Te-ai intrebat vreodata de ce nu e bun Pangasius? Sunt o multime de informatii care circula in mediul online, dar si zvonuri transmise de oameni, despre riscurile de sanatate pe care le-ar prezenta acest fel de peste. Chiar daca nu toate sunt adevarate, un sambure de adevar care sa-ti ridice cateva semne de intrebare tot exista.
Exista o latura stiintifica ce explica de ce nu e bun Pangasius, dar si una de zvonistica ce preia informatii partial adevarate si le imprastie fara o baza reala. Noi am trecut prin tot acest set de informatii si putem sa-ti spune acum in mod real de ce nu e bun Pangasius si care sunt „secretele murdare” ce se ascund in spatele acestui tip de peste.
De ce nu e bun Pangasius – Cum a inceput intregul scandal
Pangasius este unul dintre cele mai ieftine tipuri de peste, motiv pentru care a cucerit multe piete comerciale din lume. 90% din pestele de tip Pangasius provine din Vietnam, de unde ne putem da seama ca e o sursa importanta de venituri din exporturi pentru respectiva tara.
O buna parte din acest peste exportat provine din raul vietnamez Mekong care e una dintre cele mai poluate ape din intreaga lume. Din start nu este un lucru bun ca acest peste traieste intr-un mdiu poluat, insa nu e obligatoriu ca la raft sa gasiti exact peste din acea zona, insa exista o oarecare posibilitate.
O alta latura negativa este faptul ca aceasta specie de pesti ar fi conceputa de oameni de stiinta chinezi printr-o incrucisare intre alte specii, tocmai pentru a curata apele, fiind recunoscut ca are acest efect benefic asupra mediului in care traieste.
Cu toate astea, scandalul in legatura cu acest peste a inceput la mijlocul anilor 90 in Statele Unite in urma unor documentare. Totusi trebuie luat in considerare si puternicul lobby facut in America de celelalte companii care urmareau sa scada importul de Pangasius, care era cel mai ieftin peste din magazine.
De ce nu e bun Pangasius – Mitul pe jumatate adevarat al injectarii cu urina
Un alt mit, care e intr-un fel adevarat, este cel al injectarii cu urina de om al pestelui Pangasius. Mitul spune ca pestele Pangasius ar fi injectat cu hormoni proveniti din urina deshidratata umana deoarece producatorii ar fi constatat ca in acest fel pestii cresc mai repede si carnea lor e mai frageda.
Adevarul este ca un cercetator francez a introdus o tehnologie pe care a folosit-o si in Franta de injectare a femelelor cu hormoni feminini umani care sunt prelevati din urina gravidelor aflate in ultima luna de sarcina. Motivul? In mod normal pestii urcau spre izvoarele Mekongului, in Cambodgia pentru a depune icre, insa prin aceasta tehnologie le determina pe femele sa depuna icre pe loc si astfel se reduceau pierderile.
In concluzie, nu exista dovezi clare care sa spuna de ce nu e bun Pangasius, insa totusi nu se recomanda consumul zilnic pentru ca ar putea duce la senzatie de voma, diaree sau simptome specifice ale otravirii cu mancare.
Cum se afuma pestele in mod corect – Metoda traditionala
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] De ce nu e bun Pangasius – Un peste cu mult prea multe pericole pentru sanatate […]