3.3 C
București
marți, martie 19, 2024

De ce ametim? Lista afectiunilor care ne fac sa ne pierdem echilibrul

Ameteala (vertijul) este o senzatie care se caracterizeaza prin pierderea echilibrului, in care desi omul nu se misca, resimte totusi in interiorul capului o senzatie de miscare si uneori cadere.

De asemenea, anterior ametelii pot apare si alte simptome, cum ar fi: greata, varsaturi, incetosarea vederii, paloare, transpiratii, anxietate si uneori lesin.
Toate aceste simptome sunt cauzate de conexiunile multiple din urechea interna si sistemul nervos. Cauzele aparitiei ametelilor pot fi neurologice sau cardiace. De asemenea, o infectie a urechii sau lipsa vitaminelor pot provoca ameteli.

Semne ale ametelilor

Ametelile reprezinta semne ale organismului care indica existenta unor dezechilibre sau leziuni. Daca sunt descoperite la timp si daca sunt luate masurile necesare recomandate de medic, se inlatura evolutia multor afectiuni si se restabileste starea de sanatate. Ameteala poate apare si la persoane sanatoase, la aplecarea si apoi ridicarea brusca a capului, dupa invartire, in cazul purtarii unor ochelari nepotriviti, in timpul sarcinii sau in timpul unei calatorii cu masina, insa ameteala poate aparea si in cazul unor boli cum ar fi: anemia, cresterea sau scaderea tensiunii, infectii ale urechii, infectii ale creierului (encefalitele, intoxicatii cu alcool, etc.).

Cititi si: Remedii naturiste care alunga ameteala

Cum iti dai seama ca este vorba de o afectiune cerebrala

Vertijul care acompaniaza afectiunile cerebrale este rareori un simptom izolat. El apare, de obicei, insotit de alte simptome neurologice cum ar fi: dizartrie (tulburare a vorbirii), vedere dubla, slabiciune la nivelul membrelor superioare sau inferioare, amorteala sau intepaturi la nivelul diferitelor parti ale corpului, pierderea constientei. Orice afectiune care provoaca vertij are si trasaturile ei caracteristice. Accidentul ischemic tranzitor (AIT) si AVC (accident vascular cerebral) constituit sunt caracterizate prin aparitia brusca a vertijului si vederii duble, deficit motor (slabiciune la nivelul membrelor), pierderea cordonarii miscarilor. Vertijul este de obicei constant si se mentine timp indelungat. Daca la AIT simptomele dispar in maxim 24 de ore, in cazul unui AVC constituit, vertijul este de obicei constant si se mentine timp de cateva zile.

Ameteala si tulburarile de echilibru

Tulburarile de echilibru apar si in cazul leziunilor care intereseaza sesnsibilitatea profunda constienta. Sensibilitatea profunda constienta realizeaza informarea scoartei cerebrale asupra pozitiei in spatiu a segmentelor corpului uman, iclusiv in mers sau cand stam in picioare. In cazul unor leziuni ale maduvei spinarii, ale talamusului si scoartei cerebrale, prin interesarea cailor sensibilitatii profunde constiente apar si unele tulburari de echilibru. La fel de important este si cerebelul unde corpul nostrum este reprezentat de fiecare segment. Cerebelul (creierul mic) primeste informatia despre miscarea segmentelor corpului prin caile sensibilitatii profunde inconstiente. In cazul in care exista astfel de tulburari de echilibru, nu se poate face coordonarea armonioasa miscarilor la membrele inferioare, bolnavul merge cu picioarele indepartate.

Ameteala si afectiunile urechii

Pentru a putea pune un diagnostic corect, trebuie urmarita durata vertijului. Daca este vorba de secunde sau minute, atunci stim ca suntem in fata unui atac ischemic tranzitoriu, iar pacientul trebuie indrumat la neurolog. Daca ameteala dureaza ore si mai este insotita si de fenomene auditive, ne aflam in faza unei probleme de natura ORL, care poate fi tratata corect de medicul orl-ist. In cazul unui atac sever de ameteala cu persistenta indelungata, cu localizare unilaterala si dificultati de auz, insotita de greata si varsaturi este posibil sa fie vorba de o afectiune a urechii interne.

Ameteala si spondiloza cervicala

Atat la femei, cat si la barbati, principala cauza a starii de ameteala poate fi data de spondiloza cervicala (afectiune inflamatorie a vertebrelor cervicale). Spondiloza cervicala intervine prin tulburarile de irigatie ale centrilor de echilibru. In anumite conditii la miscarile capului si gatului cel putin una dintre arterele cerebrale este comprimata tranzitoriu. Astfel, se diminueaza debitele de sange care ajung la sistemul vestibular si apar ametelile. In cazul acestei afectiuni, ameteala este insotita de dureri de cap, dureri musculare si zgomote in urechi.

