10.9 C
București
vineri, martie 1, 2024

Curiozitati despre corpul omenesc (I)

Organismul uman este o masinarie perfecta, madularele alcatuiesc un trup intr-o slujire si comuniune reciproca. Omul a fost fascinat dintotdeauna de propriul corp si a descoperit si inca descopera lucruri inedite despre acesta. Iata cateva curiozitati despre corpul omenesc.

Curiozitati despre corpul omenesc – Misterul fecundarii

Daca spermatozoidul si ovula se intalnesc, aceasta unire are loc in trompa in orele care urmeaza ovulatiei. Inaintarea spermatozoidului spre acest loc se face cu o viteza de 3 milimetri pe minut. Ovula isi pastreaza capacitatea de a fi fecundata 12-36 de ore, iar spermatozoidul isi pastreaza capacitatea fecundanta cel mult 48 de ore.

Atractia celulelor feminina si masculina, una spre cealalta se face si datorita unor substante ce poarta numele de gamone.

Placenta este un organ ce face legatura intre mama si fat, ea avand urmatoarele functii: respiratie, excretie, secretie hormonala, depozit, sinteza. Are forma unui disc de 20 de cm si greutate de 500 de grame.

Circulatia fetala nu este in nicio regiune in contact cu cea materna, fiecare formand o circulatie inchisa. Schimburi continue se fac de la mama la fat si de la fat la mama.

Dezvoltarea fiintei umane in timpul perioadei uterine este intr-un ritm deosebit de accelerat. Astfel, in cele 280 de zile isi mareste lungimea de 2500 de ori si greutatea tot de atatea mii de ori.

Corpul uman nu are ascutisuri, ci numai rotunjimi. Apa reprezinta intre 50-90% din organismul uman. Fatul de 3 luni este alcatuit din 94% apa, un copilul din circa 75%, scazand treptat spre batranete pana la 55%.

Curiozitati despre corpul omenesc – Inima si sange

La numai 3 saptamani, cand embrionul are 2-3 mm, aparatul cardiovascular este prefigurat.

La fiecare bataie cardiaca este aruncata in circulatie o cantitate de 60-70 ml de sange din fiecare ventricul al inimii. Lucrul inimii este unul incredibil de mare, dar totusi nu oboseste – 7-8 kgm pe minut, deci 12.000kgm in 24 de ore.

Celulele sangelui incep sa se formeze intre a 16-a si a 18-a zi embrionara, din insulele sanguine. Culoarea rosie a sangelui este data de hemoglobina.

Temperatura sangelui este diferita de la un organ la altul, de exemplu in ficat temperatura este de 40-41 grade Celsius, in timp ce in plamani, creier si testicul, temperatura este de 36 grade Celsius. Vascozitatea sangelui este de 4-5 ori mai mare decat a apei.

Prin sange circula de la un madular la altul mii de substante care fac posibila viata: celule, proteine, glucide, hormoni, enzime, electroliti, glucide, anticorpi, gaze, etc. Esentele datatoare de viata luate din hrana, apa, aer, dar si otravurile care parasesc organismul prin rinichi, plamani si piele, merg in acelasi timp prin sange fara sa se strice una de la alta.

Sangele urca prin vene, impotriva gravitatiei. Sangele de la fat nu se amesteca cu cel al mamei, dar isi transmit unul altuia tot ce au nevoie.

Vezi si:

Ce se intampla cu corpul tau daca mananci timp de 1 luna ghimbir?

Creste imunitatea corpului in mod natural!

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole