9.3 C
București
miercuri, martie 27, 2024

Degetelul rosu. Ce beneficii si atentionari are planta cu flori in forma de clopot

Degetelul rosu (Digitalis purpurea) este o planta perena, cu flori sub forma de tufisuri sau plante cu flori mici. Planta este recunoscuta prin florile in forma de clopot roz si mov, avand pete violet inchis. Creste in zone deluroase, dar in rezent este tot mai des cultivata ca planta de gradina.  

Se spune despre planta ca este otravitoare, dar acum este tot mai folosita in industria farmaceutica in sudul Angliei, folosindu-se doar frunzele, care se recolteaza atat in primul an, cat si in al doilea de vegetatie. Produsul are miros slab si gust amar.

Dupa recoltare, frunzele se usca imediat, intinse in strat subtire, la o temperatura de 40° C, pentru distrugerea enzimelor. S-a constatat ca prin uscare rapida a frunzelor la temperatura de 60-70° se obtin produse cu continutul cel mai mare in heterozide primare, iar uscarea trebuie continuata pana cand continutul in umiditate se reduce la 3%. Frunzele astfel uscate trebuie conservate in vase ermetic inchise, ferite de umiditate. In aceste conditii produsul isi pastreaza activitatea fiziologica timp de 3-4 ani.

In anii 1700, William Withering a descoperit eficacitatea plantei impotriva hidropiziei (boala cauzata de acumularea de lichid in cavitatile naturale ale corpului sau in tesuturi). Acest lucru a determinat utilizarea sa in medicamentele cardiace, pentru intarirea si reglarea inimii. De exemplu, in anul 1785,W. Withering adauga primei intrebuintari si pe aceia de cardiotonic. Medicului i-a fost adusa la cunostinta ca o femeie folosea ca diuretic un ceai format din 20 de plante. Meritul lui Withering este ca a identificat si a experimentat toate plantele din acest amestec si a constatat ca numai frunzele de degetel rosu aveau actiune diuretica. Prin urmare, in urma unor studii care au durat 10 ani, el a publicat observatiile constatate pe 163 de bolnavi.

Vezi si: Rodul pamantului – o planta otravitoare, dar si cu beneficii daca stii cum sa o folosesti

Degetelul rosu – Beneficii pentru sanatate

-Tulburari cardiace. Dupa cum am spus si mai sus, planta promoveaza sanatatea inimii si, de asemenea, previne aritmiile. Aceasta reuseste sa invioreze tesutul muscular si sa promoveze eficienta inimii in timp ce pompeaza sange in tot corpul. Astfel, intensifica tensiunea arteriala prin stabilizarea arterelor si vaselor de sange.

-Detoxifica organismul, favorizand urinarea.

-Reduce inflamatia. Unguentele din planta au calitati analgezice si antiinflamatorii, facandu-le ideale pentru persoanele cu artrita si guta.

-Degetelul rosu este eficient in afectiunile nervoase. Planta are un efect calmant asupra sistemului nervos, iar studiile sunt asociate cu utilizarea pentru reducerea simptomelor unor afectiuni cum ar fi tulburarile epileptice si alte tulburari maniacale ale sistemului nervos.

-Datorita proprietatilor astringente, planta aste eficienta in tratarea afectiunilor cardiace. Aceasta ajuta organismul prin strangerea vaselor de sange si scade sangerarea prin coagularea vitalizanta. Asadar, cei care se confrunta cu  tulburari de sangerare, dar si femeile cu menstruatie abundenta il pot considera un remediu de ajutor.

-Planta are proprietati antibacteriene si de vindecare a ranilor. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici o frunza direct pe rana si s-o lasi sa actioneze. Degetelul rosu are componente unice care contribuie cu substante antioxidante si antibacteriene la rani care stimuleaza procesul de vindecar, fiind eficienta pentru inflamarea pielii, ulcere si furuncule.

Atentionari!!!

Nu se recomanda auto-medicatia. Asadar, preparatele din planta se iau doar sub indrumarea unui medic specialist.

Administrata incorect, planta poate provoca otravire, cum ar fi puls scazut, stomac deranjat, vedere incetosata, urinare excesiva, ameteli, slabiciune musculara, oboseala, convulsii, confuzie, varsaturi, greata si contractii necoordonate ale diferitelor parti ale inimii care duce la stop cardiac.

Vezi si: Maslad, sursa picrotoxinei, compus otravitor cu proprietati stimulente

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole