De ce este bine sa consumi struguri. Beneficii mai putin stiute

Strugurii au fost dintotdeauna apreciati, mai ales de cand primul cultivator a descoperit potentialul lor de a se transforma in vin. Adevarate surse de energie si bombe antioxidante, strugurii, in orice forma ar fi ei consumati (proaspeti, uscati sau fermentati), ne mentin tineri si ne protejeaza intreg sistemul circulator.

Strugurii fac parte din categoria alimentelor cu cele mai complexe proprietati terapeutice. De-a lungul timpului, experimentele cu struguri au condus la cateva rezultate destul de promitatoare. Strugurii negri sunt bogati in cel putin doua substante care previn cancerul. Sucul de struguri, vinurile si extrasele de struguri au si capacitatea de a anihila virusii intestinali.

De ce este bine sa consumi struguri – Folosirea strugurilor in scop terapeutic

Strugurii sunt indicati in bolile sistemului nervos, cardio-vasculare, hepatice, ale rinichilor, ale cailor biliare, precum si in cazul dereglarilor metabolice. De asemenea, strugurii regleaza somnul, stimuleaza activitatea glandelor endocrine, sporesc rezistenta organismului la infectii, fortifica sistemul nervos, stimuleaza digestia si contribuie la eliminarea toxinelor din organism, explica dr. Alin Scarlat in cartea „Cheia longevitatii”.

Pentru a beneficia de proprietatile lor terapeutice, strugurii trebuie consumati dimineata, pe stomacul gol, fiind un tonic natural si un detoxifiant. Sucul strugurilor poate fi folosit si pentru curatarea si catifelarea pielii. De asemenea, samburii ar trebui zdrobiti pentru ca ei contin un ulei gras. Uleiul din seminte de struguri este recomandat pentru buna functionare a vaselor capilare si a inimii, pentru remedierea problemelor care apar la nivelul pielii si pentru varice; ajuta la scaderea nivelului colesterolului din sange; incetineste procesul de imbatranire si de pierdere a elasticitatii pielii; stimuleaza sistemul imunitar.

Chiar daca nu s-a dovedit stiintific, se pare ca multi bolnavi de artrita pretind ca o combinatie de suc de struguri si pudra de pectina (care se vinde pentru a face peltea din fructele care nu au suficienta pectina proprie) le-a usurat durerile.

Strugurii previn obezitatea. Dieta cu struguri pentru persoanele ce sufera de obezitate este cea mai buna, deoarece nu se vor simti starile de depresie si stres din cauza infometarii. Se mananca zilnic 2 kg de struguri in 5 portii. Scaderea in greutate cu ajutorul dietei cu struguri se explica prin prezenta cromului din struguri. Cura cu struguri se poate face pe perioade mai mici (se consuma 1,5 – 3 kg struguri/zi, timp de 2 zile pe saptamana, fara a se consuma alt aliment) sau pe perioade mai mari (se incepe cu o perioada de 3 zile in care se consuma progresiv: o jumatate de kilogram de struguri in prima zi, un kilogram in a doua zi, ajungandu-se la 1,5 kg in cea de-a treia zi; dupa aceste zile in care ne obisnuim digestia si metabolismul cu strugurii, urmeaza 5 zile in care se consuma numai si numai struguri). Atentie, aceasta cura este contraindicata celor care sufera de diabet, probleme renale grave, hipertensiune, retentie de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diaree cronica.

Sfat!

Pentru a beneficia la maximum de proprietatile terapeutice ale strugurilor, specialistii recomanda consumul fructului intreg, deoarece in coaja acestora se ascunde cea mai mare concentratie de antioxidanti din tot fructul, iar semintele sunt foarte bogate in vitaminele C si E.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

You may also like...