Cele mai sanatoase retete cu urzici ale bunicii

Pentru persoanele care au probleme cu circulatia, urzica are efecte miraculoase. Se stie ca batranii o culegeau fara manusi, mai mult, strabunicile aveau o placere deosebita de a merge in picioarele goale prin urzici, cunoscand efectele anti-reumatice ale acestora. Mai stiau si ca atunci cand da coltul urzicii este bine sa fie consumata pentru schimbarea sangelui. Daca vrei sa le consumi, noi iti recomandam in acest articol cele mai sanatoase retete cu urzici.

Scade nivelul de glicemie din sange cu mancarica de urzici

Urzicile sunt foarte sanatoase, mai ales daca sunt consumate proaspete. Nu ezitati sa va intariti organismul si sa combateti anemia si astenia de primavara cu aceasta planta extraordinara. Iata 3  retete cu urzici ale bunicii.

Retete cu urzici – Urzici batute cu mamaliga:

  • 1 kg urzici
  • 3-5 cepe mari
  • 1-2 capatani de usturoi
  • 100 ml ulei de masline
  • sare si piper
  • faina de porumb pentru mamaliga

Se pune apa cu sare la fiert. Intre timp, urzicile se curata si se spala foarte bine, apoi se lasa la scurs. Se introduc in apa clocotita si se lasa vreme de 10 minute. Cand sunt gata, se scot si se pastreaza cam o cana din zeama in care au fiert.

Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se pun la calit intr-o cratita sau tigaie mai mare cu un praf de sare, cat sa se caleasca usor. Urzicile se toaca fin la robotul de bucatarie si se introduc in cratita la calit. Se toarna incet incet si zeama in care au fiert, nu este necesar sa puneti toata cantitatea, atat cat va place. Se condimenteaza cu sare si piper si se mai pune putin usturoi proaspat pentru un gust mai intens. Vezi si: Sucul de urzici. Cea mai buna cura tonica de primavara

Se serveste alaturi de mamaliga. Este o mancarica usoara si plina de vitamine pentru un organism puternic.

Retete cu urzici – Calmeaza migrenele cu supa de urzici

Supa crema de urzici:

  • 500 grame urzici
  • 2 cepe
  • 2 cartofi
  • suc de lamaie
  • usturoi pisat
  • hrean ras (optional)
  • sare, piper

Se pun urzicile spalate si curatate in apa clocotita pentru a fierbe cateva minute. Nu se pune sare, apa de la fiertura poate fi folosita pentru baut sau pentru spalat parul. Urzicile lasa multe vitamine si minerale in aceasta apa. Se scurge mare parte din apa cand urzicile sunt gata, apoi se pun si cartofii si ceapa taiate. Se lasa sa fiarba bine cu putina sare, apoi la final se adauga piper si usturoi pisat. Se poate drege cu suc de lamaie si hrean, atat pentru gust, cat si pentru a ii adauga mai multe puteri terapeutice retetei.

Pilaf cu urzici:

  • 1 castron mare de urzici spalate si curatate
  • 1 cana de orez brun
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 3 cani de zeama de urzici
  • ulei de masline
  • sare, piper, curry, boia

Se fierb urzicile in apa cat mai bine, eventual se schimba apa de doua ori, pentru a evita folosirea unui lichid nisipos pentru prepararea orezului. Urzicile, cand sunt gata, se trec prin apa cu gheata pentru a ramane verzi. Apoi, se toaca ceapa si usturoiul bine, se pun la calit, se adauga orezul bine spalat si urzicile tocate. Peste ele se adauga zeama de urzici condimentata bine dupa plac si se lasa la fiert la foc mic. La final se poate lasa la cuptor sa scada bine. O mancarica excelenta si super sanatoasa, ce poate fi consumata atat rece, cat si calda, alaturi de o salata si o friptura.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...