Cum sa iubesti un copil. Top 10 principii de urmat de la Janusz Korczak

Janusz Korczak (pseudonimul lui Henryk Goldszmit, 1878/79 – 1942) a fost activist social, medic pediatru, pedagog, profesor si scriitor. 

In 1912, a pus bazele unui orfelinat pentru copii evrei, cu un proiect inovator de mica societate auto-guvernabila si un program de cercetare pentru dezvoltarea psihologica si existenta sociala a copiilor si adolescentilor gazduiti acolo. Intre anii 1926-1939, a publicat un periodic experimental pentru copii, Maly Przeglad (Revistuta), iar in anii 1930, a colaborat la Radio Polonia, fiind cunoscut publicului ca „Batranul Doctor“.

Acesta a refuzat de trei ori sa-si salveze propria viata pentru a ramane alaturi de copii. Aceste calitati sunt atat de caracteristice „batranului medic”, se potriveste stilului pedagogic si uman al vietii. Janusz Korczak — pedagogul, care a refuzat sa paraseasca copiii sai in pragul camerei de gaz. Nu i-a parasit si a murit intr-un lagar de concentrare german Treblinka, impreuna cu elevii sai din casa de copii, desi el putea fi salvat.

Dupa cele spuse, nu avem nevoie de informatii suplimentare despre Korczak. 4brain publica 10 principii de educare a copiilor, recomandate de acest om genial.

1. Nu astepta ca micutul tau va fi ca tine, sau cum iti doresti tu sa fie. Ajuta-l sa devina el insasi;

2. Nu cere de la copil rasplata pentru tot ce ai facut pentru el. I-ai daruit viata, cum ar putea sa te multumeasca? El va darui viata altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibila de recunostinta;

3. Nu demonstra nemultumirile tale asupra propriului copil, pentru a nu manca la batranete paine amara. Caci, ce semeni aceea vei culege;

4. Nu aborda problemele copilului cu superioritate. Viata e oferita fiecaruia dupa puteri, fii sigur, viata poate fi dificila pentru el, nu mai putin decat pentru tine, ba poate si mai mult caci nu are experienta;

5. Nu umili!

6. Nu uita, cele mai importante intalniri sunt cu proprii copii. Ofera-i atentia maxima – nu stii niciodata pe cine poti intalni in propriul copil;

7. Nu te chinui, daca nu poti face totul pentru copilul tau, tine minte: pentru copil nu s-a facut suficient, in cazul in care nu s-a facut tot posibilul;

8. Copilul nu e tiran, care isi monitorizeaza intreaga viata, nu doar carne si sange. E cana pretioasa, pe care viata ti-a oferit-o pentru a pastra si dezvolta focul creativ din ea. Aceasta iubire nelimitata a mamei si a tatalui la care va creste nu „al nostru” sau „al meu” copil, dar un suflet.

9. Invata sa iubesti un copil strain. Niciodata nu te comporta cu unul strain cum nu si-ai dori sa se comporte ceilalti cu propriul tau copil.

10. Iubeste-ti copilul oricum ar fi – netalentat, ghinionist, adult. Vorbind cu el, fii fericit fiindca copilul e o sarbatoare, care e inca cu tine.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...