7.8 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Cultura radacinii de telina. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Denumirea stiintifica a acestei legume este Apium graveo­lens si vine din latina care se traduce „radacina puternic mirositoare”, aceasta fa­cand referire la aroma sa intensa, provenita de la un complex de sub­stante cu efecte vindecatoare extraordinare.

Speciaistii spun ca toate substantele sanatoase se gasesc mai ales in coaja telinei, aceasta continand cele mai multe substante antibiotice si antifungice. Astfel, daca si tu iubesti gustul acestei radacinoase si vrei sa o cultivi, iata ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba:

Cultura radacinii de telina

Radacina de telina este o planta bienala. In primul an formeaza o rozeta de frunze si radacina tuberizata, iar in al doilea planta emite tulpini florifere, infloreste si fructifica.

Iata ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba:

  • Temperatura optima de germinatie este de 20–25 grade C (cand plantele rasar in 9–12 zile), iar cea minima de 4–5 grade C. Plantele tinere rezista la minus 4–5 grade C, iar cele mature la minus 7–9 grade C.
  • Radacina de telina este sensibila la frig (din cauza continutului mare in apa) si din acest motiv nu poate ierna in camp. Temperatura optima de vegetatie este de 18-22 grade C, iar cea minima de 7-8 grade C.
  • Este o plante ce iubeste lumina.
  • Fata de umiditate este mai pretentioasa decat celelalte radacinoase. Cerintele cele mai mari le are in timpul germinatiei semintelor si la ingrosarea radacinilor. Se cultiva numai in conditii de irigare. Arsita si seceta sunt daunatoare, deoarece radacinile se ramifica mult, iar pulpa devine grosiera.
  • Solurile cele mai bune pentru cultura telinei sunt cele cu o textura lutonisipoasa, bogate in humus, suficient de umede, cu pH-ul 6,5–7,0. Solurile nisipoase si cele grele nu sunt recomandate, deoarece primele au capacitate redusa de retinere a apei si sunt sarace in elemente hranitoare, iar cele grele impiedica formarea normala a radacinilor.
  • Suporta fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus in anul culturii.

Soiuri de telina (radacini):

  • Alabaster – soi semitarziu (170–180 zile)
  • Victoria – soi tarziu (175–190 zile)

Telina – Tehnologia de cultivare

  • Pentru ca semintele sunt foarte mici si germineaza greu, cultura telinei se face doar prin rasaduri.
  • Lucrarile de pregatire a terenului se fac, ca si in cazul culturii morcovului, atat pentru cultura in ogor propriu, cat si in cazul culturilor succesive.
  • Toamna, la cultura de telina, se face fertilizarea cu gunoi de grajd, care se incorporeaza imediat in sol.

Producerea rasadurilor.

  • Inainte de semanat, semintele se dezinfecteaza in apa calda la 48 grade C, timp de 30 minute si apoi se prafuiesc cu Tiuram.
  • Pentru culturile timpurii se seamana in rasadnite cu incalzire biologica sau in solarii cu substratul incalzit pe cale biologica, in perioada 20 februarie – l0 martie, iar in solarii, rasadnite reci sau pe straturi amenajate in camp, pentru cultura tarzie, la 20 martie – 10 aprilie, folosind 0,6 – 1 g samanta la m2 , fiind necesare 80-100 g pentru producerea rasadului necesar infiintarii unui hectar de cultura.
  • Pentru culturile timpurii (consum de vara), rasadurile se repica cand plantele au doua frunzulite, la 4 x 3 cm sau 4 x 4 cm.

Infiintarea culturii:

  • Infiintarea culturii se face prin plantarea rasadurilor in varsta de 50-60 de zile. Pentru culturile timpurii se planteaza la inceputul lunii mai, iar pentru cele tarzii la sfarsitul acestei luni sau inceputul lunii iunie. Se planteaza cate doua randuri pe straturile inaltate cu latimea la coronament de 50 cm sau trei randuri pe cele late de 105 cm sau 94 cm, la 30 de cm intre plante pe rand.
  • Pe teren nemodelat se planteaza in randuri echidistante, la 50 cm si 30 cm intre plante pe rand.
  • Inainte de plantare, rasadul se sorteaza, se fasoneaza, iar radacinile se morcilesc. Rasadurile se planteaza la adancimea la care au fost in rasadnita sau pe strat, astfel incat mugurele terminal sa ramana la suprafata solului.

Lucrarile de intretinere:

  • Completarea golurilor. Aceasta se face la 3-4 zile dupa plantare, folosind rasadul de rezerva produs in acest scop.
  • Combaterea buruienilor. ceasta se face prin erbicidare si prin prasile.
  • Fertilizarea suplimentara. Se face odata cu cea de-a doua prasila mecanica, cand se administreaza azotat de amoniu. La cultura tarzie, la 3–4 saptamani, fertilizarea suplimentara se repeta, aplicandu-se azotat de amoniu si sare potasica.
  • Irigarea culturii se face de cate ori este nevoie (8–10 ori in zonele secetoase si 4–5 ori in zonele mai umede), de la plantat pana in septembrie.
  • Combaterea bolilor (septorioza si cercosporioza telinei) se face prin tratamente preventive (2-3), iar impotriva afidelor (la aparitia primelor exemplare) se efectueaza tratamente curative.
  • Recoltarea se face diferentiat. La culturile timpurii, plantele se smulg, radacinile se fasoneaza si se spala de pamant, valorificarea facandu-se cu frunze, in legaturi. Pentru culturile tarzii, recoltarea radacinilor tuberizate se face toamna, prin dislocarea radacinilor (dupa caderea brumelor); acestea se curata de pamant, se fasoneaza (indepartandu-se frunzele si radacinile laterale), se sorteaza si se ambaleaza in lazi sau box-paleti.

Vezi si: Cultura cartofului timpuriu. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba

Vezi si: Sucul de telina, excelent pentru tractul urinar si eliminarea pietrelor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole