Crema bio. Cum se prepara o crema si care sunt ingredientele de baza

Pentru incepatori, realizarea unei creme poate parea complicata, dar tot merita sa incerci, deoarece satisfactiile sunt enorme, ca si beneficiile pe care le ofera. Nu trebuie sa fii mare expert pentru a-ti putea prepara singur, acasa, un produs cosmetic natural. Toate ingredientele necesare pot fi cumparate din farmaciile naturiste sau din magazinele online. Pe langa faptul ca ai siguranta ca sunt 100% naturale, aceste cosmetice preparate de tine te vor incanta, avand in vedere ca au amprenta ta personala la realizarea lor.

Cu totii stim ca produsele naturale protejeaza pielea fetei si a corpului. Avand la baza extracte naturale atent selectionate, este normal ca aceste ingrediente sa iti infrumuseteze pielea, sa o protejeze si sa o hidrateze.

Acestea fiind spuse, iata cum se prepara o crema si care sunt ingredientele de baza:

O crema este de fapt o emulsie, adica un amestec de apa si uleiuri care nu ar putea fi amestecate daca nu ar exista emulgatorul. De asemenea, pentru ca o crema sa reziste mai mult timp fara a fi contaminata de bacterii, are nevoie de un conservant.

In natura, exista numerosi emulgatori, de exemplu in lapte, pentru a combina grasimile din lapte si apa din lapte. Un alt emulsificator natural este si lanolina (ceara din lana, care este obtinuta din lana de oaie netratata). Lanolina in forma sa pura, ca lanolina anhidrida (fara apa), poate lega o cantitate de apa si a o combina cu substante solubile in uleiuri/grasimi.

Exista inca o multime de alti emulgatori, dintre care unii dau cremelor o consistenta complet diferita, de exemplu pentru cremele de fata. De exemplu. la retetele care functioneaza bine un emulgator, de obicei, nu functioneaza si alti emulgatori, deci este nevoie de diferite retete pentru fiecare emulgator, asa ca trebuie sa ne limitam la o reteta de crema de baza cu lanolina ca emulgator, deoarece este suficienta pentru scopurile noastre de vindecare.

Reteta poate fi preparata cu multe ingrediente diferite, ca: uleiuri macerate, tincturi si uleiuri esentiale.

In afara de emulgator, mai este nevoie de aceleasi ingrediente ca la un unguent: ulei, ceara de albine, eventual, unt de cacao sau unt de shea si dupa dorinta, uleiuri esentiale.

Trebuie sa stii ca uleiurile esentiale nu au doar efecte medicale, ci si conserva putin crema.

La faza apoasa, se poate utiliza urmatoarele ingrediente: apa, hidrolate (ex. apa de trandafir), tincturi sau ceaiuri din plante.

Atunci cand se folosesc ceaiuri pe baza de plante, trebuie lucrat foarte igienic, deoarece astfel de creme sunt predispuse la mucegai.

Cremele cu o proportie mare de tinctura, au de obicei un efect puternic si au un termen de valabilitate destul de lung, deoarece alcoolul din tinctura are efect natural de conservare, aceste creme pot rezista mai mult de 1 an. Alte creme mucegaiesc doar dupa 2 saptamani.

Crema bio – Reteta de baza

Reteta este pentru aproximativ 50 ml de crema. Iata de ce ingrediente ai nevoie:

  • 30 ml ulei macerat din plante sau ulei vegetal
  • 4 g ceara de albine
  • 15 g de lanolina anhidrida
  • 30 ml de apa (distilata sau minerala)

Apa poate fi inlocuita partial sau complet cu o tinctura sau un hidrolat si in plus, se poate adauga uleiuri esentiale, dupa preferinte. Crema va mirosi foarte bine, va avea efecte suplimentare si se va pastreaza mai mult timp.

Uleiul esential se adauga la crema numai la final. Totodata, cu unt de shea si unt de cacao in loc de ceara de albine poti da cremei o consistenta si mai fina.

Se cantaresc toate ingredientele si se pregatesc (este nevoie de un cantar cu precizie, ideal este sa cantareasca de la 0, 01g la 300 g).

Se pun toate ingredientele liposolubile intr-un borcan (ulei, ceara de albine, lanolina) si toate ingredientele solubile in apa intr-un alt borcan.

Se pun ambele vase intr-o baie de apa fierbinte si se asteapta pana cand componentele solide din faza de grasime se topesc. Se scot ambele vase din apa si se toarna faza de apa in faza de grasime cu agitare constanta, se amesteca continuu. Crema devine initial opaca, dar se ingroasa treptat.

Cand crema se raceste la temperatura mainii, se pot adauga uleiurile esentiale, amestecand continuu. La final, crema obtinuta se pune intr- o cutie sterila si se pastreaza intr-un loc racoros.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

You may also like...