Crema si alifie de galbenele facute in casa

Calendula officinalis, denumirea stiintifica a uneia dintre cele mai indragite plante din Romania, galbenelele, era cunoscuta in vechime ca „floarea ploilor”. Asta deoarece in zilele in care floarea nu se deschidea, in mod sigur ploua. De aceea, se cunoaste faptul ca florile de galbenele se culeg in zilele cu soare, cand floarea este deschisa si emana uleiuri volatile.

Ceaiul de galbenele regleaza functia biliara datorita principiilor amare, ajuta in tratarea ulcerului duodenal, a infectiilor urinare, cistitelor, fiind de mare ajutor si in tratarea gastritelor si afectiunilor hepatobiliare. Pentru uzul extern, crema si alifia de galbenele se folosesc in cazul eczemelor, inflamatiilor, arsurilor solare minore, ten pigmentat. Alifia de galbenele ajuta la regenerarea pielii afectate de degeraturi, arsuri, accelereaza cicatrizarea ranilor, este de folos in tratarea negilor, furunculozei, scabiei, dermatitei seboreice, si este adjuvant in tratarea flebitei, ulceratiilor si ulcerelor varicoase. Spre deosebire de crema, alifia de galbenele este mai unsuroasa, intra mai greu in piele, dar persista mai mult.

Crema de galbenele facuta in casa:

  • 7 linguri de unt (orice unt, in niciun caz margarina, se poate folosi untul de shea);
  • 3 linguri de flori proaspete de galbenele;
  • 1 lingurita de miere zaharisita;
  • 1 lingurita de ceara de albine.

Preparare crema de galbenele:

Se pune untul intr-un vas emailat pe foc cat mai mic. Se lasa pe foc pana cand untul devine lichid. Florile de galbenele se toaca marunt si se adauga peste untul topit, impreuna cu lingurita de miere zaharisita si cea de ceara de albine. Se mai lasa la fiert cam 10 minute. Se ia de pe foc si se lasa la racit in acelasi vas. Cand preparatul nu este prea fierbinte, se strecoara printr-o strecuratoare sterilizata si se toarna in borcanele mici de sticla, care se tin la frigider timp de 3-4 luni.

Alifia de galbenele facuta in casa:

Principiile active din florile de galbenele stimuleaza circulatia la nivelul tesuturilor, iar oamenii din trecut stiau foarte bine acest lucru si preparau aceasta alifie. Prepararea ei este foarte simpla, caci florile proaspat tocate se pun peste osanza de porc fierbinte, alaturi de miere si ceara de albine. Asadar, se folosesc aceleasi ingrediente ca la crema, dar se inlocuieste untul cu osanza de porc. Impreuna cu produsele apicole din alifie, aceasta contine o multitudine de minerale, ca magneziu, potasiu, sulf, fier, clor, cupru, zinc, calciu, sodiu, dar si vitamine, precum cele din complexul B, B1, B2, B3 si B5. Alifia este foarte buna pentru mentinerea tineretii si frumusetii pielii, mai ales pentru ca se foloseste cu succes in tratarea alergiilor, acneei, urticariei si eczemelor.

Iata si alte articole interesante:

Crema cu musetel. Cum sa o prepari singur acasa si ce beneficii are pentru piele

Crema facuta in casa cu ceara de albine

Retete de crema de fata preparata in casa

Crema de corp cu salvie pentru remodelare corporala si impotriva celulitei. Reteta si efecte

Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...