Ciucurași – Ce trebuie sa stii despre aceasta planta

ciucurasi

Ciucurași (Adenostyles alliariae) este o planta perena, originara din zona alpina (o putem intalni si in jurul Alpilor si Pirinei). Planta are o inaltime cuprinsa intre 30 și 170 cm, frunzele se aseamana cu cele de podbal, iar florile sunt roz-violet si apar in perioada iulie-octombrie.

Ciucurasi – Ce trebuie sa stii despre aceasta planta

Planta are efect de ameliorare a tusei, deci principala sa aplicatie terapeutica este in TUSE (tuse uscata, tuse de fumator). Totodata, planta mai are cateva aplicatii in medicina traditionala: pleurezie, ulceratii de piele.

Pe vremuri, radacinile sau frunzele zdrobite erau folosite arse, ca remediu pentru bolile respiratorii. Extern, baile sau compresele cu ceai din frunze de ciucurasi ajutau impotriva bolilor de piele.

In prezent, planta este cunoscuta ca fiind toxica pentru ficat si, prin urmare, aceasta este cultivata doar in gradini ornamentale sau ca sursa de nectar pentru albine. 

Ca si efecte secundare, planta poate afecta ficatul si poate irita pielea, daca este folosita necorespunzator.

Contraindicatii:

Planta este contraindicata in sarcina, alaptare si boala hepatica. 

Vezi si: Maturicea, o planta toxica cu efecte nebanuite daca se respecta dozajul

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...