Cum se face iaurtul grecesc de casa. Reteta simpla si delicioasa

Iaurtul este un produs lactat foarte nutritiv prin adaugarea unor culturi active (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus si Lactobacillus acidophilus). Acesti agenti fermenteaza laptele, aducandu-l intr-o stare semisolida sau solida si dandu-i iaurtului gustul caracteristic, putin acrisor. In timp ce retine continutul considerabil de proteine si calciu al laptelui, iaurtul, cu culturile sale active, are si calitati pe care laptele simplu nu le are.

De exemplu, nutritionistii recomanda consumul zilnic de iaurt pentru o stare de sanatate buna si o greutate corporal echilibrata, iar cel mai natural si mai bun iaurt pe care il putem manca este, cu siguranta, cel preparat de noi acasă.

In prezent, iaurtul grecesc este printre cele mai iubite produse lactate din intreaga lume. Iata, mai jos, cum se prepara iaurtul grecesc, o reteta simpla si delicioasa care o sa te faca sa nu mai cumperi acest produs din magazine.

Iaurt grecesc – Reteta

Pentru a prepara aceasta reteta, aveti nevoie de:

-1 litru lapte de vaca integral (se poate face si un amestec de lapte de vaca cu lapte de capra, in proportii egale);

-50 ml iaurt natural;

-100 ml smantana nepasteurizata foarte grasa (pentru a-l face mai cremos, mai dens si mai delicios decat iaurtul obisnuit);

-o lingurita sare.

Mod de preparare:

Pentru inceput, trebuie sa stiti ca cel mai important sfat atunci cand pregatiti iaurtul grecesc este perioada de fermentatie.

Se pune laptele la fiert, intr-o oala curata, iar cand spuma incepe sa creasca, se da flacara aragazului la minim si se amesteca usor în lapte. Acesta trebuie să fiarbă timp de încă 10 minute, în clocote mici, amestecat mereu, fără să se afume laptele, dar permițând apei din el să se evapore cât mai mult pentru a-l face mai consistent. Apoi, se da oala cu lapte deoparte și se adauga repede în el jumătate din smântâna grasă, care ar trebui să se dizolve complet. Se lasa oala cu lapte 30 minute în așteptare. Între timp, se ia un borcan curat și uscat si se adauga restul de smântână, manjindu-se cu ea pereții borcanului și fundul acestuia, în interior. Astfel se realizeaza ”cuibul” pentru un iaurt de casă, dupa care se toarna cu grija laptele cald, se acopera borcanul, se înveleste cu un prosop gros si se lasa in cameră la cald.

În funcție de temperatura din casă și de calitatea smântânii, laptele se va prinde în 24-36 de ore.

Cum va dati seapa ca iaurtul grecesc este gata?

Iaurtul grecesc este gata, atunci cand deasupra s-a format un capac de smântână, iar sub acesta este un pic închegat, ca orice iaurt. Când se ajunge în această fază, se introduce borcanul în frigider pentru 4-12 ore. Se umezeste un tifon, se impatureste 2-4 straturi se se asaza în strecurătoare. Se scoate iaurtul din frigider, se amesteca cu putina sare si apoi se pune in tifon. Se aduna marginile și se leagă complet, care poate fi lasata în strecurătoare sau suspenda deasupra ei. Se lasa asa timp de o zi întreagă, într-o încăpere răcoroasă. La final, zerul scurs se aruncă, iar iaurtul, devenit cremos, se adună din tifon și se pune într-un borcan.

Iaurtul grecesc se poate servi atat simplu, cat si cu alte preparate, ca dressing.

Iaurt grecesc – Beneficii

  • Iaurtul grecesc intareste sistemul muscular. Aceste reprezinta o sursa bogata de proteine, care sustin dezvoltarea masei musculare si accelereaza metabolismul;
  • Iaurtul grecesc stimuleaza sistemul digestiv. Este indicat sa se consume iaurt atunci cand va confrunati constant cu constipatie;
  • Iaurtul grecesc intareste sistemul osos. Acesta este bogat in calciu, vitamina D si fosfor, care te ajuta sa previi instalarea anumitor afectiuni care apar odata cu inaintarea in varsta, ca osteoporoza;
  • Iaurtul grecesc te apara de infectiile urogenitale. Tractul urogenital poate fi afectat de diferite  medicamente, antibiotice, iar prin refacerea balantei bacteriene se pot preveni si chiar trata diferite probleme de sanatate cum ar fi vaginoza si diferite infectii ale tractului urinar;
  • Iaurtul grecesc ajuta la accelerarea metabolismului. O dieta pe baza de iaurt grecesc , ajuta organismul sa arda mai usor si mai repede caloriile consumate, astfel ca veti reusi sa scapati de kilogramele in plus.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

You may also like...