele: ceaiul de afine, preparat din frunze si fructe, este si el recomandat in tratarea enterocolitei cronice pentru ca are actiune antidiareica si antiseptica. Se prepara o infuzie dintr-o lingura de frunze la o cana de apa clocotita. Se beau cate 2-3 cani pe zi. Vezi si: Suc de catina. Ce se intampla daca bei zilnic un pahar de suc

-Anghinare: ceaiul din frunze de anghinare este bun impotriva fermentatiilor intestinale. Se prepara o infuzie dintr-o lingura de frunze la o cana de apa clocotita. Se beau cate 2-3 cani pe zi.

-Coada soricelului: ceaiul din flori de coada soricelului este foarte util in enterocolite. Se face o infuzie din 2 linguri de flori la 500 ml apa si se bea pe tot parcursul zilei. Se beau cate 2-3 cani pe zi.

-Cimbrisor: ceaiul de cimbrisor/cimbru de cultura are actiune antiseptica puternica. Se consuma 2 cani pe zi, dintr-o infuzie de 1-2 lingurite de planta la 1 cana.

-Ienupar: si ceaiul din fructe de ienupar este recomandat in enterocolite. Preparat ca infuzie in procent de 2 lingurite la 1 cana.

Ce presupune regimul igieno-dietetic in timpul enterocolitei

Bolnavul se va alimenta dupa un orar regulat, in conditii de liniste; alimentele vor fi bine mestecate; sunt interzise atat mancarurile foarte reci, cat si cele foarte fierbinti si consumul de apa in timpul mesei.

Se exclud alimentele bogate in celulozice (seminte, tulpini ale plantelor batrane), condimentele picante (ardei iute, piper, mustar, hrean), slanina, untura, vanatul, branzeturile fermentate, dulciurile concentrate si prajelile.

Alimente indicate: ceai oriental, afine, coarne, gutui, orez, branza, mere, morcovi, carne slaba fiarta sau la gratar si supa de zarzavaturi. Vezi: Ce sa mananci in caz de enterocolita

!!! Abuzul de antibiotice duce in final la dismicrobisme intestinale, care deregleaza mai mult bolnavul. Deci, antibioticele nu sunt indicate decat in cazuri cu totul exceptionale (diaree cu febra, alterarea starii generale etc.).

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole