7.2 C
București
miercuri, martie 6, 2024

Ebola poate fi vindecata, spun oamenii de stiinta

Ebola nu mai poate fi numita boala incurabila, sustin oamenii de stiinta, dupa ce doua dintre cele patru medicamente folosite experimental intr-un focar major din Republica Democratica Congo (RDC) s-au dovedit a reduce semnificativ rata de deces, scrie The Guardian.

Medicamentul ZMapp, utilizat in timpul epidemiei masive de Ebola din Sierra Leone, Liberia si Guineea, dar si medicamentul Remdesivir au fost abandonate, dupa ce doi anticorpi monoclonali, care blocheaza virusul, au avut un efect substantial mai mare, au anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii si Institutul National pentru Alergii si Boli Infectioase din SUA, institutii care au fost co-sponsori ai experimentului.

Experimentul din RDC, care a inceput in noiembrie, a fost oprit acum. Toate unitatile de tratament Ebola vor folosi acum cele doua medicamente cu anticorpi monoclonali.

De acum inainte nu vom mai spune ca Ebola este incurabila”, a declarat profesorul Jean-Jacques Muyembe, directorul general al Institutului National de Cercetare Biomedicala din RDC, care a supravegheat procesul. „Aceste progrese vor ajuta la salvarea a mii de vieti”, a adaugat el.

Unul dintre cele mai mari obstacole in lupta impotriva focarului de Ebola din RDC, cel de-al doilea ca marime, ce numara acum 2.800 de cazuri, a fost reticenta celor care se imbolnavesc sa solicite tratament.

Nici faptul ca sansele de supravietuire au fost mici nu au ajutat. Pana la 70% din cei infectati in RDC au murit. Au existat numerosi oameni care si-au vazut membrii familiei intrand intr-un centru de tratament pentru Ebola si iesind de acolo morti.

Acum ca 90% din pacientii care vor merge in centrul de tratament vor iesi complet vindecati, oamenii vor incepe sa creada, ceea ce va crea incredere in populatie si comunitate”, spun specialistii.

Mortalitatea totala a celor carora le-a fost administrat ZMapp in cursul experimentului, in cele patru centre, a fost de 49%, in timp ce cea cu Remdesivir a fost de 53%, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului National pentru Alergii si Boli Infectioase din SUA.

Un medicament anticorp monoclonal produs de Regeneron a avut cea mai mica rata de deces totala, de 29%, in timp ce anticorpul monoclonal 114 produs de Ridgeback Biotherapeutics a avut o rata a mortalitatii de 34%.

De asemenea, rezultatele analizelor la persoanele care au ajuns la un centru de tratament la scurt timp dupa ce s-au imbolnavit, in loc sa ramana acasa, au fost si mai impresionante: ratele de deces au fost de numai 24% la ZMapp, 33% la Remdesivir, 11% la 114 si doar 6% la medicamentul Regeneron.

In medie, persoanele care se imbolnavesc stau departe de un centru de tratament timp de patru zile, a declarat doctorul Michael Ryan de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Acest lucru reduce sansele lor de supravietuire si face posibil ca virusul, raspandit prin fluide corporale, sa fie transmis familiilor lor. „Numerele s-ar putea schimba”, a spus un alt oficial.

Cei doi anticorpi monoclonali vor fi folositi acum in fiecare centru de tratament din RDC.

Acest experiment va salva vieti, a declarat Jeremy Farrar, coordonator al grupului terapeutic privind Ebola al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Urmatoarea faza ar trebui sa dezvaluie mai multe despre care dintre cele doua medicamente functioneaza cel mai bine in anumite circumstante.

Cu cat aflam mai multe despre aceste doua tratamente, cu atat putem ajunge mai aproape de transformarea Ebola dintr-o boala terifianta intr-una tratabila si care poate fi prevenita. Nu vom scapa niciodata de Ebola, dar ar trebui sa putem fi capabili sa oprim ca aceste focare sa se transforme in mari epidemii nationale si regionale”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole