22.2 C
București
joi, aprilie 11, 2024

Dieta nordica. De ce este considerata cea mai sanatoasa

Dieta nordica. Se pare ca, in prezent, in tarile nordice exista o miscare progresiva de orientare a oamenilor spre un stil de viata cat mai sanatos. Acest lucru a dus si la aparitia dietei nordice, in care se recomada consumul de produse ecologice, sezoniere si evitarea aditivior alimentari.

Claus Meyer, cofondatorul restaurantului danez Noma, numit de doua ori cel mai bun din lume, a colaborat cu expertii in nutritie pentru a combate epidemia de obezitate. Meyer, impreuna cu cercetatoarea obezitatii Arne Astrup au realizat un studiu pe un grup de subiecti supraponderali, timp de 26 de saptamani si au observat ca acestia au reusit sa piarda in jur de 3,4 kg dupa 12 saptamani cu ajutorul acestei diete.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut oficial faptul ca dieta nordica are beneficii nenumarate pentru sanatatea noastra. Pe langa faptul ca dieta nordica scade riscul de obezitate, te protejeaza si de boli de inima si diabet.

Iata cateva caracteristici ale dietei Nordice:

-Dieta contine peste, nuci, legumele (ca napii si varza, care ajuta la un flux sanguin sanatos), fructe de padure (bogate in antioxidanti), verdeturi crude precum varza, carne de vanat si amidon nordic cum este cel din ovaz.

-O alta caracteristica a dietei nordice este moderatie, nu infometare.

-Nordicii mananca doar mancare locala, care creste in regiunea lor si o prepara singuri. Se pare ca pregatirea meselor gatite in casa sunt cheia sanatatii. Alegerea prepararii mancarii acasa, in detrimentul celor fast food poate schimba psihologic modul in care oamenii gandesc despre dieta lor.

-Nordicii folosesc uleiul de canola, care are, in opinia lor, “o mie de virtuti”, care ofera grasimi monosaturate care protejeaza sanatatea.

-Dieta Nordica propune mancatul a cat mai multor garnituri preparate simplu. Meyer sugereaza sa amesteci cu resturile de ieri de legume fierte sau aburite putin otet, capere, mustar, patrunjel si ulei de masline, sa fierbi sfecla rosie si sa pui sare de calitate, hrean ras sau mustar si otet. De asemenea, el spune sa introduci ramasitele unei portii de legume fierte in robotul de bucatarie si sa le amesteci cu chimen, iaurt, lamaie, menta, zahar si chili, iar la final un strop de ulei pentru a crea o masa coeziva si apetisanta. Acest mod este opusul portiei controlate, dar el crede ca a nu fi simplist si reuniunea aromelor vor duce la mai putina indopare din plictiseala.

-Inlocuirea grasimii cu dulceata

Se recomanda mierea sau melasa in locul uleiurilor grase pentru a scoate la iveala aromele din legumele radacinoase amare.

Principiile lui Meyer sunt desemnate a preveni indoparea nesanatoasa, afirmand deseori „Nu esti la regim”. El crede ca a tine dieta inseamna promovarea unui concept de deprivare, care nu poate fi sustinut pe termen lung.

Iata un exemplu de cum ar trebui sa arate un meniu:

Mic dejun: 1 ceasca de fulgi de ovaz/orz cu felii de mere si 2 linguri de iaurt. In urma studiilor de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca aceste cereale dau senzatia de satietate. De asemenea, la final poti avea o gustare cu seminte de floarea soarelui – acestea sunt bogate in vitamina E si fibre, reducand tensiunea arteriala.

Pranz: o salata din ton (amesteca cu ulei de canola/rapita si suc de lamaie), frunze de salata verde si paine de secara sau supa de morcovi, preparata cu otet de mere si ceapa, ierburi proaspete si iaurt. O alta idee geniala sunt si chiftelele din carne de vanat sau din fasole, preparate prin amestecarea carnii sau a fasolelor fierte cu cimbru, fulgi de ovaz, faina de grau, lapte si oua, care se servesc alaturi de o portie cu legume radacinoase coapte, cum este sfecla, care contine compusi care scad tensiunea arteriala.

Gustari: fructe de sezon, branza, crackere de cereale integrale, unt de migdale intins pe paine de secara (secara reduce senzatia de foame si riscul de a te imbolnavi de diabet zaharat) sau nuci/seminte/fructe de padure amestecate cu iaurt.

Cina: peste la gratar (somon, pastrav sau biban) cu legume radacinoase prajite (morcovi, cartofi), un ou, paine de secara si lapte sau chiftelute din legume, preparate din morcovi cartofi si dovlecei rasi, ceapa si fenicul.

Vezi si:

Dieta indiana cu fructe si legume. 7 lucruri pe care trebuie sa le respecti

Dieta cu hrisca si kefir. Cat slabesti cu ea si cum o tii

Dieta cu cereale integrale a Dr. Oshawa

Regimul cretan. Beneficiile unei diete de viata lunga

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole