Din ce materiale ar trebui să fie vesela din bucătărie

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

Mulți nu acordă prea multă atenție atunci când își aleg vesela pentru bucătărie. Este foarte important materialul din care sunt făcute vasele, fie că e vorba de oale și tigăi în care gătește sau cele din care mănânci.  

Dacă nu e vorba de articole care nu sunt supuse la temperaturi foarte ridicate precum cana, farfuria sau cești, le poți alege pe cele din ceramică, emailate sau chiar din sticlă. Însă trebuie să vă asigurați că sunt termorezistente și proiectate să poată rezista dacă punem ceai, cafea și alte băuturi fierbinți în ele. 

Lucrurile se schimbă atunci când vorbim de vasele care urmează să fie puse pe foc sau pe o plită cu inducție. E important materialul în care fierbem și prăjim, de la un ibric până la o oală mare. Iată câteva materiale care sunt potrivite pentru vasele de gătit. 

În majoritatea bucătăriilor, poate cele mai prezente vase de gătit sunt cele de inox. Trebuie să știți că ați făcut o alegere bună. Acest material este considerat sigur și sănătos pentru prepararea mâncării pentru că nu interacționează chimic în niciun fel cu mâncare sau apa care se fierb. De asemenea, are și o durată lungă de viață. Deci vasele din inox pentru gătit pot fi folosite cu încredere pentru orice tip de mâncare. 

Un alt material sigur este fonta. Marele dezavantaj pentru cei care gătesc este că sunt mai grele decât celelalte. Însă marele avantaj este că vasele distribuie căldura uniform și sunt ideale mai ales atunci când este vorba despre mâncăruri care necesită un timp mai lung, la foc redus. Însă, trebuie să fii atent și ce gătești. De exemplu, potrivit specialiștilor, este posibil ca atunci când se gătesc preparate mai acide, precum cele cu multe roșii sau cu zeamă de lămâie, să se elibereze din vasul de fontă fierul anorganic și să ajungă în mâncare. Ar fi un beneficiu pentru cei care au lipsă de fier, dar o problemă pentru cei care un exces.  

Alte vase sănătoase sunt și cele din sticlă termorezistentă. Nu eliberează substanțe toxice și sunt și prietenoase cu mediul înconjurător. De asemenea, dacă le manevrezi cu atenție au o durată foarte lungă de viață. Sunt folosite în special pentru prepararea alimentelor la cuptor. Sticla din care sunt făcute acestea nu devine în timp poroase și nici nu preia miros. 

Ceramica este cel mai vechi material folosit pentru gătirea alimentelor. Trebuie să fiți atenți la materialul lucios care este peste ceramică și să vedeți din ce este făcut și dacă poate fi folosit pentru gătit. De preferat ar fi să folosiți un vas din ceramică simplă. De asemenea, evitați vasele care au fost pictate pentru că ar putea elibera substanțe dăunătoare pentru sănătate în mâncare pe care o preparați. 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...