8 C
București
joi, februarie 29, 2024

Cum poti transforma resturile alimentare in plante noi

Nu mai este nevoie sa arunci resturile alimentare atunci cand faci mancare – salveaza-le! Cu putina apa si lumina solara, poti transforma deseurile in plante noi, apoi le poti cultiva chiar la tine acasa.

Nu uita ca produsele proaspete reprezinta o buna parte din bugetul tau saptamanal pentru alimente. Asadar, noi iti vom arata un truc care sa te faca sa economisesti cativa banuti si drumuri pana la magazin: poti transforma multe alimente in plante noi. Iata cum:

Folosind semintele, bucatile si capetele ramase ale multor plante, poti crea o gradina proprie. Prin urmare, inainte de a arunca resturile alimentare la gunoi, afla cum le poti transforma in plante noi chiar pe pervazul bucatariei tale.

Ceapa verde si usturoi

Aceasta este una dintre cele mai simple resturi alimentare pe care le poti reface in plante noi. Acest soi subtire nu are nevoie de altceva decat de apa si lumina solara pentru a transforma butasii mici intr-un lot complet nou de ceapa utilizabila.

Astfel, data viitoare cand tai ceapa verde, nu arunca capetele (partea cu radacinile mici pe ea). In schimb, umple o ceasca sau un pahar mic cu apa si lasa capetele ramase in interior, cu partea radacina indreptata spre fundul paharului. Poti infige scobitori in partile laterale si poti suspenda ceapa daca se scufunda. Apoi, pune resturile de ceapa verde intr-un loc insorit si astepta. In doar cateva zile, ar trebui sa vezi ca incepe sa incolteasca si, in aproximativ doua saptamani, veti avea suficienta ceapa verde pentru a o folosi.

De asemenea, daca dispui de mult spatiu in gradina, poti infige restul de ceapa direct in pamant.

Nu uita nici de usturoi! Se intampla adesea ca usturoiul sa incolteasca in bucatarie si sa il arunci pentru ca devine moale si nu mai are gust bun. Ei bine, in loc sa il arunci, pune-l intr-un pahar cu apa, in asa fel incat doar radacinile sa fie acoperite. In doar cateva zile vei avea usturoi verde!

Vezi si: Nu aruncati cojile! Iata lista cu fructe si legume la care trebuie sa manancati si coaja

Telina

Resturile de telina pot fi recrescute la fel de usor ca si ceapa verde – poti folosi exact aceeasi metoda simpla.

Pe masura ce tai capetele albe ale tulpinilor de telina, pastreaza cativa centimetri din ea, apoi pune capatul intr-un vas putin adanc sau intr-un pahar plin cu apa. Asigura-te ca telina nu este complet scufundata, ci iese putin din apa.

In doar cateva zile, ar trebui sa vezi ca radacinile incep sa incolteasca din resturile de telina. Din capete vor aparea radacini, in timp ce din partea superioara vor iesi frunze verzi. Si, in decurs de o saptamana, o noua tulpina va incepe sa se ridice. Apoi, poti scoate telina proaspata din apa si sa o plantezi in pamant.

Avocado

Daca vrei sa ai un avocado chiar la tine in casa, tot ce trebuie sa faci este sa pastrezi samburele lui si, cu ajutorul unor scobitori, sa il asezi intr-un pahar cu apa. Pune partea mai ascutita a samburelui in sus si partea rotunjita in apa. Apoi, astepta. In decurs de 1 luna, ar trebui sa vezi ca samburele de avocado incepe sa se deschida si sa creeze muguri noi-nouti. Odata ce samburele are muguri, este timpul sa il transferi in pamant.

Cartofi

Daca ai cartofi care fie trebuie folositi cat mai curand posibil sau risca sa se strice, nu-i arunca, ci transforma-i intr-o cultura de cartofi proaspeti cultivati chiar in curtea ta.

Poti lua orice varietate de cartofi si poti creste altii noi. Poti lua cartofi intregi mici si pur si simplu sa-i plantezi in sol, iar cartofii mai mari pot fi taiati in bucati; orice bucata care are cativa muguri incolti pot fin plantati direct in pamant. Vor incolti fara nicio problema in doar cateva luni.

Cartofii dulci sunt chiar mai usor de cultivat. Poti folosi metoda samburilor de avocado – luati doar butasi sau capete de cartofi dulci, pune-i peste un pahar cu apa folosind scobitori si astepta sa apara radacinile si mugurii. Apoi, ii poti transplanta in gradina ta sau intr-un ghiveci mare, pe balcon.

Salata romana

Cui nu-i place sa aiba mereu la indemana o salata romana? Astfel, in loc sa arunci cotoarele, mai bine il folosesti pentru a-ti creste propria salata.

Odata ce ai folosit toata salata, ramai cu cotorul/centrul ei. Ia acest cotor, indeparteaza-i frunzele exterioare si pune-o in apa pentru a incepe sa recreasca. In cel mai scurt timp, frunzele proaspete ar trebui sa inceapa sa creasca in centru, astfel incat sa poti scoate salata verde proaspata dupa bunul plac. Daca vrei, poti planta salata si in sol, odata ce a inceput sa incolteasca frunze noi.

Frunzele de la legumele radacinoase

Desi exista o multime de modalitati de a folosi frunzele verzi care insotesc anumite soiuri de legume radacinoase, cum ar fi morcovi, sfecla, napi si pastarnac, nu este neaparat nevoie sa le arunci, ci poti lua varfurile pe care le tai in mod normal si le poti replanta, transformandu-le intr-o noua recolta proaspata.

Astfel, de fiecare data cand tai varful unei sfecla sau a unui morcov, ia cotorul cu verdeata ramasa si pune-l in apa. In doar cateva zile, ar trebui sa inceapa sa apara noi frunze verzi. De asemenea, radacinile vor incepe sa inmugureasca si, odata ce ai cativa centimetri de radacini vizibile, poti scoate legumele din apa si le poti planta in pamant.

Ardei

Curatarea si aruncarea semintelor din orice tip de ardei reprezinta un procedeu normal. Dar daca ti-ai dorit vreodata propria ta aprovizionare acasa de ardei, ai putea sa iei semintele si sa le plantezi.

Pune semintele direct in pamant si, cu o udare regulata, putina lumina solara si putina ingrijire, vor incolti in mici plante de ardei.

Plante medicinale care se regenereaza in apa

Gerul marcheaza sfarsitul gradinii, precum si sfarsitul ierburilor proaspat culese pentru mancare si ceai.

Plantele care prind radacini in apa si cresc in timpul lunilor de iarna sunt plantele perene. Ierburile anuale sunt concepute de natura sa creasca pentru un sezon, sa produca seminte si apoi sa moara. In schimb, plantele perene vor continua sa revina si sa produca mai multe frunze atata timp cat vei continua sa ciupesti frunzele batrane cand acestea ating dimensiunea maxima.

Unele dintre cele mai usoare si mai populare ierburi cultivate in apa sunt: salvie, menta, busuiocul, rozmarinul, oregano si menta.

Tot ce trebuie sa faci este sa tai tulpinile de aproximativ 5 cm lungime si sa indepartezi frunzele din cei 5 cm inferioare ai tulpinilor. Daca utilizezi ierburi din magazin, taie partea inferioara a fiecarei tulpini pentru a permite acesteia sa absoarba cat mai multa apa. Umple un borcan sau un pahar mare cu apa (sticla opaca este de preferat) si asaza plantele. Apoi, muta-le undeva la lumina, intr-un loc in care sa primeasca cel putin sase ore de lumina solara pe zi.

Vezi si: Antioxidantii si rolul lor in sanatatea organismului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole