15.3 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

De ce sa iei suplimente cu ulei din ficat de cod?

Uleiul din ficat de cod este uleiul extras din ficatul de cod Atlantic. Este luat in mod obisnuit ca supliment alimentar si este plin de nutrienti. Este una dintre cele mai bune surse de acizi grasi omega 3 (EPA si DHA) si contine cantitati relativ mari de vitamina A si vitamina D.

Ficatul de cod a fost folosit pentru prima data in medicina in 1789, pentru a trata reumatismul, urmat de rahitism in 1824. In anii 1930, a fost administrat frecvent copiilor pentru a ajuta la prevenirea rahitismului si a altor afectiuni cauzate de deficienta de vitamina D.

Alte uleiuri de peste sunt extrase din tesutul de peste care traiesc in apa rece de mare adancime, inclusiv ton, pastrav, macrou, hering, somon si cod.

Uleiul din ficat de cod provine numai din ficatul de cod. Contine mai putini acizi grasi omega-3 decat uleiurile de peste obisnuite, dar mai multa cantitate de vitamine A si D.

Uleiul de ficat de cod este o sursa excelenta de nutrienti si poate avea unele proprietati terapeutice importante.

Se crede ca ajuta la ameliorarea rigiditatii articulare asociate cu artrita, are un efect pozitiv asupra sanatatii cardiovasculare si ajuta la repararea dintilor, unghiilor, parului si pielii deteriorate.

Omega 3 din ficatul de cod este o grasime excelenta pentru organism

Fiecare celula din corp are nevoie de grasime. Grasimile precum acizii grasi omega-3, care se gasesc in uleiul din ficat de cod, vor promova sanatatea pielii, vor creste absorbtia de vitamine si minerale si vor stimula sistemul imunitar.

Grasimea da senzatia de satietate. Cand consumati grasime, creierul primeste un semnal pentru a opri pofta de mancare.

Consumul de grasimi sanatoase ajuta la incetinirea defalcarii carbohidratilor in zahar. Acest lucru ajuta la mentinerea nivelului stabil de zaharuri din sange. Creierul are nevoie de grasime pentru a functiona corect.

Artrita. Uleiul din ficat de cod este un supliment comun pentru cei cu artrita. S-a descoperit ca uleiurile marine, cum ar fi uleiul de ficat de cod, ajuta in artrita reumatoida.

Uleiurile de peste sunt cunoscute pentru a reduce inflamatia, ceea ce poate explica modul in care studii mai vechi au descoperit ca durerea, sensibilitatea si rigiditatea au fost reduse odata cu suplimentarea cu ulei din ficat de cod.

Degenerarea maculara legata de varsta. Unele studii au sugerat ca uleiurile omega-3 ar putea sustine sanatatea ochilor si pot preveni degenerarea maculara legata de varsta. Aporturile mai mari de nutrienti din uleiul de ficat de cod, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA) duc la aparitia mai mica sau intarziata a degenerarii maculare.

Alti nutrienti care pot ajuta la prevenirea AMD sunt carotenoizii. Uleiul din ficat de cod este, de asemenea, bogat in carotenoizi, de care oamenii au nevoie pentru a produce vitamina A.

Boala coronariana. Aportul zilnic de ulei din ficat de cod poate ajuta la prevenirea aterosclerozei coronariene. Exista acizi grasi din uleiul de ficat de cod care actioneaza ca antioxidanti puternici.

Construirea placii in sistemul circulator este un rezultat al inflamatiei. Prin urmare, aportul regulat de uleiuri de peste poate ajuta la protejarea impotriva arteriosclerozei. De asemenea, ofera protectie impotriva cheagurilor de sange.

Repararea ranilor. Un studiu pe soareci, publicat in 2009, a descoperit ca aplicarea topica a unui unguent de ulei din ficat de cod de 25% ar putea ajuta la vindecarea ranilor urechii .

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aplicarea topica a unguentului „a accelerat semnificativ atat componenta epiteliala cat si cea vasculara a vindecarii, in comparatie cu solutia salina”.

Ei credeau ca vitamina A poate fi componenta cheie in acest proces.

Ajutati performanta cognitiva si cresterea oaselor la copii cu suplimente de ulei din ficat de cod

Performanta cognitiva. Uleiul din ficat de cod contine o cantitate mare de vitamina D. O legatura intre vitamina D si performantele cognitive a fost identificata intr-un studiu la sobolani. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca Vitamina D poate juca un rol cheie in mentinerea bunei functionari a creierului la batranete.

In 2011, oamenii de stiinta au dat ulei din ficat de cod sobolanilor care se confruntau cu stres cronic. Rezultatele testelor de memorie, abilitati locomotorii si comportament de anxietate au indicat ca uleiul din ficat de cod a contribuit la prevenirea deteriorarii cognitive la acei sobolani.

Tuberculoza. In 2011, o revizuire a unui studiu istoric din 1848 publicat in BMJ a relevat ca uleiul din ficat de cod poate fi o optiune eficienta de tratament pentru tuberculoza (TBC).

Inflamatii. In 2017, oamenii de stiinta au raportat descoperirea unui grup de molecule necunoscut anterior care ar putea avea proprietati antiinflamatorii. Ele provin din canabinoizi care deriva din acizii grasi omega-3.

Cercetatorii sugereaza ca aceste molecule ar putea fi extrase din acizii grasi omega-3 in scop terapeutic. Ei spun, efectul ar putea fi similar cu cel produs de marijuana medicinala, dar fara riscuri psihologice.

Ulei de ficat de cod si vitamina D. Uleiul din ficat de cod este una dintre cele mai bogate surse de vitamina D disponibile. Expunerea la soare este de asemenea importanta, deoarece organismul nu-si poate primi toate necesitatile de vitamina D din surse alimentare.

Vitamina D este importanta pentru reglarea nivelului de calciu si fosfor in sange, doi factori extrem de importanti pentru mentinerea oaselor sanatoase. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu osteomalacia si osteoporoza. De asemenea, poate afecta riscul de cancer, diabet de tip 1 si de tip 2, hipertensiune arteriala (hipertensiune arteriala), scleroza multipla si alte afectiuni.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole