5.7 C
București
luni, martie 25, 2024

Cum sa faci uleiuri din plante medicinale acasa

Uleiurile medicinale sunt printre cele mai minunate si benefice produse pe baza de plante. Acestea sunt utilizate pentru o varietate de scopuri, de la masaj la repelenti impotriva insectelor si sunt extrem de usor de realizat. Exista doua tipuri distincte de uleiuri din plante disponibile si exista o mare confuzie intre cele doua. Uleiurile esentiale sunt uleiurile volatile distilate, foarte concentrate ale plantei. Sunt extrem de concentrate si trebuie utilizate cu precautie. Este practic imposibil sa faci acasa uleiuri esentiale de inalta calitate in cantitati suficiente, cu exceptia cazului in care investiti intr-un distilator sofisticat. Pe de alta parte, uleiurile din plante infuzate (uleiuri fixe) sunt extraordinar de usoare si ieftine de fabricat. Desi nu sunt la fel de pure sau concentrate, acestea sunt complet sigure de utilizat. Recomandate in general in scopuri externe, ele pot fi utilizate si in conditii de siguranta intern. Odata realizate, le puteti folosi ca atare sau le puteti transforma in creme si unguente.

Ingredientele pentru uleiurile din plante

Ulei

Uleiul pe care trebuie sa il utilizati trebuie sa fie ulei de seminte, nuci sau vegetale de inalta calitate. In scopuri medicinale, uleiul de masline este uleiul ales si preferat de majoritatea naturistilor. Utilizati ulei de masline de cea mai buna calitate pe care il puteti obtine pentru produsele medicinale pe baza de plante. Uleiul de masline este clasificat de la „extra virgin”, adica prima presare a maslinelor si cea mai buna si mai pura calitate, pana la „ulei de masline” simplu, ultima presare si, practic, o calitate inferioara. Uleiul de masline reprezinta o baza minunata pentru uleiurile medicinale si rareori se rancezeste. Cand se fabrica alte uleiuri decat cele medicinale, se recomanda uleiuri mai usoare si mai putin aromate precum caise, migdale, canella sau ulei din seminte de struguri. Acestea sunt considerate uleiuri cosmetice si sunt excelente pentru masaj, creme si lotiuni.

Oamenii au fost dezamagiti, deoarece uleiurile lor din plante nu au concentratia puternica de miros pe care o au uleiurile esentiale. Uleiurile esentiale ale plantei sunt extrem de volatile si greu de captat. Un ulei fix, cum ar fi un ulei vegetal, nu capteaza bine mirosul. Daca doriti ca uleiurile din plante sa fie aromate, va trebui sa adaugati o picatura sau doua de ulei esential la produsul finit. Vezi si: 10 plante medicinale cu efect antibiotic puternic

Ierburi

Exista multe plante potrivite pentru fabricarea uleiurilor medicinale. Se pot folosi fie ierburi proaspete, fie uscate. Daca nu ati facut niciodata un ulei din plante, este recomandat sa incepeti cu ierburi uscate, deoarece nu va trebui sa va preocupati de cresterea mucegaiului si a bacteriilor. In cazul in care cineva decide sa foloseasca ierburi proaspete, este imperativ sa va asigurati ca acestea sunt complet lipsite de umiditate suplimentara. O metoda folosita cu succes pentru a elimina umezeala suplimentara din ierburile proaspete este aceea de a ofilii ierburile inainte de utilizare. Alegeti ierburile dimineata si lasati-le sa se ofileasca intr-un loc uscat, umbrit, cald, timp de cateva ore sau peste noapte. Acest lucru asigura evaporarea excesului de umiditate care determina dezvoltarea bacteriilor.

Proportia de ierburi in ulei

Metoda recomandata pentru determinarea proportiei plantei in ulei este metoda simplificatorilor. Asezati ierburile intr-un recipient si turnati suficient ulei peste ele pentru a acoperi plantele. Apoi adaugati inca un centimetru de ulei, astfel incat ierburile sa fie complet scufundate. Ierburile expuse pot introduce bacterii si strica uleiul, deci asigurati-va ca plantele sunt complet acoperite.

Cum se fac uleiurile medicinale

Metoda extragerii uleiului la soare

Exista metode comune utilizate pentru fabricarea uleiurilor. Fiecare dintre aceste metode este extrem de eficienta si este utilizata atat profesional, cat si pentru uz casnic. Sunt preferate metodele care utilizeaza un proces de incalzire lent si lung, cum ar fi tehnica solara sau extragerea uleiului din plante medicinale la cuptor. Dar exista momente in care cineva este recunoscator pentru a putea produce ulei medicinal in cel mai scurt timp posibil prin metoda aragazului.

Puneti cantitatea dorita de plante si ulei intr-un borcan de sticla. Acoperiti bine. Asezati borcanul intr-un loc cald si insorit. In Europa si Marea Mediterana borcanele sunt plasate in cutii de nisip pentru a atrage cantitati mai mari de caldura.

Lasati amestecul de ulei / ierburi sa se infuzeze timp de doua saptamani. Oamenii intreaba intotdeauna de ce uleiul nu se ranceste asezandu-se la soarele fierbinte. Conform legilor naturale, ar trebui. Dar, dintr-un motiv magic, rareori. Se crede ca din cauza fuziunii alchimice a soarelui, a ierburilor si a uleiului. Dar odata strecurat, uleiul va deveni ranced foarte repede daca este lasat in soarele fierbinte. Vezi si: Remedii terapeutice cu miere si plante medicinale

La sfarsitul a doua saptamani, strecurati ierburile, rasturnati uleiul din plante si pastrati-l intr-o zona intunecata si rece. Pentru ulei mai puternic, adaugati un lot proaspat de ierburi in ulei si infuzati inca doua saptamani. Acestea vor dubla puterea uleiului medicinal.

Desi este mult mai costisitoare ca timp aceasta metoda, are beneficiile adaugate ale soarelui, intelepciunea batranilor si o gama incantatoare de sticle asezate intr-un loc insorit in gradina sau pervazul ferestrei de acasa.

Metoda de extragere cu ajutorul cuptorului

Asezati amestecul de ulei / ierburi intr-o tigaie cu un capac etans sau in borcane de sticla. Puneti tigaia si / sau borcanele intr-o tigaie mai mare cu apa suficienta pentru a acoperi jumatatea inferioara a recipientului. Porniti cuptorul la cea mai mica temperatura posibila si lasati ierburile si uleiul sa se infuzeze cateva ore. Verificati frecvent pentru a preveni supraincalzirea si arderea ierburilor si uleiului.

Metoda cazanului dublu

Puneti ierburile si uleiul intr-un cazan dublu, acoperiti cu un capac etans si aduceti-l la foc mic. Incalziti incet o jumatate pana la o ora, verificand frecvent pentru a va asigura ca uleiul nu se supraincalzeste. Cu cat focul este mai mic si cu cat infuzia este mai lunga, cu atat este mai bun uleiul. Aceasta este o metoda simpla si rapida care face apel la multi plante medicinale din zilele noastre. Cu toate acestea, un cuvant de precautie: uleiul se incalzeste foarte repede. Fiti atenti la temperatura. Preparatul poate trece rapid de la o infuzie frumoasa de ulei de plante la frunze prajite in ulei.

Metoda coacerii incet si cuptor electric

Atat oalele slowcooker, cat si cuptoarele electrice permit un proces de gatit lung si lent. Slowcooker-ul este cel mai adesea folosit de companiile mici profesionale care produc produse pe baza de plante de calitate. Ierburile se pot macera in ulei pentru o perioada lunga de timp (doua pana la patru saptamani), iar uleiul rezultat este de o calitate superioara.

Asezati ierburile si uleiul in oala cu coacere lenta si treceti la cea mai mica caldura. Asezati capacul si lasati amestecul sa se absoarba pe durata dorita. Caldura este in general mai mare in oala si, de obicei, doua pana la patru ore sunt suficiente pentru a prepara uleiuri din plante de buna calitate. Verificati frecvent pentru a proteja impotriva supraincalzirii si arderii. In prajitor, amestecul de plante / ulei se poate abrupte timp de doua pana la patru saptamani. Ofera un ulei vegetal superior, de culoare verde inchis.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole