Cum a ajuns o moasa din Romania imaginea luptei anti-COVID din Marea Britanie

cum-a-ajuns-o-moasa-din-calarasi-imagine-luptei-anti-covid-in-marea-britanie

O moasa din Calarasi apare pe panourile din Anglia, ca imagine model a sistemului de sanatate publica in lupta cu Covid-19.

La sarbatorirea a 72 de ani de existenta a Sistemului National de Sanatate, s-a organizat o campanie nationala de promovare a cadrelor medicale aflate in prima linie de lupta cu virusul, prin afise in locuri publice. Printre cei 12 specialisti alesi se afla si moasa Claudia Anghel.

O moasa a ajuns imagine simbol a sistemului de sanatate britanic

Aceasta povesteste despre experienta ei in Anglia din 2013 si despre cum a ajuns un simbol al sistemului de sanatate britanic, scrie totuldespremame.ro.

Inceputul nu a fost deloc usor, Claudia si-a lasat locul de munca din Calarasi dupa 19 ani si la varsta de 38 de ani a decis sa plece in Anglia, pentru a-i oferi o viata mai buna fiului ei, intrucat se despartise de tatal acestuia. Pana a invatat limba engleza si a obtinut permisul de munca, Claudia a circulat doar pe jos ca sa economiseasca. In primele luni isi aminteste ca a mancat doar paine cu lapte. Cu toate acestea, a reusit sa termine un curs de moase recunoscut international si s-a angajat part-time la un spital britanic.

In cativa ani, dupa multa munca, responsabilitati si seriozitate, Claudia a ajuns sefa sectiei in care lucra. A primit premii nationale si a fost rasplatita pentru meritele sale. Cand s-a simtit pe picioarele ei, Claudia si-a adus si fiul langa ea, ramas pana atunci alaturi de parintii si sora ei. De la bun inceput a dat dovada ca ceea ce a ales sa faca este pentru ea, a stat ore suplimentare la munca si a ajuns mentorul generatiilor de studenti.

„Inca de cand eram mica, unde am crescut in Romania, am stiut intotdeauna ca imi doresc o cariera care sa faca diferenta. A fost sfatul tatalui meu, care este eroul meu absolut, care m-a incurajat sa fiu moasa – si ma bucur atat de mult. Inca mi se pare ca dragostea mea pentru aceasta slujba continua sa creasca in fiecare zi.

Exista atat de multe momente speciale, in care ma simt conectata la fiecare familie pe care o am in grija. Cand salvezi viata unui bebelus, te bucuri impreuna cu acea familie care nu va uita niciodata ce ai facut pentru ei. Cand un copil se naste mort, stai si plangi impreuna cu mama. Imi amintesc de o femeie care a trebuit sa primeasca gaz si aer suplimentar in timpul unei nasteri provocatoare … nu mi-a putut vedea clar insigna cu numele si m-a intrebat daca sunt intr-adevar un inger.”, a spus Claudia, scrie england.nhs.uk.

Chiar si in perioade provocatoare ca cea a pandemiei, Claudia se duce la slujba cu zambetul pe buze

Marea Britanie a fost una dintre cele mai afectate tari de pandemie, insa Claudia nu si-a neglijat nicio clipa pacientele. „Femeile nasc, ce să facem, să le părăsim? Ce-ar însemna asta? Mi-am pus masca, echipamentul de protecție și acolo am fost zi de zi, la fel ca întotdeauna.” La Spitalul Universitar din Coventry, unde este angajata Claudia, au continuat sa tot vina paciente, mai ales ca in prima faza in Anglia s-a mers pe imunizarea colectiva.

„Incepand cu pandemia, a trebuit sa izolam anumite zone si sa infiintam un cabinet de munca pentru coronavirus pentru pacientii care puteau fi infectati. Mamele in travaliu pot sta acum alaturi de partenerul lor, dar nicio vizita nu este permisa inainte si dupa nastere – si astfel, sprijinul emotional pe care il acordam a devenit si mai important.

Chiar si in perioade provocatoare, a asista la nasteri este despre viata si bucurie. Desigur, suntem ingrijorati, dar suntem si puternici. Inca ma trezesc dimineata, imi pun uniforma si un pic de ruj si ma duc la munca (desi zilele acestea, mastile pe care le purtam nu lasa rujul sa dureze prea mult!).”

In modestia ei, Claudia a fost destul de reticenta cand conducerea spitalului i-a propus sa fie reprezentanta moaselor pentru campania nationala. ”A fost factor de decizie in luarea unor masuri in sectia de maternitate, unde s-a ingrijit de mame, de bebelusii acestora si de familii intr-o perioada atat de nesigura si de stresanta precum cea in care ne aflam.”, au scris despre ea. Sefii spitalului au descris-o ca un model extraordinar in profesia sa.

Sursa poze: totuldespremame.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...