23.2 C
București
miercuri, septembrie 18, 2024

Cicoarea. Cele mai importante efecte terapeutice demonstrate stiintific

Cicoarea este o planta perena, cu flori albastre si cu radacina ramificata, foarte comuna care se gaseste la marginea drumurilor si este cunoscuta din Antichitate pentru proprietatile ei vindecatoare. Din anul 1600 se cultiva pentru radacinile ei ce erau folosite ca un substituit de cafea. De asemenea, vechii egipteni o cultivau pentru tratarea bolilor de ficat, vezica si rinichi.

Planta contine acid cichoric, inrudit cu cinarina din frunzele de anghinare, principii amare si o substanta din grupa zaharurilor numita inulina.

De la cicoare se foloseste atat planta recoltata in timpul infloririi, cat si radacina.

Cicoarea – Cele mai importante efecte terapeutice demonstrate stiintific:

Din radacina sau din planta intreaga se prepara un ceai care favorizeaza digestia si stimuleaza functiile hepatice si renale, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa „Plante medicinale in apararea sanatatii„. Cercetarile recente demonstreaza faptul ca infuzia obtinuta din radacina este cu mult mai activa decat cea din planta. 

Infuzia/decoctul de cicoare este un adevarat filtru pentru toxinele din organismul nostru. Terapeutii europeni afirma ca aceasta te scapa de digestia lenesa, anemie, calmeaza tusea si elimina toxinele.  De asemenea, potrivit unui studiu recent, infuzia de cicoare are beneficii si in tratamentul unor boli, precum guta, reumatismul si artrita.

Cicoarea previne accesele de hipoglicemie. Exista studii (facute pe animale) care demonstreaza ca tratamentul cu cicoare are capacitatea de a reduce glicemia, trigliceridele si colesterolulul rau din organism. Cu 4-5 cesti de decoct de cicoare pe zi, administrate in reprize, se poate regla secretia de insulina si preveni accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele diabetului.

In studiul ”Cicoarea, un remediu pentru zeci de afectiuni”, Eugen Giurgiu – doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie, precizeaza ca radacina de cicoare poate fi o speranta de viata pentru diabetici. Cafeaua preparata din radacina de cicoare calmeaza durerile abdominale, nu creeaza insomnii, revigoreaza memoria si combate oboseala. In aceste cazuri, se recomanda un consum zilnic de 2 cani de cafea.

Alte studii au demonstrat ca infuzia proaspata si extractul din seminte de cicoare sunt active impotriva a 4 microorganisme patogene (Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli si Candida albicans). De asemenea, extractul din radacina are efecte puternice asupra unor microorganisme precum Bacillus subtilis, S. aureus, Salmonella typhi, Micrococcus luteus si E. coli.

Un alt beneficiu al preparatelor pe baza de radacina de cicoare consta in neutralizarea aciditatii gastrice. Cercetari recente arata ca atat decocturile din radacina de cicoare au o actiune favorabila in litiaza biliara.  Din 1-2 lingurite de radacina macinata la o cana de apa se prepara un decoct. Se beau 2-3 cani pe zi. Din partile aeriene ale plantei, cat si din radacini, se prepara din 2 lingurite la o cana cu apa, o infuzie din care se beau 2 cani pe zi.

Studiile efectuate pe linii celulare si animale, arata ca extractele de cicoare au si efect antiinflamator, stimuleaza sistemul imunitar si relaxeaza vasele de sange.

Totodata, cicoarea previne si osteoartrita. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, cicoarea te poate ajuta sa faci fata cu bine simptomele articulare si osteoartritei. Intr-un studiu efectuat pe 18 participanti, 13 dintre acestia au folosit extract de cicoare si au reusit sa amelioreze cu aproape 20% simptomele acestei boli.

Cicoarea poate inhiba dezvoltarea anumitor paraziti intestinali, insa testele au fost efectuate doar pe animale care se hranesc cu ea (bovine, ovine etc.) si astfel nu se cunosc efectele ei in cazul oamenilor.

Consumul de cicoare previne aparitia cancerului. Desi cercetarile sunt inca in desfasurare, se pare ca extractul de cicoare a fost legat de o reducere a cresterii tumorilor. Fitochimicalele si polifenolii prezente in cicoare au un efect pozitiv asupra prevenirii aparitiei cancerului, inclusiv cancerul de san si cancerul colorectal. Extractul etanolic proaspat si frunzele macerate intr-o solutie apa – alcool, folosite in studii separate, au inhibat dezvoltarea celulelor canceroase in cazul testelor efectuate pe animale si linii celulare.

In concluzie, ciocoarea este o planta ce poate fi folosita in multe scopuri, insa trebuie avut in vedere ca mai exista si alti compusi ce nu au fost inca evaluati si ca sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua efectele lor.

Citeste si:

Cum prepari cel mai eficient ceai pectoral care te scapa de secretiile bronsice

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole