4.8 C
București
vineri, martie 22, 2024

Cum prepari solutia cu drojdie pentru rosii si alte legume din gradina

Drojdia se foloseste atat in bucatarie, cat si in gradina. Solutia cu drojdie este una dintre cele mai usoare si utilizate metode de a fertiliza rosiile si alte legume din gradina. Nu mai este nevoie sa folositi substante chimice posibil daunatoare, atunci cand aveti o solutie atat de rapid de preparat si extrem de eficienta.

Drojdia protejeaza datorita substantelor benefice pentru plante

Pe langa fertilizare, legumele, mai ales rosiile si castravetii, pot fi stropiti cu drojdie pentru a evita imbolnavirea acestora. Astfel, stropirea frunzelor de rosii cu drojdie protejeaza impotriva bolilor fungice dar si impotriva manei. De ce se intampla acest lucru? Drojdiile sunt si ele ciuperci care nu dauneaza plantelor si nu permit altor fungii sa le ia locul, astfel protejand fara probleme.

Drojdia este un grup de ciuperci unicelulare, ce este folosita de secole de oameni pentru fermentare si coacere. Aceasta contine substante extrem de benefice pentru plante, tocmai de aceea se foloseste cu mare succes in gradina. Ea contine tiamina, vitaminele grupei B, auxine, citochinine.

Solutia de drojdie este benefica atat legumelor, cat si solului. Cultura de tomate si celelalte culturi vor fi mult mai sanatoase daca se foloseste fertilizarea an de an. Acest tip de fertilizare sporeste activitatea microorganismelor din pamant, elimina fosfor si azot si stimuleaza radacinile plantelor.

Fertilizarea rosiilor cu solutia de drojdie are numeroase beneficii:

  • radacina si frunzelor vor fi mai puternice si vor rezista mai bine la caldura sau la conditii meteo deosebite;
  • radacina si frunzele se dezvolta mai repede, mai bine, plantele sunt mai rezistente;
  • se obtin rosii mai mari, mai sanatoase si mai gustoase.

Retete de fertilizare cu drojdie

Drojdia uscata se foloseste mai rar la aceasta solutie, iar daca se utilizeaza, aceasta trebuie lasata minimum 3 zile la fermentat. Astfel, drojdia proaspata, neexpirata, este cea mai buna pentru solutia de fertilizare a rosiilor.

Exista doua modalitati pentru aceasta reteta, varianta rapida si cea clasica. Reteta rapida presupune prepararea solutiei si aplicarea ei imediat. Cea clasica presupune lasarea solutiei la crescut timp de cateva ore.

La reteta rapida se pun 50 de grame de drojdie proaspata la 1 litru de apa. Solutia se amesteca foarte bine, apoi se pune in 5 litri de apa si se uda rosiile, conform agrointel.ro.

O alta reteta rapida se face din 10 grame de drojdie uscata, 3 litri de apa calda si 10 linguri de zahar. Se lasa de dimineata pana seara, cand se fertilizeaza rosiile. Inainte de fertilizare, plantele se uda cu apa din abundenta.

Reteta clasica are si ea mai multe variante. Cea mai eficienta pare sa fie urmatoarea reteta, care necesita timp de preparare 3 zile:

  • 100 de grame de drojdie proaspata;
  • 10 litri de apa calda;
  • 10 linguri rase de zahar.

Solutia se lasa aproximativ 3 zile la temperatura camerei la dospit. Pentru stropirea la radacina se folosesc 3 litri de solutie la 10 litri de apa. Pentru stropirea frunzelor se dilueaza 250 de ml la 10 litri de apa.

O alta solutie cu drojdie uscata se face dintr-un gram de drojdie la 1 litru de apa, la care se adauga 1 lingurita de zahar. Dupa ce se amesteca preparataul, acesta se lasa la dospit minimum 2 zile. Dupa aceste zile se dilueaza in 5 litri de apa si se uda doar la radacina.

Aplicarea solutiilor de drojdie in gradina

Aplicarea solutiei de drojdie pe frunze se face mai ales in faza de rasad a rosiilor, ajutand plantele sa creasca mai puternice. Cand este aplicata la radacina, se pun aproximativ 1 litru de solutie pentru fiecare cuib de rosii.

Fertilizarea altor legume din gradina, precum castraveti, ardei si vinete, se face, de regula, doar la radacina. Un dezavantaj al acestui tip de fertilizare este ca drojdia saraceste plantele de potasiu, de aceea nu este bine sa se face exces.

Cel mai bun moment pentru a face fertilizarea este seara, frunzele nu sunt arse de soare, iar planta are timp sa absoarba toate substantele necesare in timpul noptii.

vezi si: Ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci. Sfaturi utile care merita incercate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole