Dispepsia reprezinta digestia dificila, cauzata adesea de supraalimentare sau consumarea unor alimente greu de digerat. In prezent, dispepsia (indigestia) este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale intestinelor care afecteaza un procent destul de ridicat de populatie. Aceasta afectiune poate dura foarte mult, ani de zile sau chiar toata viata, cu caracter persistent sau recurent, manifestandu-se cu periodicitate.
Dispepsia. Principalele simptome ale indigestiei
Principalele simptome sunt: durere la nivelul abdomenului superior, eructatii (ragait), greata/varsaturi, balonare, satietate precoce. Uneori, aceste simptome insotesc o boala si tocmai din acest motiv, sindroamele dispeptice se impart in 4 tipuri:
- Dispepsia de tip ulceros – se manifesta cu dureri in partea superioara a abdomenului (epigastric), arsuri in gat (pirozis) si alte simptome de tip ulceros (greturi, varsaturi etc.)
- Dispepsia de tip diskinetic ( asa numitul ”stomac lenes”) – se manifesta prin prezenta disconfortului epigastric, satietate precoce, lipsa poftei de mancare, greturi si chiar varsaturi.
- Dispepsia de tip reflux – se manifesta prin prezenta durerii in spatele sternului, regurgitatii acide (datorate refluxului continutului stomacului care este acid) si dificultati la inghitire.
- Aerofagia – se manifesta prin balonare abdominala, eructatii (ragaieli).
Dispepsia. Principalele cauze ale indigestiei
Cauzele dispepsiei: nenumarate boli gastrointestinale (ulcer gastric, esofagita de reflux, cancer gastric, afectiuni bilo-pancreatice s.a.); alte afectiuni (diabetul zaharat, tulburarile tiroidiene, hiperparatiroidismul sau hiperactivitatea glandelor paratiroide, conditii renale severe) care pot fi legate de dispepsie; utilizarea medicamentelor (antiinflamatorii nesteroidiene, antibiotice si estrogen).
Dispepsia. Tratament indigestie
Pentru a preveni aparitia acestor simptome, se recomanda: renuntarea la fumat, alcool si condimente, mesele sa nu mai fie atat de copioase, dupa masa se va lua 1 ora de repaus, precum si respectarea regimului alimentar recomandat in dispepsie, care trebuie sa contina urmatoarele alimente: carne slaba fiarta, supe de carne sau borsuri, peste slab (stiuca, salau, biban), oua fierte moi; lactate (nefermentate-branza de vaci, iaurt, sana, cas, urda, branza telemea; painea veche de o zi; legume fierte sau in piureuri; fructe (mere, pere coapte, fructe cu pulpa in piureuri sau compot neindulcit); ceaiuri (musetel, sunatoare, menta) neconcentrate, recomanda dr. Dr. Alin Scarlat.
Si tratamentul medicamentos utilizeaza o serie de agenti terapeutici. Principalele clase de medicamente utilizate sunt: agentii antisecretori gastrici (inhibitorii de pompa de proton si blocantii receptorilor H2), protectorii de mucoasa si antispasticele (Sucralfat, Bismut, ulei de chimen si menta), prokineticele (Metoclopramid, Domperidon, Trimebutina, Tegaserod), antidepresivele. Eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori poate determina disparitia simptomelor la o proportie mare de pacienti cu dispepsie functionala, dar este imprevizibil care dintre acestia vor raspunde.
Riscurile si efectele secundare ale suplimentelor
Sursa foto: fightingfifty.co.uk
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: