9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Cum a reusit un roman sa se imbogateasca peste hotare cu o pepiniera

Un tanar intreprinzator din judetul Calarasi a ajuns faimos peste granitele tarii datorita pepinierei de zmeur, mur si coacaz. Inginerul, care are o plantatie de fructe de padure la Fundulea, produce material saditor care a ajuns in Bulgaria, Georgia, Spania si Italia.

Pepiniera din Fundulea, detinuta de Gabriel Achim (30 de ani), produce atat fructe, cat si material saditor pentru cei care vor, la randul lor, sa-si dezvolte gradini sau chiar pepiniere. Vara, fructele crescute in Baragan ajung la patiserii, cofetarii, lanturi de magazine din mall-urile bucurestene, dar si la o companie renumita care produce sucuri naturale.

De asemenea, o parte din productia lui Achim ajunge la cumparatorii sai straini, prin firme de curierat rapid, ambalata in pachete, cu folie la radacina butasilor, atunci cand este vorba despre 300 sau 500 de drajoni (lastari). Cea mai importanta vanzare a fost insa de 80.000 de fire, in Georgia, proprietarul fiind cel care venit sa ridice marfa din Romania.

Gabriel Achim si-a vazut visul cu ochii in urma cu aproape 5 ani.

Absolvent al Facultarii de Agronomie din Bucuresti, tanarul si-a incercat norocul in afaceri, iar producerea butasilor de fructe de padure s-a dovedit o alegere reusita. 20.000 de euro a investit doar in materialul saditor pentru cele trei hectare pe care le-a cultivat cu plante achizitionate din Ungaria si Polonia, in timp ce terenul pe care a facut pepiniera apartinea deja familiei sale. La pretul plantelor s-au adaugat costuri suplimentare in care au fost incluse organizarea de santier, materiale, utilaje necesare plantatiei, dar aceste cheltuieli s-au facut pe parcurs, investind o parte din banii obtinuti dupa primele productii. Pentru un incepator care doreste sa cultive un hectar cu drajoni de fructe de padure, costurile sunt de cel putin 5.000 de euro numai pentru materialul saditor, iar suma poate creste in functie de modul de plantare, asa cum s-a intamplat si in cazul pepinierei lui Gabriel Achim.

Am vrut sa fac totul ca la carte, pentru a nu da gres. M-am informat, am citit, am aplicat cam 30% din ceea ce am invatat la facultate. Noi lucram cu produse certificate, care au si pasaport fitosanitar. Am inceput aceasta afacere de familie cu material saditor de calitate exceptionala, nu cu zmeur luat de la coltul padurii“, povesteste Gabriel Achim.

La sfarsitul anului 2012, primul hectar era plantat la Fundulea, in localitatea natala a tanarului agricultor. La scurt timp, la pepiniera Fundulea au inceput sa vina oameni din toata tara nu numai pentru a achizitiona drajoni de fructe de padure, ci si pentru a cere sfaturi in privinta infiintarii unei culturi, pentru intretinerea ei, pentru taierea si ingrijirea plantelor. „Cel mai important lucru atunci cand vrei sa incepi o astfel de afacere este sa-ti placa munca la camp. Daca nu ai asta in sange, dai gres!“, spune agricultorul.

Vara, la inceputul lunii iunie, cand plantele incep sa rodeasca, la Fundulea se lucreaza pe banda rulanta. Peste 300 de kg de fructe, cu pasapoarte fitosanitare care atesta ca nu au boli, sunt culese zilnic, ambalate, la cerere, si depozitate in camera frigorifica, dupa care iau drumul magazinelor.

646x404

O parte din productie, care intr-un an bun se ridica la peste 8 tone la hectar, ajunge la o companie care produce sucuri naturale. „Este esential sa produci corect, la standard ridicate. Pepiniera Fundulea este autorizata sa produca, sa prelucreze si comercializeze material saditor de zmeur, mur si coacaz . Suntem deschisi oricaror provocari. Eu nu spun vorbe mari. Oricine care intampina o problema poate veni la noi pentru a-l sfatui. Sa vada la fata locului cum muncim. Cine nu e lamurit, e bine primit la noi. Sa puna mana pe harlet si sa vada cum se transpira la camp“, spune Gabriel Achim.

Sfaturi pentru incepatori Tanarul adauga ca se simte dator, la randul sau, sa afere ajutor tuturor celor care au nevoie. „Deoarece am fost sfatuiti de profesori universitari ai Facultatii de Agronomie Bucuresti, ne simtim si noi datori de a ajuta cu orice informatie pe toti cei care doresc sa inceapa o astfel de afacere: de la infiintarea plantatiilor de zmeur si mur, la intretinerea acestora, irigarea cu un sistem eficient, pana la alegerea utilajelor mici cu cel mai bun randament pentru a reduce cat mai mult costurile lucrarilor, le stam la dispozitie. Pepiniera Fundulea produce material saditor certificat, cu o calitate superioara si o rata de prindere de peste 90%“, explica Gabriel Achim.

La pepiniera Fundulea se vinde material saditor pentru magazine de gradinarit si infiintare culturi proprii. 25 de fire de zmeur la legatura costa 60-70 de lei, cu 110 lei se vinde legatura de mur si cu 62 de lei cea de coacaz. Pretul fructelor, in sezon, este oscilant. 16 lei pentru un kg en-gros, la inceputul lunii iunie, atunci cand incepe recoltatul. Pe masura ce productia creste, pretul se stabilizeaza la 9-10 lei/kg.

Are un profit de 8.000 de euro pe an

Afacerea pusa pe picioare de Gabriel Achim inseamna efort si mult sacrificiu. Tanarul spune ca 85% din timp si-l petrece in camp, iar pepiniera are trei angajati. „Taiat, legat, rarit, stropit, sapat pentru scoaterea buruienilor, tot timpul este de lucru. O plantatie de zmeur ca la carte leaga in 3 ani, iar la maturitate aduce un profit de 8.000 de euro pe an. In acesti ani de munca noi am reusit sa ne amortizam investitia si ne gandim la extindere. Am mai achizitionat 2 hectare de teren agricol, in continuarea pepinierei, pentru a le planta“, a concluzionat Gabriel Achim.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Sursa:
adev.ro/

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole