Beneficii ale uleiului de eucalipt – Uleiul de eucalipt este cunoscut pentru proprietatile sale antiseptice si antiinflamatorii si a fost utilizat de secole in medicina traditionala. Acesta este probabil unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pe care le vei gasi vreodata. Extras din frunzele arborelui de eucalipt, este originar din Australia, unde aborigenii l-au folosit pentru prima data ca remediu pentru febra, precum si pentru rani, infectii, dureri si raceli. Din acest motiv, eucaliptul este adesea denumit arborele febrei australiene.
Uleiul de eucalipt este un ulei esential derivat din frunzele de forma ovala ale copacilor de eucalipt, originar din Australia, iar producatorii extrag uleiul din frunzele de eucalipt prin uscare, zdrobire si distilare.
In secolul al XIX- lea, in Anglia, uleiul de eucalipt era folosit in spitale pentru curatarea cateterelor urinare, deoarece studiile de laborator au aratat ca acesta contine substante care ucid bacteriile. De asemenea, poate ucide unii virusi si ciuperci. In plus, studiile efectuate la animale si eprubete arata ca uleiul de eucalipt actioneaza ca un expectorant, ceea ce inseamna ca ajuta la tuse prin eliminarea flegmei.
La fel ca majoritatea uleiurilor esentiale, uleiul de eucalipt contine multe componente naturale, iar cel mai important este cineolul care confera uleiului mirosul sau distinctiv si proprietatile medicinale.
*Deoarece este atat de puternic, uleiul esential de eucalipt trebuie folosit intotdeauna cu prudenta, asa ca ai grija sa-l diluezi in mod corespunzator, evitand inghitirea lui. De asemenea, tine-l departe de copiii mici!
Studiile au aratat ca uleiul de eucalipt poate avea o serie de beneficii pentru sanatate, printre care:
Cele mai importante beneficii ale uleiului de eucalipt dovedite de studii
-Proprietati antibacteriene si antivirale:
Uleiul de eucalipt are proprietati antibacteriene si antivirale, ceea ce inseamna ca poate ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor cauzate de bacterii si virusuri.
De asemenea, trebuie sa stii ca menta nu este singura arma impotriva respiratiei urat mirositoare. Datorita proprietatilor sale antibacteriene, uleiul de eucalipt poate fi folosit pentru a lupta impotriva germenilor care provoaca halena. In plus, este posibil ca produsele din eucalipt sa ajute si la prevenirea formarii placii dentare pe dinti si gingii, atacand bacteriile care cauzeaza cariile dentare.
-Proprietati antimicrobiene si antiseptice
Datorita proprietatilor sale antimicrobiene si antiseptice, eucaliptul functioneaza ca un instrument excelent pentru iritatiile pielii, cum ar fi rani, taieturi, arsuri, rani si chiar muscaturi de insecte.
Conform unei analize din 2017 care a evaluat utilizarea uleiurilor esentiale ca medicina alternativa pentru afectiuni dermatologice, uleiul de eucalipt s-a dovedit a fi eficient impotriva ranilor, ulcerelor, veziculelor, furunculelor, taieturii, herpesului labial, muscaturilor de insecte, zona zoster, abceselor si dermatita bacteriana.
-Proprietati antiinflamatorii (artrita):
Uleiul de eucalipt poate reduce inflamatia si durerea asociate cu afectiuni precum artrita.
Cercetarile sugereaza ca uleiul de eucalipt amelioreaza durerile articulare. De fapt, multe creme si unguente populare pentru calmarea durerii din afectiuni precum osteoartrita si artrita reumatoida contin acest ulei esential.
-Proprietati antispastice
Uleiul de eucalipt poate ajuta la relaxarea muschilor si poate fi util in tratarea durerilor de stomac si a altor probleme digestive.
Vezi si: Uleiuri esentiale care ajuta la ameliorarea durerii
-Intareste sanatatea imunitara
S-a descoperit ca uleiul de eucalipt stimuleaza un raspuns imunitar care reduce sansa de a lua orice raceala si virusuri gripale pe masura ce incepe frigul.
Functioneaza prin cresterea macrofagelor din sange, ceea ce imbunatateste imunitatea si incurajeaza o recuperare mai rapida dupa infectii.
Difuzeaza in mod regulat uleiul de eucalipt in toata casa inainte si in timpul sezonului rece.
-Proprietati expectorante – Util in afectiunile respiratorii (tuse, sinuzita, astm, bronsita, sinuzita, raceala comuna sau gripa)
Uleiul de eucalipt poate ajuta la eliminarea mucusului din plamani si poate fi util in tratarea afectiunilor respiratorii precum tusea si sinuzita.
De multi ani, uleiul de eucalipt a fost folosit pentru a calma tusea. Se freaca pe piept si pe gat pentru a ameliora simptomele de tuse de la raceala sau gripa obisnuita. De asemenea, uleiul de eucalipt nu numai ca poate reduce tusea, dar poate ajuta si la eliminarea mucusul din piept. Inhalarea vaporilor obtinuti cu uleiul esential poate slabi mucusul, astfel incat atunci cand tusesti, acesta sa fie expulzat.
In plus, afectiunile respiratorii, cum ar fi astmul si sinuzita, pot fi ajutate prin inhalarea aburului cu ulei de eucalipt adaugat. Uleiul reactioneaza cu membranele mucoase, nu doar reducand mucusul, dar ajutand la slabirea acestuia, astfel incat sa il poti elimina.
Asadar, pune 1-2 picaturi de ulei esential de eucalipt intr-un vas cu apa fierbinte, pune un prosop peste cap si respira adanc timp de 5-10 minute. In caz contrar, adauga 3-5 picaturi intr-o baie calda si respira vaporatorii vindecatori in timp ce te relaxezi.
-Proprietati antifungice
Uleiul de eucalipt poate ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor fungice, precum ciuperca piciorului.
Un studiu de laborator a aratat că uleiul de eucalipt are un efect antiviral direct impotriva virusului herpes simplex, care poate duce la infectii, inclusiv herpes genital.
Uleiul esential de eucalipt poate fi folosit si ca agent anti-fungic impotriva infectiilor fungice comune, cum ar fi candida si ciuperca unghiilor de la picioare.
-Proprietati revigorante (atenueaza durerile de cap)
Acest ulei este poate unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru durerile de cap, deoarece poate atenua presiunea sinusurilor care poate provoca multa durere si tensiune. De asemenea, are proprietati revigorante care pot spori claritatea mentala si pot promova relaxarea muschilor incordati, ceea ce este util atunci cand suferi de o durere de cap cauzata de stres sau epuizare.
*Rezultatele par sa fie mai bune atunci cand uleiul de eucalipt este combinat cu ulei de menta si un purtator (gen ulei de masline).
In concluzie, studiile au aratat ca uleiul de eucalipt poate fi benefic pentru o gama larga de afectiuni si poate fi utilizat in diferite moduri, inclusiv prin inhalare, aplicare topica sau ingerare, in functie de afectiunea tratata si de recomandarea medicului. Cu toate acestea, trebuie sa fii atent atunci cand utilizezi uleiul de eucalipt, deoarece poate fi toxic daca este ingerat in cantitati mari sau aplicat pe pielea sensibila sau ranita.
Vezi s: Ce beneficii si efecte secundare au frunzele de eucalipt
Vezi s: Uleiul esential de eucalipt, un bun repelent natural pentru insecte
Vezi s: Eucaliptul. Peste 700 de specii, dar aceleasi beneficii terapeutice
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: