Cupru sau PPR. Ce instalatie sa alegi pentru casa ta

Construirea unei case este ceva complex si totul trebuie gandit de la bun inceput. Daca ti-ai pus intrebarea ce instalatie sa alegi pentru casa ta, cu tevi de cupru sau tevi de polipropilena, iata cateva sfaturi care sa te ajute sa iei decizia potrivita.

Cupru sau PPR – avantajele si dezavanatajele instalatiei cu tevi de cupru

Cuprul este unul din cele mai utilizate materiale pentru instalatiile de apa, acesta fiind folosit de multe secole in instalatiile cladirilor. Cuprul, fiind material natural, este si foarte rezistent la conditii meteo extreme, la variatiile de temperaturi, fara sa isi schimbe proprietatile sau sa se uzeze.

Tevile din cupru sunt o alegere eficienta si sigura, ele fiind totodata antimicrobiene. Un alt avantaj este ca sunt foarte rezistente la uzura, dar si la temperaturile care variaza de la an la an.

Se monteaza rapid si usor, fara prea mult efort, iar timpul de lucru este egal cu cel al montarii tevilor ppr. Teava din cupru are o durata nelimitata, avand garantie 30 de ani.

In ceea ce priveste dezavantajele, tevile de cupru pot fi si cu 20% mai scumpe decat cele din polipropilena. In acelasi timp, tevile de cupru sunt mult mai zgomotoase, dar la capitolul estetic, acestea se imbina si se potrivesc mai bine in orice decor, deoarece pot fi usor vopsite si pot rezista mai mult fara de tevile din polipropilena.

Cupru sau PPR – avantaele si dezavanatajele instalatiei cu tevi din polipropilena

Tevile din polipropilena sunt non-toxice, ecologice, iar acest material este termoplastic. Acest lucru inseamna ca este un material dur si rigid, care rezista la temperaturi inalte si are o rezistenta maxima din punct de vedere chimic. Spre deosebire de tevile de cupru, acestea sunt mult mai usoare, fiind manipulate cu mai mare eficienta, iar montajul se face fara probleme.

Astfel, teava ppr este cel mai des utilizata in cazul instalatiilor de incalzire si instalatiilor sanitare, mai ales datorita calitatii materialului, pretului mai scazut si manevrabilitatii ridicate. Acestea se potrivesc cel mai bine in cazul incalzirii prin pardoseala, deoarece sunt foarte rezistente la presiunea sapei, neavand nevoie de izolare, asa cum este in cazul tevilor de cupru.

Se recomanda, de asemenea, ca in cazul in care instalatia de incalzire este conectata la sistemul centralizat de termoficare, sa se foloseasca tevile ppr, deoarece acestea sunt mult mai rezistente la coroziunea chimica decat cele de cupru.

Un alt avantaj al acestor tipuri de tevi este faptul ca sunt mai eficiente decat cele de cupru, deoarece nu pierd caldura, iar rezistenta la coroziunea chimica este mult mai ridicata. Asadar, in unele cazuri, cand tevile trebuie curatate cu anumite substante chimice, cele mai bune sunt tevile ppr, deoarece tevile din cupru nu ar rezista la acest tip de curatare.

Sursa foto: constructii-neamt.ro

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...