6.8 C
București
vineri, martie 1, 2024

Cum slabim cand ne pierdem silueta

Problema curei de slabire este destul de serioasa si impune o cunoastere exacta a corpului nostru, iar pentru aceasta va trebui sa consultam medicul, care pe baza analizelor si dupa o minutioasa cercetare medicala, va decide cand si cum trebuie sa incepem cura de slabire.

Atunci cand ne-am hotarat sa incepem cura de slabire, trebuie sa stabilim si solutia la care trebuie sa recurgem, la cura cea mai lenta sau stationara, ori la cura de soc, cand se poate slabi cu 3-4 kg deodata.

Cea mai recomandata se pare ca este cea lenta, fiind mai sigura si fara consecinte nefavorabile asupra sanatatii si esteticii noastre, caci grasimea topita brusc poate da o cadere a muschilor sau a organelor (ptoze), iar pielea devine si ea foarte flasca.

Solutia soc se potriveste persoanelor obeze, care au depasit cu mult greutatea normala si chiar si in acest caz, nu trebuie sa provoace o scadere brusca de greutate, ci o pierdere mai lenta, printr-un regim mai putin aspru, dupa care se va repeta, eventual cura de soc.

Nu se poate slabi daca nu micsoram ratia de calorii, iar aceasta scadere nu trebuie sa depaseasca 2/5 din caloriile necesare corpului.

Exista multe cure de slabire dar, de obicei, se recurge la 3 metode:

  1. Prima metoda de slabire, prin deshidratare, cuprinde un consum mare de diuretice. Ea prezinta inconvenientul de a da un dezechilibru intern, prin pierderea sarii care provoaca o retinere a apei in organism
  2. A doua metoda este cea care recomanda un consum mare de extracte tiroidiene. Ea poate provoca o reactie neasteptata in organism, intrucat in materie de endocrinologie inca nu se pot cunoaste toate datele ce pot surveni, fiecare persoana fiind o necunoscuta, un unicat, cu propriul sau metabolism si cu propria sa reactie. Pot surveni: boli de inima sau tulburari endocrine grave, ceea ce s-a constatat cu unele medicamente de slabit.
  3. A treia metoda, cea a caloriilor reduse in timp, prezinta avantajul ca putem slabi sigur, dar lent, ramanand la o greutate normala si constanta. Nu vom reduce total grasimile, fiindca organismul are nevoie de ele, si foarte putine lipide (grasimi), dar vom avea grija sa avem in alimentatie: proteine, glucide, saruri minerale si foarte putine lipide (grasimi).

Toate acestea vor fi determinate si de efortul pe care il depunem in munca noastra, de varsta pe care o avem, cunoscand ca pierderile sun mai active la tinerete, deci si consumul de energie este mai mare.

  • Primul lucru pe care trebuie sa-l combatem este constipatia, care este mai acuta la femei, ele avand un grad de sensibilitate mai pronuntat, ce se reflecta in reactiile bilei, prezentand deseori dischinezie.
  • Se va face gimnastica, genoflexiuni, coborand si atingand cu sezutul podeaua, sarituri cu coarda reala sau imginara (simulata), mersul cu bicicleta, mersul pe jos.
  • Se vor bea ceaiuri laxative, se vor manca legume crude sau fierte, sucuri naturale de fructe si legume, carne fiarta, peste, lactate.
  • Alimentele se vor mesteca lent si indelung. Din cand in cand se va lua si o doza de ulei de ricin.
  • Se va evita alcoolul, fumatul excesiv, condimentele, muraturile care cer o cantitate mare de apa.
  • Se va face din cand in cand o baie cu aburi, sauna sau bai in cada cu sare.

Pentru o activitate normala, femeile au nevoie de 1800 calorii, in timp ce barbatii de 3200 calorii, iar cei cu o munca grea 3400-3800 calorii, zilnic.

Regimul caloriilor scazute nu trebuie urmat la intamplare de persoanele ce vor sa slabeasca, ci se va consulta medicul specialist.

Din nefericire, sunt multe persoane care vor sa slabeasca chiar daca nu sunt grase. O cura de slabire, in cazul lor, poate duce la probleme serioase organismului: ameteli, insomnii, dermatoze, ulceratii stomacale si bucale sau degeraturi.

Toate aceste accidente sunt consecinta consumului unei cantitati prea mici de grasimi. In procesul de reinoire a celulelor si pentru mentinerea tonusului este nevoie de vitaminele A, D si E. Pentru asta nu trebuie sa suprimam total alimentele ce contin grasimi, ci trebuie sa avem un consum minim de 10-15 g unt si 10 g ulei zilnic. Daca vom consuma lapte degresat, branza dietetica si nu vom consuma nicio grasime sau dulciuri, vom intampina o serie de consecinte ce se vor repercuta la nivelul pielii (ca unele dermatoze sau daca apare vreo rana, aceasta cu greu se va vindeca).

Iata mai jos un exemplu de regim ce cuprinde calorii scazute:

-ora 7-8: o ceasca de cafea, ceai sau lapte degresat, neindulcite

-ora 10: 2 mere

-ora 12-13: 10 g margarina, 130 g carne fiarta sau la gratar, o farfurie de legume fierte sau crude (fara paine)

-ora 16: 30 g branza de vaca

-ora 18: 3 mere

-ora 20: 2 oua sau 130 g peste fript

Se va bea apa simpla sau ceaiuri caldute diuretice din plante. Se va putea astfel slabi cu 150-200 g pe zi, fara a simti foamea si fara a se periclita sanatatea.

Iata si un regim de slabit pentru persoanele care retin apa in tesuturi:

-ora 8: o ceasca de cafea, ceai sau lapte degresat, fara zahar

-ora 10: un ou fiert si un pahar de suc de fructe proaspete

-ora 12: salata cu lamaie si o lingurita de ulei, 100 g friptura de vaca la gratar

-ora 16: 50 g branza de vaca, un pahar cu suc de fructe

-ora 19: 100 g friptura de vaca la gratar

Mai tarziu, la culcare, se va bea un pahar de suc de mere. Nu se va bea deloc apa si nu se vor manca cirese, visine sau banane. Cruditatile nu sunt recomandate, fiindca faciliteaza retinerea apei.

Una din cele mai bune metode de a slabi repede este aceea de a combina meniul in asa fel incat felurile de mancare sa nu fie prea bogate in calorii. De exemplu, atunci cand se mananca unt, nu mai trebuie consumate glucide (paste fainoase, cartofi, paine, orez).

Cartofii prajiti impreuna cu un cotlet de porc ingrasa. Acelasi cotlet, mancat cu o garnitura de fasole verde sote, dovlecei se digera usor, fara ca grasimea sa se depuna. Mai mult, se pierde si din greutate si ne hranim bine si sanatos.

In concluzie, este bine sa nu folosim la o singura masa alimente prea bogate, ci sa dozam caloriile printr-o asociere echilibrata.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole