15 C
București
miercuri, martie 27, 2024

Cum se bea cafeaua. Sfaturi de la specialisti

A prepara cafeaua dimineata este o rutina obisnuita pe care oamenii din toata lumea o asteapta cu nerabdare in fiecare zi. Aceasta are un efect pozitiv asupra performantelor cognitive, dar specialistii atrag totusi atentia ca trebuie avut grija asupra modului in care este consumata.

Iata cateva sfaturi de la specialisti despre cum se bea cafeaua:

-Este recomandat să nu bei cafeaua cu mai puțin de 5 ore înainte de culcare. Daca faci acest lucru, te poti trezi in ziua urmatoare cu cearcăne pronunțate. Totodata, cofeina din cafea are nevoie de cateva ore pentru a se elimina din organism.

Vezi si: Cafea din ghinde. Beneficiile unei minunate retete

-Cafeaua nu se bea imediat ce te-ai trezit. Atunci cand bei cafea dimineata, în mai puțin de o oră de la trezire, creezi intoleranță la cofeină, iar cafeaua nu își mai face efectul. Este ideal sa se intarzie momentul savurarii cafelei timp de cateva ore, 3-4 ore, pentru ca atunci organismul produce mai putin cortizol. 

-Cafeaua nu se consumam pe stomacul gol, deoarece are un impact major asupra productiei de insulina, determinand cresterea nivelului de zahar din sange. Totodata, persoanele care sufera de probleme gastrointestinale vor resimti efectele cafelei pe stomacul gol, deoarece aceasta este iritanta pentru mucoasa gastro-intestinala si determina reflux gastro-esofagian.

-Cu totii pastram cafeaua într-o cutie, in dulapul din bucatarie. Totusi, specialistii sustin ca cea mai buna idee este pastrarea ei in frigider. Inghețarea boabelor de cafea face ca aceasta să fie mai bogată, deorece prin această metodă apa poate extrage savoarea cafelei mai repede.

-Cafeaua, oricat de buna si benefica este, trebuie consumata cu moderatie. Specialistii spun ca prea mult cofeină poate dăuna grav sănătății și cauzează insomnie, presiune arterială ridicată si palpitații ale inimii. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară recomandă 400 mg de cofeina/zi.

-Cum se bea cafeaua? Studiile arata ca băuturile foarte fierbinți pot cauza probleme extrem de grave, asa ca incearca sa bei cafeaua calda, nu fierbinte.

-Cafea cu lapte? Laptele in cafea nu este o combinatie periculoasa, dar poate anula o parte dintre proprietatile cafelei.

-Fara îndulcitor sau zahar din abundență. O linguriță de zahăr poate fi suficienta. O variantă mai bună ar putea fi betele de scorțișoară sau coaja rasa de portocală.

-O combinatie periculoasa este aceea de a lua analgezice (paracetamol) cu cafea. Aceasta combinatie face rau ficatului. Daca, totusi, nu poti renunta la cafea, specialistii recomanda sa administrarea medicamentul la 2-3 ore distanta.

Vezi si: Cafeaua de ciuperci – cafea terapeutica cu extract de ciuperci medicinale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole