12.8 C
București
sâmbătă, octombrie 26, 2024

Clementinele – mici, dar pline de sanatate. Descopera beneficiile acestor fructe delicioase

Clementinele, aceste mici bombe de savoare si prospetime, nu doar incanta simturile si papilele noastre, ci aduc si o serie de beneficii semnificative pentru sanatate. Originare din familia citricelor, clementinele sunt bogate in nutrienti esentiali si au un gust dulce-acrisor care le face preferatele multora. In acest articol, vom explora beneficiile remarcabile ale consumului de clementine si modul in care aceste fructe contribuie la mentinerea sanatatii noastre.

Informatii nutritionale

Clementinele sunt fructe suculente bogate in nutrienti vitali, inclusivvitamina C (acid ascorbic) si acid folic, dar si minerale precum calciu, magneziu, potasiu si fosfor. Totodata, clementinele sunt o sursa buna de componente bioactive utile, cum ar fi limonoidele, flavonele si glicozilatii. In plus, sunt si o sursa buna de antioxidanti (hesperidina, nairutina si betacarotenul) si fibre.

Clementinele – Beneficii pentru sanatate

-Bogate in vitamina C:

Dupa cum am spus si mai sus, clementinele sunt o sursa excelenta de vitamina C, un antioxidant esential care sprijina sistemul imunitar, arata studiile. Consumul regulat de clementine poate contribui la prevenirea racelilor si a altor afectiuni respiratorii, protejand organismul impotriva infectiilor.

Vezi si: Alimente bogate in vitamina C care stimuleaza imunitatea si lupta impotriva bolilor

-Furnizeaza fibre alimentare:

Aceste fructe minunate sunt o sursa buna de fibre alimentare, esentiale pentru sanatatea sistemului digestiv. Fibrele ajuta la mentinerea functionarii regulate a intestinelor, previn constipatia si contribuie la controlul nivelului de zahar din sange.

-Antioxidanti pentru protectie celulara:

Antioxidantii din clementine, cum ar fi flavonoidele si carotenoidele, ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi. Acest aspect este esential pentru prevenirea imbatranirii premature si a bolilor cronice.

-Sprijin pentru sanatatea pielii:

Vitamina C din clementine stimuleaza productia de colagen, contribuind la mentinerea elasticitatii si sanatatii pielii, arata studiile. Consumul regulat poate contribui la reducerea ridurilor si mentinerea unei piele frumoase.

-Pot avea un continut ridicat de folati

Clementinele pot ajuta la imbunatatirea sanatatii creierului. Acestea sunt o sursa buna de acid folic, care se dovedeste ca ajuta la functionarea normala a creierului si la ameliorarea depresiei. Totodata, acodul folic se dovedeste valoros si in timpul sarcinii, deoarece ajuta la protejarea copilului de defecte ale tubului neural.

-Imbunatatesc sanatatea cardiovasculara

Clementinele sunt bune pentru inima datorita prezentei potasiului (un fruct contine aproximativ 131 mg de potasiu, ceea ce reprezinta 5 % din aportul zilnic). Prin urmare, consumul acestui fruct poate ajuta la normalizarea aritmiei cardiace sau a batailor neregulate ale inimii. De asemenea, poate ajuta la mentinerea unor niveluri sanatoase ale tensiunii arteriale.

-Sprijin pentru pierderea in greutate

Cu doar 35 de calorii/clementina, acest fruct gustos poate fi un plus minunat pentru dieta ta daca vrei sa scapi de cateva kilograme in plus. Pe langa faptul ca are un continut scazut de calorii, este si plin de fibre alimentare, care se misca lent prin organism pentru a stabiliza nivelul zaharului din sange si pentru a promova senzatia de satietate si satietate.

-Previne pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi apar in urma acumularii de depozite minerale dure in rinichi sau tractul urinar. Dar, s-a observat ca adaugarea mai multor citrice in dieta poate ajuta la cresterea nivelului de citrat in urina, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Totodata, exista un studiu publicat in Urology care a aratat chiar ca un consum regulat de citrice a fost legat de un risc mai mic de a dezvolta pietre la rinichi in timp.

Atentie!!!

Este recomandat sa optezi pentru clementine intregi ori de cate ori este posibil, deoarece sucul de fructe poate sa nu ofere aceleasi beneficii ca fructele intregi. Pe langa faptul ca este mai scazut in fibre, sucul de fructe contine si o cantitate mult mai concentrata de zahar.

De asemenea, acidul citric gasit in clementine poate eroda smaltul dintilor in timp, crescand potential riscul de carii. Mentinerea aportului cu moderatie si combinarea cu o varietate de alte fructe si legume poate minimiza aceste efecte si poate ajuta la optimizarea sanatatii bucale.

Vezi si: Studiu – Adaugarea unui strop de suc de lamaie la ceaiul verde poate amplifica proprietatile antioxidante cu de peste 5 ori mai mult

Vezi si: 4 remedii cu portocale pentru diferite afectiuni

Vezi si: Coaja de portocale. 9 beneficii uimitoare pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole