3.8 C
București
sâmbătă, martie 9, 2024

Efectele dependentei de alcool pe termen lung

Se estimeaza ca o treime pana la jumatate dintre persoanele care abuzeaza de alcool au probleme gastro-intestinale (GI). Intre 80 si 95% dintre cei care consuma alcool in exces sufera de hipoglicemie, ficatul este unul dintre organele care sunt distruse primele in urma consumului. In plus, sistemul imunitar, digestiv si intregul corp sufera in urma acestui obicei nesanatos.

Alcoolul submineaza functionarea normala a sistemului digestiv in mai multe moduri:

  • In gura, abuzul cronic de alcool dauneaza glandelor salivare si interfereaza cu secretia salivara. De asemenea, creste incidenta bolilor gingivale si a cariilor dentare.
  • A bea in exces poate duce la inflamatia esofagului, precum si la reflux acid si arsuri la stomac. Deteriorarea mucoasei esofagului creste, de asemenea, riscul de cancer esofagian.
  • In stomac, alcoolul interfereaza cu secretia de acid gastric necesara digestiei alimentelor. Dozele mari de alcool pot rani mucoasa stomacului, provocand inflamatii si eventual ulcere.
  • In intestine, alcoolul intrerupe miscarea normala a muschilor, scurtand timpul necesar alimentelor pentru a se deplasa prin calea intestinala si a trece din corp ca deseu. Acest lucru poate duce la diaree, frecventa pentru alcoolici.
  • Atat alcoolismul acut, cat si cel cronic pot deteriora muschii netezi si celulele care acopera intestinul. Acest lucru poate limita absorbtia unor nutrienti precum vitaminele B.
  • Consumul excesiv de alcool poate provoca o crestere excesiva a bacteriilor din intestin. La randul sau, aceasta colonizare poate duce la malabsorbtia alimentelor si a nutrientilor si la o permeabilitate intestinala crescuta. Cu aceasta afectiune, cunoscuta si sub denumirea de „sindrom intestinal cu scurgeri”, moleculele mari de proteine ​​pot patrunde in fluxul sanguin si pot declansa un raspuns imunitar, iar toxinele sunt acum capabile sa ajunga la ficat si la alte organe unde pot dauna.
  • Alcoolul interfereaza cu activitatea unor enzime precum lactaza, care descompune zaharul din lapte, ducand la incapacitatea de a digera produsele lactate.
  • Alcoolul poate contribui la inflamatia cronica a pancreasului, interferand cu absorbtia grasimilor si proteinelor. Desi nu face parte din sistemul digestiv, pancreasul afecteaza digestia, deoarece produce enzime care descompun aceste componente ale alimentelor.
  • Problemele gastrointestinale pot aparea chiar si cu o singura doza de alcool, dar vestea buna este ca problemele intestinale primare legate de alcool, diareea si absorbtia deficitara, pot fi eliminate prin mentinerea abstinentei si revenirea la o dieta normala.

80 pana la 95% dintre alcoolici sufera de glicemie scazuta sau hipoglicemie. Hipoglicemia poate aparea dupa ce ati baut si poate dura pana la douasprezece ore. Simptomele hipoglicemiei sunt foarte asemanatoare cu cele ale sevrajului de alcool – transpiratie, ceata cerebrala, vedere incetosata, confuzie, cefalee, ameteli, foame, anxietate, tremur, batai rapide ale inimii si depresie.

Intoleranta generala la glucoza poate persista o perioada de timp pe parcursul abstinentei pana cand corpul se recupereaza, ceea ce, din pacate, poate pune in pericol recidiva: scaderea zaharului din sange creeaza pofta pentru orice lucru care va creste rapid nivelul zaharului din sange, cum ar fi fursecurile, bomboanele, o cola zaharata – sau o bautura alcoolica

Alcoolul poate afecta, de asemenea, modul in care organismul manipuleaza zaharul, provocand leziuni permanente pancreasului, reducandu-i capacitatea de a secreta insulina, ceea ce duce la diabet de tip 1. Bautul in exces frecvent este, de asemenea, asociat cu diabetul de tip 2, in care nivelurile sanguine ale insulinei si ale zaharului din sange sunt crescute. Alcoolul, combinat cu diabetul deja existent, dauneaza suplimentar, contribuind la tensiunea arteriala crescuta, la cresterea grasimilor din sange si la deteriorarea nervilor.

Odata ce alcoolul a trecut prin tractul digestiv, acesta este transportat rapid in ficat, unde vasele de sange il raspandesc in acest organ cat mai mult posibil. Aici, alcoolul poate perturba functia normala a ficatului. Desi exista un risc mic cu aport scazut, vulnerabilitatea creste rapid pe masura ce o persoana bea mai mult. Toti alcoolicii prezinta unele semne de leziuni ale ficatului. Obezitatea – adica a avea cu 30% peste greutatea corporala ideala, care este din ce in ce mai frecventa in societatea actuala – este, de asemenea, un factor de risc independent pentru boala hepatica alcoolica.

Disparitia ficatului are loc in mai multe etape destul de bine definite:

Ficatul gras: Una dintre sarcinile principale ale ficatului este descompunerea compusilor toxici, cum ar fi alcoolul. Acest proces necesita anumite enzime, substante care favorizeaza reactiile chimice. Acum, se intampla ca un alt rol important al ficatului sa fie metabolizarea acizilor grasi, proces care necesita aceleasi enzime. Cand aceste enzime sunt epuizate, interactionand cu alcoolul si, prin urmare, mai putine sunt disponibile pentru a descompune acizii grasi, apoi depozitele de grasime din tesutul hepatic, deci ficatul gras. Aceasta grasime poate ajunge si in inima si artere.

Hepatita alcoolica: pe masura ce se dezvolta ficatul gras, ficatul se inflameaza de obicei si rezultatul este hepatita alcoolica. Simptomele sunt supararea GI, pierderea poftei de mancare, durere si sensibilitate abdominala, febra, icter si confuzie mentala. Hepatita alcoolica poate fi fatala daca o persoana continua sa bea, dar, daca se abtine, starea este adesea reversibila. Virusii hepatitei B si C pot provoca, de asemenea, aceasta afectiune. Consumul chiar si a unor cantitati mici de alcool poate dauna ficatului pentru cineva care este infectat.

Ciroza ficatului: pe masura ce hepatita se desfasoara, vasele de sange din ficat se umfla si tesutul hepatic se deterioreaza permanent, cu ingrosarea fibroasa a tesutului hepatic, degenerarea celulelor si cicatrici severe, o afectiune potential fatala. Ciroza nu este reversibila, dar, cu abstinenta si hrana adecvata, sansele de supravietuire pot creste si o persoana al carei ficat a inceput aceasta deteriorare poate restabili o cantitate semnificativa de functie hepatica si sanatate.

Frecvent, pacientii cu boala hepatica alcoolica au mai multe dintre aceste afectiuni, cum ar fi ficatul gras plus hepatita sau hepatita plus ciroza. In cazuri extreme, alcoolismul poate duce si la cancer la ficat si insuficienta hepatica. Desi ficatul este un organ care se poate regenera singur, afectarea severa a ficatului este potential fatala.

Functia cognitiva, sistemul imunitar si osos, dar si pancreasul sunt afectate

Consumul de alcool cronic si, in special, consumul excesiv de alcool, pune creierul in pericol. Memoria poate fi afectata si pot exista probleme cu functia cognitiva si chiar dementa in cazuri extreme. In ceea ce priveste dependenta, potrivit unei cercetari sponsorizate de Institutul National pentru Abuzul de Alcool si Alcoolism si publicata in Alcohol Research and Health in 2003, aproximativ jumatate din cei aproape 20 de milioane de alcoolici din Statele Unite au o forma de afectiuni psihologice, de la usoare la severe.

Sistemul imunitar: ficatul sustine sistemul imunitar, producand anticorpi care lupta impotriva infectiilor.

Sistemul osos: Functia hepatica afecteaza puterea scheletului, deoarece vitamina D este metabolizata in ficat, iar alcoolul poate perturba acest proces. Vitamina D este necesara pentru absorbtia si transportul calciului si este implicata in modelarea si remodelarea osului.

Pancreasul: Ficatul ajuta pancreasul sa stabilizeze nivelul zaharului din sange prin stocarea unei forme de zahar, glicogen, pe care il elibereaza atunci cand este necesar pentru a alimenta muschii si alte organe.

Sistemul digestiv: Ficatul sustine functia digestiva prin producerea bilei, care este depozitata in vezica biliara si eliberata in intestinul subtire, unde ajuta la descompunerea alimentelor grase si favorizeaza absorbtia vitaminelor liposolubile. Ficatul afecteaza, de asemenea, starea nutritionala prin depozitarea majoritatii fierului in organism si pastrarea rezervelor de vitamina B12 si cupru si 90% din vitamina A.

Intregul corp: Toate zonele corpului beneficiaza de capacitatea ficatului de a filtra mai mult de un litru de sange in fiecare minut, eliminand toxinele si microbii care altfel ar putea provoca probleme de sanatate.

Chimia implicata in functia ficatului este intr-adevar complexa, iar cercetatorii inca exploreaza ce se intampla in interiorul celulelor pentru a afla mai multe. Ceea ce este destul de clar este ca multe zone ale corpului pot fi afectate negativ atunci cand ficatul este deteriorat de alcool. Modificarea dietei impreuna cu abstinenta ajuta la repararea ficatului si la impiedicarea raspandirii daunelor.

Sindromul alcoolului fetal: este unul dintre cele mai tragice consecinte ale consumului de alcool in timpul sarcinii. Acest lucru duce la sugari cu greutate redusa la nastere, nasteri premature si cu dizabilitati fizice si cognitive, precum si probleme comportamentale ulterioare. Evitarea alcoolului inainte de sarcina si pe parcursul acesteia este absolut necesar pentru sanatatea viitorului bebelus.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole