6.1 C
București
vineri, martie 8, 2024

Cum sa-ti pregatesti corpul pentru sarcina. Sfaturi de la specialisti

Pregatirea corpului pentru sarcina este esentiala pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate. Un corp sanatos si pregatit in mod corespunzator poate face diferenta in succesul conceperii si in sanatatea generala a mamei si a copilului in timpul sarcinii. De aceea, ne-am gandit sa va aratam cateva sfaturi despre cum sa-ti pregatesti corpul pentru sarcina.

In ziua de azi, cand totul este pe repede inainte, nu este neobisnuit sa punem sanatatea pe plan secundar.

„Daca cineva este intr-adevar constient de pregatirea corpului si a mintii pentru sarcina, in mod ideal, ar trebui sa inceapa cu un an sau sase luni inainte”, Dr. Stephen B. Mooney, medic endocrinolog in reproducere, „Dar, in realitate, chiar si trei luni sau 90 de zile de pregatire sunt in regula.”

Asadar, daca esti tot mai hotarata ca vrei sa devii mama, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a te pune in cea mai buna pozitie posibila. Iata cateva sfaturi pentru pregatirea corpului pentru sarcina:

Cum sa-ti pregatesti corpul pentru sarcina – Sfaturi de la specialisti

1.Consulta un medic ginecolog

Este important sa discuti cu un medic inainte de a incerca sa ramai insarcinata. Medicul poate verifica daca esti sanatoasa si iti poate oferi sfaturi personalizate in functie de istoricul medical al fiecarei femei. Medicul poate sa-ti recomande si suplimente cu acid folic, care pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la fat.

2.Verifica istoricul familial

Problemele de sanatate ale familiei pot deveni si problemele tale de sanatate sau, cel putin, pot juca un rol in modul in care medicul iti adreseaza intrebarile despre fertilitate.

De exemplu, anumite tipuri de cancer ereditar (cancerul de san, cancerul ovarian, cancerul de col uterin si cancerul uterin) pot afecta fertilitatea. De aceea, este important sa i le spui medicului tau. De asemenea, exista si alte probleme de sanatate care pot avea un impact asupra ingrijirii fertilitatii, cum ar fi: diabet, hipertensiune si tulburari de coagulare a sangelui.

Toate aceste informatii il vor ajuta pe medicul tau sa ia decizii mai informate cu privire la anumite screening-uri, teste de diagnostic si alte proceduri pentru a ajuta la atenuarea sau reducerea la minimum a complicatiilor legate de a ramane sau de a fi insarcinata.

3.Ia vitamine prenatale

Cel mai bun moment pentru a lua vitamine prenatale este inainte de a ramane insarcinata. Unul dintre cele mai importante ingrediente ale acestora este acidul folic.

Acidul folic este esential pentru sanatatea fatului si poate reduce riscul de defecte de tub neural la fat. Incepeti sa iei suplimente cu acid folic cu cel putin o luna inainte de a incerca sa ramai insarcinata si continua sa iei si in timpul primului trimestru de sarcina.

Celelalte vitamine si nutrienti din prenatale ajuta la sustinerea si la hranirea ta, cat si a fatului. „Cand esti insarcinata, nutrientii sunt transferati de la tine la fat, asa ca este important sa ai un aport continuu de nutrienti importanti pentru cresterea fatului”, spune dr. Mooney.

4.Urmareste ovulatia

S-ar putea sa nu stii inca prea multe despre fereastra ta fertila – perioada lunii in care poti ramane insarcinata. Acest lucru se poate face prin diverse metode.

  • Aplicatii pentru telefon: unele aplicatii prezic cand ai ovula pe baza datelor pe care le furnizezi despre ciclul tau menstrual;
  • Benzi de predictie a ovulatiei: aceste benzi fara prescriptie medicala iti testeaza urina pentru a spune daca ai ovulatie. Sunt una dintre cele mai fiabile modalitati la domiciliu de a-ti identifica fereastra fertila;
  • Graficul temperaturii bazale a corpului: folosind un termometru specializat in fiecare dimineata, poti monitoriza temperatura corpului pentru a identifica cand ai ovulat.

5.Cresteti aportul de nutrienti esentiali

In timpul sarcinii, organismul are nevoie de o cantitate suplimentara de nutrienti pentru a sustine dezvoltarea fatului. Pentru a-ti pregati corpul pentru sarcina, este important sa ai o dieta bogata in nutrienti esentiali, cum ar fi proteine, fier, calciu, acid folic si vitaminele D si B12. Acesti nutrienti pot fi gasiti in alimente precum carne, peste, oua, legume cu frunze verzi si lactate.

6.Mentine un stil de viata sanatos si evita stresul

Adopta un stil de viata sanatos cu cel putin 3-4 luni inainte de a incerca sa ramai insarcinata. Acest lucru poate include o dieta echilibrata, exercitii regulate si renuntarea la fumat si alcool. Reducerea nivelului de stres poate fi, de asemenea, benefica in pregatirea corpului pentru sarcina.

Reducerea stresului nu este direct corelata cu ratele imbunatatite ale sarcinii, dar iti poate afecta bunastarea generala, mai exact fertilitatea. De exemplu, un nivel ridicat de stres poate avea un impact direct asupra ciclului menstrual, determinandu-te sa nu mai ai menstruatie sau chiar sa ai menstruatia prea des, ceea ce iti poate afecta capacitatea de a ramane insarcinata.

7.Reduce nivelul de toxine din corp

Expunerea la substante toxice poate afecta fertilitatea si poate avea efecte negative asupra dezvoltarii fatului. Reduce expunerea la toxine prin evitarea produselor chimice de uz casnic, a fumului de tigara si a substantelor chimice periculoase de la locul de munca.

8.Fa sport in mod regulat

Fa miscare! Specialistii recomanda 30 de minute de miscare pe zi, de cel putin cinci ori pe saptamana. Acest lucru va imbunatati sanatatea cardiovasculara, va ajuta la gestionarea greutatii si va ameliora stresul. Sportul in sarcina e important si din punct de vedere psihologic.

9.Ai grija la greutatea ta

Greutatea iti poate afecta capacitatea de a ramane insarcinata, asa ca discuta cu medicul tau sau cu dieteticianul pentru a afla despre aportul adecvat de calorii, exercitiile fizice si alte obiceiuri sanatoase pe masura ce incerci sa concepi.

De exemplu, si unele persoane subponderale, in special cele cu tulburari de alimentatie (cum ar fi anorexia sau bulimia) pot sa nu ovuleze sau sa aiba menstruatii neregulate. De asemenea, daca esti supraponderal (obezitate), acest lucru iti poate afecta ciclul menstrual, inclusiv calitatea ovulelor.

10.Renunta la fumat

Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru infertilitate.

Celulele noastre pulmonare sunt separate de vasele de sange din plamani printr-un singur strat de celule, asa ca orice ai lua, cum ar fi tigarile sau marijuana, intra in fluxul sanguin si tranziteaza prin corp, explica specialistii.

Toti compusii din fumul de tigara ajung sa se depuna in tot corpul, inclusiv in ovarele. Asadar, fumatul poate avea un impact profund si daunator asupra functiei ovariene, asupra calitatii oualor si asupra numarului de ovule.

11.Trebuie sa reduci cofeina

Nu trebuie sa renunti la cafeaua ta cand incerci sa ramai insarcinata, dar daca ai un obicei de a bea mai multe cani de cafea pe zi, ar trebui sa le reduci.

S-a demonstrat ca un consum de 500 mg sau mai mult de cofeina pe zi – echivalentul a cinci sau sase cani de cafea – are un impact asupra fertilitatii si a avortului spontan, spun specialistii.

Prin urmare, incearca sa te limitezi la cel mult doua bauturi cu cofeina (inclusiv cafea, ceai) pe zi cand incerci sa ramai insarcinata.

Vezi si: Care este cea mai buna varsta pentru a ramane insarcinata? Ce spun specialistii

12.Discuta cu medicul despre medicamentele pe care le folosesti

O serie de medicamente iti pot afecta capacitatea de a ramane insarcinata si pot avea un impact asupra fatului odata ce ramai gravida.

Iata ce medicamente pot afecta dezvoltarea fetala:

  • Metotrexat, care este utilizat pentru a trata artrita;
  • Isotretinoin, care este utilizat pentru a trata acneea;
  • Acid valproic, care este utilizat pentru a trata convulsii;
  • Warfarina si alte medicamente pentru subtierea sangelui;
  • Inhibitori ECA, care sunt utilizati pentru a scadea tensiunea arteriala si pentru a trata alte afectiuni cardiace;
  • Unele antibiotice, inclusiv doxiciclina si tetraciclina;
  • Unele antidepresive si medicamente anti-anxietate, inclusiv alprazolam, diazepam, litiu si paroxetina.

Pentru a suplini lipsa acestor medicament care probabil ti-au fost ajutor la nevoie, poti incerca terapia manuala, utila in cazul multor dureri si afectiuni.

Cand sa incepeti sa discuti despre infertilitate

Poate fi frustrant sa incerci sa concepi si sa continui sa vezi o singura linie pe testele de sarcina. Daca ai incercat timp de sase luni pana la un an fara succes, ar putea fi timpul sa vezi un medic.

Infertilitatea este definita ca un an de act sexual neprotejat fara a ajunge la sarcina. Totusi, daca ai 35 de ani sau mai mult, acest interval de timp este scurtat la sase luni.

Vezi si: Endometrioza, boala cu multe necunoscute care poate duce la infertilitate

Vezi si: Infertilitatea invinsa cu branca-ursului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole