10 C
București
vineri, martie 22, 2024

De ce e mai bine sa plantezi pomi toamna – Secretul care sta in spatele acestui obicei

Specialistii ne avertizeaza dar ne si explica de ce e mai bine sa plantezi pomi toamna, fie ca e vorba de pomii fructiferi, fie chiar si de cei forestieri. Cu toate astea, nu exista contraindicatii pentru a face plantarea primavara, dar trebuie indeplinite anumite conditii.

Cu toate ca oamenii s-au obisnuit sa planteze pomi primavara, exista explicatii stiintifice de ce e mai bine sa plantezi pomi toamna si care sunt beneficiile. “Se fac campanii de impadurire primavara, chiar si in silvicultura se planteaza foarte mult primavara pentru ca asa s-a incetatenit. Merg bine si copacii plantati primavara, dar, uneori, anotimpul se deruleaza atat de repede incat ajungi sa plantezi cu intarziere”, a explicat dr. ing. Cezar Tomescu, profesor la Facultatea de Silvicultura din Suceava, in cadrul unui articol publicat de Adevarul.

Specialistul sustine ca cele mai bune rezultate le dau copacii plantati de toamna, in special daca sunt fructiferi. Pomii chiar daca stau in repaus, lucreaza la nivelul radacinilor. Cat despre cei forestieri sau ornamentali, daca sunt cu radacina lunga ar fi nevoie sa fie plantati primavara cat mai repede ca sa prinda ‘mustul zapezii’.

De ce e mai bine sa plantezi pomi toamna si cand se recomanda ‘impingerea’ spre primavara

Inginer Marius Roman, un alt specialist in domeniu, recomanda si el tot plantarea pomilor toamna: “Plantarea trebuie facuta toamna, mai ales in cazul speciilor samburoase, in caz contrar, cel tarziu sa se faca plantarea primavara foarte devreme, mai ales atunci cand avem ierni usoare in sudul tarii, incepand cu luna februarie, dupa 20-25. In zona de sud, plantarea de dupa 15-20 martie duce la un procent scazut la prinderea pomilor, iar cei care se prind se dezvolta mult mai greu, sunt cresteri anemice”. Vezi si: Ce poti face cu frunzele de toamna cazute. Sfaturi utile pentru gospodari

Sfaturi despre plantarea pomilor in toamna

Dupa ce v-am oferit motivele specialistilor de ce e mai bine sa plantezi pomi toamna, va oferim si cateva sfaturi generale despre cum se face aceasta plantare.

O prima regula din partea specialistilor in pomicultura se refera la pregatirea gropilor. Pentru pomii fructiferi e nevoie de o groapa de 30-30-30 cm, iar pentru pomi de circa 50-50-50 cm.

Fasonarea radacinilor este si ea foarte importanta. Aceasta operatiune presupune eliminarea portiunilor uscate sau mucegaite din radacina. Dupa aceasta actiune, radacinile pomilor trebuie introduse intr-o mocirla realizata cu apa, pamant si balega proaspata.

Punctul de altoire al pomului trebuie sa fie amplasat cu 3 cm mai sus de nivelul solului pentru ca de-a lungul timpului, prin tasare, acesta o sa coboare chiar la nivel.

Cum se face plantarea

Plantarea propriu-zisa se face in felul urmator: se face un musuroi sub radacinile pomului, pe fundul gropii. Dupa ce se acopera radacinile cu pamant, se calca si apoi se pun 3-4 kilograme de balegar, apoi se acopera iar cu un strat de pamant.

Dupa plantare, udarea pomului se face cu 10 l de apa, iar pomul poate fi legat vertical de un par inalt pentu a fi ajutat sa creasca. Atunci cand cumparati pomi aveti grija ca acestia sa nu aiba mugurii deja desfacuti.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole