Deputatii din Suedia au acordat guvernului puteri suplimentare pentru a reduce rata de moartalitate in continua crestere din cauza coronavirusului in tara. Guvernul va putea aproba proiectele de lege referitoare la situatiile de urgenta pentru sanatate – de exemplu, inchiderea intreprinderilor si a scolilor – fara a mai trebui sa treaca mai intai prin parlament.
Suedia incepe sa impuna masuri mai drastice din cauza mortalitatii ridicate din ultimele zile
Acesta va fi permis numai in legatura cu chestiunile urgente, parlamentul pastrandu-si in continuare dreptul de a revoca oricare dintre masurile guvernamentale luate prin starea de urgenta. Aceste noi puteri temporare au fost aprobate de parlament joi (16 aprilie) si vor fi in vigoare de sambata, 18 aprilie, pana la 30 iunie, scrie euronews.com.
In aceeasi zi, premierul suedez Stefan Löfven a anuntat intr-o conferinta de presa ca interdictia de intrare in Suedia va fi prelungita cu inca 30 de zile, intrucat trebuia sa se incheie saptamana aceasta. Löfven a multumit, de asemenea, tuturor persoanelor care au decis sa ramana acasa in timpul mini-vacantei de Pasti si a indemnat oamenii sa faca acelasi lucru in vacanta ce urmeaza de Ziua Muncii pe 1 mai.
Guvernul suedez sub presiune din cauza masurilor luate de a nu bloca economia
Autoritatile suedeze au fost criticate pentru masurile lor de a mentine focarul COVID-19. Cafenelele, barurile, restaurantele si scolile sunt inca deschise in tara, precum si saloanele de coafura si salile de sport, iar oamenii sunt inca lasati sa faca exercitii in aer liber.
Eficienta acestei abordari a fost pusa la indoiala in ultimele saptamani, dupa ce o crestere a deceselor din cauza COVID-19 a facut ca Suedia sa fie cea mai afectata tara scandinava. Au fost aproape 12.000 de cazuri cu peste 1.200 de decese, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor si Preventiei (ECDC).
ECDC a raportat joi (16 aprilie) 170 de decese din cauza noului virus, cel mai mare numar de decese intr-o o singura zi din Suedia pana in prezent. Suedia a inceput sa-si consolideze masurile abia dupa ce a fost martora la o crestere a infectiilor la sfarsitul lunii martie. Pe 29 martie, guvernul a limitat numarul persoanelor permise la adunarile publice de la 500 la 50 de indivizi.
Intreprinderile care nu respecta noile masuri, supuse amendarii sau inchiderii
Intreprinderile care nu respecta masurile de distantare sociala sunt acum supuse amenzilor sau chiar pericolului de a fi inchise. De asemenea, autoritatile au interzis vizitele la casele de batrani la 30 martie, dupa ce initial au lasat decizia in fata consiliilor municipale unice.
De asemenea, au fost interzise zborurile care vin din tari din afara UE. Mai mult, guvernul a incurajat oamenii sa lucreze cat mai mult de acasa si a indemnat cetatenii sa actioneze ca niste „adulti” responsabili.
Oamenii de stiinta cer masuri mai drastice. Expertii au cerut guvernului sa introduca masuri mai „radicale” si sa o faca rapid. Intr-un articol publicat marti (12 aprilie) in cotidianul suedez Dagens Nyheter, 22 de oameni de stiinta din institutele de cercetare si universitati au declarat Agentiei de Sanatate Publica a tarii, care se ocupa de starea de urgenta pana acum, sa inchida toate cafenelele si scolile.
Oamenii de stiinta cer masuri mai drastice
Ei au mai spus ca personalul medical care se ocupa de persoanele in varsta ar trebui sa aiba echipamente adecvate de control al persoanelor posibile infectate si sa efectueze teste in masa pentru personalul medical. Cum au raspuns autoritatile? Directorul Agentiei de Sanatate Publica, Anders Tegnell, a raspuns ca abordarea Suediei cu privire la situatia de urgenta este adecvata si ca datele de mortalitate utilizate in articol nu au fost corecte si contin „o serie de erori”.
In special, el a subliniat diferenta privind modul in care cifra mortalitatii este inregistrata in diferite tari, precizand ca in unele tari, precum Italia, sunt inregistrate doar decesele din spitale. Cu toate acestea, premierul Stefan Löfven a recunoscut sambata ca „pregatirea nu a fost suficient de buna”, desi a dat vina pe lipsa de resurse la guvernele anterioare.
Ce fac alte tari scandinave? Danemarca si Norvegia si-au inchis granitele, precum restaurantele, scolile si magazinele si au restrictii mai stricte la adunarile publice. In prezent, elevii lor nu merg la scoala. Finlanda, care a adoptat restrictii similare, a pus in carantina intreaga provincie Helsinki.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: