7 C
București
miercuri, martie 20, 2024

Cum sa-ti organizezi bucataria

Momentul mult asteptat a venit. Te-ai mutat in casa noua si, probabil, ai mai mult spatiu la dispozitie, inclusiv in bucatarie. Dar cum sa iti organizezi bucataria astfel incat sa eficientizezi timpul pe care il petreci acolo? Ti-am pregatit o lista de idei care sa te ajute in toata incurcatura. Iata care sunt acestea:

Inventariaza si imparte pe categorii

Mai intai, inventariaza tot ce ai. Mutatul este un moment bun sa renunti la toate vasele de bucatarie pe care nu le folosesti. Fie ca sunt deteriorate sau pur si simplu nu iti mai plac, renuntatul la surplus este primul pas prin care sa ai o bucatarie bine organizata.

Organizeaza in functie de frecventa folosirii

Vesela folosita frecvent trebuie sa stea la indemana, preferabil la nivelul ochilor, si usor accesibila, atat din spatiul de lucru cat si de la masa de bucatarie si zona de spalat. Cel mai usor este daca o asezi pe unul dintre rafturile de deasupra blatului, astfel incat sa nu fie nevoie sa te apleci. Aici pot intra pahare, seturi de farfurii folosite frecvent, tacamuri si cesti.

Vesela pe care o folosesti ocazional trebuie sa stea in zonele mai putin accesibile, nu departe de spatiul de lucru. Aici intra, de obicei, vasele folosite la gatit, in mod uzual – tigai, vase ceramice, diverse tavi, etc.

Obiectele pe care le folosesti doar in momente speciale sunt cele de care nu ai nevoie zilnic. De aceea, le poti aseza in camara sau in rafturile greu accesibile din bucatarie. Cum nu sunt folosite decat rar, ar trebui protejate de praf si spalate, inainte de folosire. Aici intra vesela pentru musafiri, formele de prajituri speciale de Craciun sau Paste, diverse aparate specializate de care ai nevoie de maxim o data pe luna.

Alimente si solutii

Anumite alimente trebuie sa stea la o temperatura scazuta, de aceea, locul lor e in frigider. Acesta este conceput sa te ajute, de aceea, unele rafturi sunt mai inalte si altele, mai inguste. Legumele trebuie sa stea in raftul de jos, iar ouale si sticlele pe usa. Daca sunt bine aranjate, riscul sa isi imprumute mirosuri scade. De asemenea, foloseste-te si de caserole sau de pungi sigilate.

Acele alimente mai greu perisabile trebuie sa isi gaseasca si ele locul in noua ta bucatarie. De aceea, cel mai bine este sa le depozitezi intr-un loc umbrit si uscat, cum ar fi camara. 

Pentru condimente, alege un loc la indemana avand in vedere ca, mai mereu, le vei folosi la prepararea mancarii. Multe bucatarii au rafturi speciale in preajma plitei de gatit (langa aceasta sau deasupra hotei) pentru ca sunt folosite, predominant, in timpul gatitului.

Solutiile de curatare trebuie depozitate cu grija, departe de alimente, intr-un dulap uscat. Multe dintre ele sunt sensibile la umiditate prelungita (tablete pentru masina de spalat vase, prafuri de curatat, etc.). Lasa-le in prejma chiuvetei doar pe cele pe care le folosesti frecvent.

Apeleaza la aceste sfaturi si vei vedea ca timpul tau de lucru in bucatarie se va diminua dar si ca toate vasele sau produsele de curatat raman in conditii bune mai multa vreme.  

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole