14.8 C
București
marți, martie 26, 2024

Drobusorul, o planta banala cu proprietati incredibile

Drobusorul (Isatis tinctoria L.) este o planta perena ierboasa, originara din sud-estul Europei si din Asia de Vest, ce creste intre 50 si 150 de centimetri inaltime. O gasim cu usurinta pe stancarii, pe pajisti, pe marginea drumurilor sau a cailor ferate. Aceasta are frunzele de un albastru-verzui si cu florile mici si galbene, ce infloresc din mai si pana la sfarsitul verii.

In scop terapeutic, de la drobusor se recolteaza si se usuca frunzele (in primavara), florile (din care se face, in mod obisnuit, infuzie), radacinile si semintele in toamna. In prezent, radacina nu se mai poate folosi, deoarece trebuie pastrata din motive de conservare a speciei.

Drobsorul contine coloranti, tanini, indican, β-galactani, stachioza, glicozizi cu sulf, galactani, glucozinolati.

Pe vremuri, planta era utilizata pe post de colorant albastru – frunzele drobusorului se fermentau, iar in urma acestui proces, se obtinea un pigment albastru, cu structura indolica indican, care se folosea la vopsit. Acum, in urma unor studii mai amanuntite, s-a descoperit ca drobusorul are si beneficii pentru sanatate, in special asupra tumorilor si virusilor. In prezent, studiile continua.

Drobusor – Aplicatii terapeutice

Principalele aplicatii ale drobusorului sunt: infectii, ciuperci, tumori, virusi. Totodata, planta mai este folosita si in abcese, hemostaza, detoxifiere, febra, inflamatie a pielii, ulceratii, durere in gat, hepatita, meningita, crampe, oreion, psoriazis si umflaturi.

Drobusorul are efect astringent, antibacterial, anticarcinogenic, antiviral, hemostatic, antipiretic, intarireste sistemul imunitar.

Frunzele proaspete de drobusor pot fi folosite pentru tratamentul icterului si al edemului

In caz de icter, drobusorul reduce scorbutul, contribuind la reechilibrarea si revigorarea organismului. Totodata, infuzia de drobusor are efecte pozitive si asupra ranilor, chiar daca sunt mai vechi, facilitand procesul de cicatrizare.

Extractele de drobusor au efecte anticancerigene

Datorita glucobrasicinei, un glicozid din compozitia plantei, aceasta are proprietati anticancerigene, recomandat mai ales femeilor cu risc de cancer la san. Se recomanda utilizarea extractelor de drobusor, preventiv impotriva cancerului la san.

Planta mai are si proprietati imunitare, antibacteriene, antivirale si febrifuge

Datorita acestor actiuni, drobusorul poate fi utilizat si pentru tratarea laringitei, febrei, hepatitei, si encefalitei. Se pare ca ceaiul din radacini sau frunze de drobusor, sub forma de gargara, ajuta impotriva tusei, faringitei si infectiilor fungice din gura si gat. Totodata, studiile au aratat ca aceasta planta are actiune antibiotica asupra unor germeni ca Salmonella enteritidis, Streptococul hemolitic, Bacillus subtilis si Bacillus typhi, Esterichia coli.

Crema de Cannabis medicinal. Reteta naturala contra tumorilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole