Deditel, o floare foarte frumoasa dedicata mai ales femeilor cu ochi albastri

floarea-de-Pasti-beneficii

Anemone pulsatilla, denumita asa datorita faptului ca este considerata parte a familiei anemonelor, nu se gaseste in paduri, ci in spatii deschise. Creste salbatic in solurile uscate din aproape fiecare tara centrala si nordica a Europei, dar in Anglia este mai degraba o planta locala, care abunda pe zacaminte inalte de creta si pasuni de calcar, mai ales in Yorkshire, Berkshire, Oxford si Suffolk. Frunzele plantei sunt lungi, asemanatoare unui deget (de unde si denumirea populara de deditel), sunt segmentate in trei si sunt inconjurate de tulpinite cu flori.

Mai poarta denumirea de Floarea Vantului sau Floare de Pasti. Se foloseste planta intreaga pentru uz medicinal.

Planta medicinala are o radacina groasa si oarecum lemnoasa, din care reiese o rozeta de frunze fin impartite, acoperite cu parul matasos, mai ales cand sunt tinere, iar tulpina este adesea purpurie. Florile, care au o dimensiune de aproximativ 2,50 – 3 cm sunt purtate singure pe tulpini de 10 – 20 de cm inaltime.

Intreaga planta, in special bazele picioarelor, este acoperita cu fire de matase. Este inodora, dar are la inceput un gust foarte acru, care este mai putin simtit in planta uscata si scade treptat la pastrare. Majoritatea frunzelor se dezvolta dupa flori.

Sucul acestor plante violete pot pata cu verde hartia si lenjeria, dar nu este permanent. Acesta a fost folosit pentru a colora ouale pascale in unele tari, de unde s-a presupus ca deriva numele englez al plantei. Cu toate acestea, denumirea de Floarea de Pasti se datoreaza aparitiei acesteia in aceasta perioada, fiind in floare din aprilie pana in iunie.

Florile apar primavara. Sunt mari, in forma de clopot si au sase petale de flori violet inchis. Soiurile cu flori roz si albe apar si sunt adesea cultivate in gradini in scopuri ornamentale. Vezi si: Kava, o planta cu proprietati sedative, anestezice, euforice. Afla beneficiile acestei plante medicinale

Medicamentul Pulsatilla, care are o utilizare moderna curativa de mare valoare ca tratament pe baza de plante, este obtinut nu numai din intreaga planta de A. pulsatilla, ci si de la A. pratensis, anemona din pajisti, care este strans legata de Floarea de Pasti, diferind in principal prin faptul ca au flori mai mici cu sepale purpurii mai adanci, inflexate in varf.

Adjuvant in boli ale ochilor

Anemona pratensis creste in Danemarca, Germania si Italia. Este recomandata pentru anumite boli ale ochiului si este utilizata in homeopatie, dar a fost considerata oarecum periculoasa. Intreaga planta are un gust puternic acru, dar este mancata atat de ovine cat si de capre, desi vacile si caii nu o vor atinge. Frunzele cand sunt invinetite si aplicate pe piele pot cauza vezicule. A. patens, var. Nutalliana este de asemenea utilizat in acelasi scop ca A. pulsatilla.

In fiecare caz, intreaga planta este colectata, la scurt timp dupa inflorire, si trebuie pastrata cu atentie atunci cand este uscata; se deterioreaza daca este pastrata mai mult de un an. Se prescrie mai ales femeilor cu ochi albastri, dupa cum aminteste traditia populara britanica.

Planta proaspata produce prin distilare cu apa un principiu acru, uleios, cu un gust arzator, piperat, uleiul de anemone. Un ulei similar este obtinut din Ranunculus bulbosus, R. flammula si R. sceleratus, care apartin aceluiasi ordin al plantelor. Valoarea sa terapeutica nu este considerata mare. Atunci cand este pastrata o perioada de timp, aceasta substanta uleioasa devine descompusa in acid anemonic si anemonina.

Deditel – Pe cat de frumoasa, pe atat de periculoasa

Anemonina este cristalina, fara gust si fara miros atunci cand este pura si se topeste la 152 °. Actiunea Pulsatilla este practic cea a acestei substante cristaline Anemonin, care este un puternic iritant, precum cantharidele, in supradozele care provoaca gastro-enterite violente. Este volatil in vaporii de apa si este apoi iritant pentru ochi si gura. Uleiul actioneaza ca un vascicant atunci cand este aplicat pe piele. Anemonicacid pare a fi inert.

Anemonina provoaca uneori inflamatie locala si gangrena atunci cand sunt injectate subcutanat, varsaturi si purjari atunci cand sunt administrate intern. Cu toate acestea, nu este sigur daca aceste simptome se datoreaza Anemoninei in sine sau unei anumite impuritati in ea. Actiunea principala a Anemoninei pure este una depresiva asupra circulatiei, respiratiei si maduvei spinarii, intr-o anumita masura asemanatoare cu cea a Aconitei. Simptomele sunt pulsul lent si slab, respiratia lenta, raceala, paralizia si moartea fara convulsii. In otravire prin extract de Pulsatilla, convulsiile sunt intotdeauna prezente. Absenta lor in otravire prin anemonina pura se datoreaza actiunii sale paralizante asupra centrelor motorii din creier.

Actiune si utilizari medicinale

Nervina, antispasmodica, alterata si diaforetica. Poate ajuta in caz de: raceli, indigestie, dureri de stomac, ficat slabit, guta, reumatism, rinichi slabiti, slabirea functiei vezicii urinare, dureri de cap, migrena, depresie, menstruatie nereglata, crampe menstruale, eczeme.

Tinctura de Pulsatilla

Este benefica in afectiunile mucoasei, ale cailor respiratorii si ale pasajelor digestive. Dozele de 2 pana la 3 picaturi intr-o lingura de apa vor alina tusea spasmodica de astm, tusea convulsiva si bronsita.

Pentru afectiunea catarhala a ochilor, precum si pentru diareea catarhala, tinctura este functionala. De asemenea, este valoros ca emenagog, in ameliorarea durerilor de cap si a nevralgiei si ca remediu pentru epuizarea din cauza nervilor la femei.

A fost folosit sub forma de extract in unele boli cutanate cu mult succes; aceasta este inclusa in Farmacopeea britanica si a fost inclusa anterior in Farmacopeea Statelor Unite.

In homeopatie este considerat foarte eficient si chiar un remediu natural in caz de rujeola. Este prescris ca un remediu bun pentru dureri de dinti si dureri nevralgice si este administrat in indigestie si atacuri biliare.

5 – 10 picaturi din acest extract uleios sunt suficiente pentru orice fel de tratament. In homeopatie, este foarte cunoscuta, homeopatic de la D4 si se numeste „Pulsatilla”, ajuta impotriva multor afectiuni, in special la femei. Aplicatia variaza de la migrene impreuna cu dureri de stomac, menstruatie nereglata, pana la perturbari ale organelor urinare si raceli.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...