Ameteala si hipertensiunea

Vasele de sange se ingroasa, circulatia sangelui este ingreunata, iar inima face efort sa „pompeze” sangele. Astfel, creierul este insuficient vascularizat si determina reactii ca ameteala si greata. Afectiunile ORL (sinuzite, otite, boli ale ochilor, afectiuni ale urechii) sunt si ele raspunzatoare de starile de ameteala insotita de varsaturi si dureri de cap. Incearca sa faci mai multa miscare, redu sarea din alimentatie, da jos kilogramele in plus si renunta la fumat. Atentie si la medicamente: unele dintre ele, precum antiinflamatoarele, spray-urile nazale, siropurile de tuse pot creste tensiunea.

Ameteala si anemia:

Carenta de fier determina scaderea hemoglobinei din sange, iar asta duce la anemie. Cand nivelul ei scade, la organe si tesuturi ajunge o cantitate insuficienta de oxigen, iar asta provoaca simptome precum ameteli, paloare, oboseala, somnolenta, dureri de cap, puls crescut, dificultati de concentrare. Predominante la femei, anemiile se pot ascunde in spatele acestor ameteli. De exemplu, ciclul menstrual favorizeaza modificarea balantei de calciu si magneziu, au loc pierderi de fier. Acelasi lucru se intampla si in momentul instalarii menopauzei. Sarcina, in majoritatea cazurilor, provoaca anemie in cazul gravidei. Trebuie sa ai o alimentatie bogata in fier: carne rosie, ficat, rinichi, peste, fasole, mazare, fructe uscate, cerealele integrale. De asemenea, ofera-i organismului o cantitate suficienta de vitamina C, care favorizeaza absorbtia fierului.

Ameteala si migrenele

In migrene, ameteala este asociata cu durerea de cap si de obicei o precede, o acompaniaza sau persista si dupa episodul cefalgic. Vertijul si cefalea apar sub forma de atac, iar intre atacuri pacientul nu are nici ameteli, nici dureri de cap. Migrena este mai frecventa la persoanele tinere sau de varsta medie, mai ales la femei. Vertijul poate fi, deasemenea, unul din simptomele epilepsiei. In unele cazuri pacientii au ameteli si pierderi de constienta (imobilitate, „absenta“) si uneori halucinatii si miscari stereotipe, de exemplu mestecat.

Ameteala si alergiile respiratorii

Cand nasul sau ochii unei persoane alergice intra in contact cu alergenii (polen, acarieni, par de animal, etc.), apar simptome neplacute precum mancarimi si secretii nazale, stranuturi repetate, lacrimare, ba chiar si ameteli. Asta, deoarece in sinusuri si in urechea medie se acumuleaza mucus, iar aceasta congestie afecteaza echilibrul.

De ce ametim cand ne ridicam brusc din pat

Ametelile sunt cauzate de o stimulare brutala a sistemului vestibular care excita o componenta vegetativa. Aceasta duce la o scadere brusca a tensiunii in arterele care transporta sangele la creier. Prin scaderea tensiunii, creierul primeste mai putin sange oxigenat. Ameteala, provocata de lipsa oxigenarii corespunzatoare a creierului, survine adesea la ridicarea din pozitia culcat sau asezat (asa-numita hipotensiune posturala) si dureaza numai cateva secunde. Hipotensiunea ortostatica insoteste, diabetul, unele polinevrite toxice etanolice, traumatismele cervicale si cerebrale. Vertijul apare si in cazul in care nivelul zaharului din sange scade foarte mult, in cazul in care nu ati mancat nimic sau daca suferiti de diabet, cand sunteti deshidratat din cauza consumului insuficient de lichide sau a pierderii de lichide din organism, prin diaree, de exemplu.

Tratament ameteala

Un tratament corect pentru ameteli, vizeaza neaparat tratarea cauzei care provoaca aceste stari atat de neplacute si deranjante. Numai asa se pot obtine rezultate cu adevarat bune, rezultate care sa dureze.

Pacientii la care este suspectat un vertij de cauza cerebrala, uneori trebuie internati. Tratamentul urmareste in principal eliminarea simptomelor. Tratamentul farmacologic joaca un rol important in eliminarea simptomelor si permite pacientului sa-si reia viata normala. Medicamentele disponibile sunt: antiemetice (previn varsaturile si greata), antimigrenoase, uneori antiepileptice si trofice cerebrale.

Modalitati de prevenire

Tratarea prompta a infectiilor urechii, racelilor, gripei, congestiei sinusurilor si a altor infectii respiratorii pot preveni aparitia bolii Meniere si a labirintitei. Daca o persoana sufera de gripa, raceala sau alta boala virala ar trebui sa bea multe lichide pentru a preveni instalarea deshidratarii.

Citeste si: „Remedii naturiste care alunga ameteala”

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Principalele semnele ale unui ficat nesanatos sunt: crestere brusca in greutate si balonarea, icterul (coloratia galbena a pielii si a mucoaselor), ficatul marit insotit de icter, durere in parte dreapta a abdomenului, probleme ale sistemului digestiv (constipatie, hemoroizi, sindrom de colon iritabil), aparitia cearcanelor si a umflaturilor sub ochi, prezenta unor pete maro bruste pe piele, aparitia rapida a vanatailor in caz de lovire, dureri musculare si dureri articulare, respiratie urat mirositoare si schimbarea mirosului intregului corp, senzatia de ameteala. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole