3.6 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Cum sa cresti si sa ingrijesti gutuiul japonez: Ghid complet pentru cultivare

Gutuiul japonez, cunoscuta si sub numele de Chaenomeles, este un arbust ornamental, apreciat pentru florile sale frumoase si fructele aromate. Cultivarea si ingrijirea gutuiului japonez poate fi o experienta placuta si gratifianta pentru gradinarii de toate nivelurile de experienta.  Iata un ghid complet despre cum sa cresti si sa ingrijesti gutuiul japonez:

Cum sa cresti si sa ingrijesti gutuiul japonez

1. Alegerea locului potrivit

Gutuia japoneza prospereaza in zonele cu expunere la soare partial sau complet, desi poate tolera si umbra usoara. Asigurati-va ca gradina dvs. primeste suficienta lumina pentru a promova o crestere sanatoasa si o inflorire abundenta.

2. Pregatirea solului

Gutuia japoneza prefera soluri bine drenate, usoare si fertile. Pregatiti solul prin saparea si afanarea pamantului si adaugarea de compost sau materiale organice pentru a imbunatati fertilitatea si textura solului.

3. Plantarea

Plantati gutuiul japonez in sol pregatit, asigurandu-va ca radacinile sunt bine acoperite si ca planta este stabila in sol. Spatiati plantele la o distanta adecvata pentru a permite o crestere si dezvoltare corespunzatoare.

4. Udarea

Udati gutuia japoneza regulat, in special in perioadele de seceta sau caldura excesiva. Asigurati-va ca solul ramane mereu udat, dar evitati udarea excesiva, care poate duce la putrezirea radacinilor.

5. Ingrasamant

Aplicati ingrasamant echilibrat pentru plantele fructifere o data pe an, in timpul primaverii, pentru a asigura o crestere sanatoasa si o productie abundenta de flori si fructe.

6. Taiere

Efectuati taierea regulata pentru a mentine forma si dimensiunea dorita a plantei. Taiati ramurile moarte, deteriorate sau bolnave si taiati partile care cresc dezordonat pentru a promova o crestere sanatoasa si armonioasa.

*Evitati taierea agresiva, deoarece inflorirea are loc pe vegetatie veche. Dupa ce inflorirea primaverii este finalizata in jurul lunii aprilie sau mai, taiati lastarii laterali la cinci sau sase frunze. Indepartati toate ramurile moarte, bolnave sau deteriorate in acelasi timp. Nu taiati niciodata ramurile in timp ce acestea infloresc. 

7. Protectie impotriva daunatorilor si bolilor

Monitorizati planta pentru a detecta semne de daunatori sau boli si luati masuri pentru a le controla sau elimina. Aplicati pesticide sau fungicide organice in mod regulat pentru a preveni infestarile si infectiile.

8. Inmultirea gutuiului japonez

Gutuiul japonez poate fi inmultit prin butasi. Faceti acest pas in iunie si iulie, cand arbustul este in modul de crestere.

Taiati un lastar semi-matur care are aproximativ 15-20 cm lungime. Asigurati-va ca partea de mijloc este ferma si baza este aproape lemnoasa. Indepartati frunzele inferioare, dar pastrati o pereche de frunze in partea de sus. Inmuiati apoi partea inferioara a intr-un hormon de inradacinare. Apoi, adaugati si umeziti amestecul de turba si perlit pentru ghivece intr-un recipient mic si introduceti butasul. Acoperiti vasul intr-o punga de plastic libera si transparenta si puneti vasul intr-un loc cu lumina puternica, dar indirecta. Butasul ar trebui sa se inradacineze in aproximativ patru saptamani.

Cum ajuti la o mai buna inflorire

Timpul de inflorire pentru gutuiul japonez poate fi putin neregulat. Cu toate acestea, in martie veti vedea probabil ca florile izbucnesc din muguri care s-au dezvoltat pe ramurile goale in timpul iernii tarzii, in functie de regiune.

Florile arbustului de gutui japonez sunt de obicei de un rosu portocaliu stralucitor, dar pot fi roz sau chiar alb crem. Abia dupa inflorire se produc frunze noi. Florile si fructele parfumate, cunoscute sub numele de gutui, atrag pasarile, albinele si fluturii.

!!! Fructele de gutui japoneze sunt comestibile?

Da, fructele sunt comestibile, fie ca sunt crude sau fierte, dar trebuie sa stiti ca acestea sunt dure, acre si amare in stare cruda. De aceea, acestea sunt consumate mai mult sub forma de dulceata.

Vezi si: Top 8 ciuperci japoneze pe care ar trebui sa le introduci in dieta ta

Vezi si: Artarul japonez. Ce efecte terapeutice are

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole