Cele mai ciudate retete de zacusca – Gusturi care te intriga, combinatii de legume care te fac curios

Cele mai ciudate retete de zacusca – Gusturi care te intriga, combinatii de legume care te fac curios

Zacusca este o mancare delicioasa si foarte populara la noi in tara. Ea poate fi facuta atat in sezon, toamna atunci cand legumele sunt din belsug, dar si iarna daca aveti un congelator de calitate in care sa puneti la pastrare legumele.

Cele mai cunoscute tipuri de zacusca sunt cele de vinete si de fasole, dar o sa fiti surprinsi de alte combinatii posibile pe care vi le recomandam. Asadar, pregatiti-va cu rabdare, cu legume din belsug, pregatiti masina de spalat vase pentru ca o sa faceti ceva mizerie, si puneti in practica urmatoarele retete.

Zacusca de dovlecei

Prima reteta pe care v-o recomandam este cea de zacusca de dovlecei. Se pregateste in aproximativ doua ore, dar gustul ei aromat merita din plin efortul. Poate fi mancata in orice moment al zilei, fie la mic dejun, dar si la pranz, eventual alaturi de o bucata de carne la gratar.

Aveti nevoie de 6kg de dovlecei, 1kg de morcovi, 1 kg de ardei grasi, 10 catei de usturoi, 3kg de rosii, 5 linguri de boia de ardei iute, 200g de zahar, 4 linguri de sare si 400ml de ulei.

Se pun intr-un bol rosiile, se maruntesc cu ajutorul blenderului, se curata dovleceii de coaja si se taie marunt, apoi se maruntesc si ei. Curatati ardeii de seminte si la fel se taie fasii si se maruntesc, la fel se procedeaza si cu morcovii. Usturoiul trebuie pisat si adaugat in amestec.

Intreaga compozitie se pune intr-o oala incapatoare pe aragaz, unde va fi adaugat si uleiul, zaharul dar si sarea. Amestecul trebuie sa fiarba timp de 40 de minute la foc mediu, dupa care se adauga boiaua si se mai fierbe 10 minute. Continutul se toarna in borcane.

Zacusca de ghebe, ardei si vinete

O alta reteta interesanta este cea cu ghebe, ardei si vinete. Procedura folosita este desigur asemanatoare, insa in amestecul de legume se mai adauga si ceapa si usturoi, ambele coapte pentru a da un gust aparte.

Desigur, e destul de de intalnita zacusca de vinete dar si cea de ciuperci, insa combinatia dintre ghebe, ardei si vinete cu aroma deosebita de usturoi de un gust unic pe care o sa vreti neaparat sa-l incercati.

Zacusca de ajvar

Pentru multi ajvarul in sine este o noutate. Ajvarul este o garnitura traditionala cu specific sarbesc ce se poate consuma langa friptura, de exemplu. Ea mai e folosita in combinatie cu branzeturi si pentru sandwich-uri calde sau ca baza pentru diferite alte mancaruri.

Ajvar-ul este tot un fel de zacusca, e un sos picant si onctuos facut din ardei copti, vinete, morcovi, ceapa si usturoi.

Zacusca de ardei cu miere

Aveti nevoie de 5kg ardei rosu, 4 inguri mari de miere, un litru de ulei, o cescuta de otet, o lingura de mustar si sare. Se coc ardeii si se taie fasii apoi se pun intr-o cratita cu ulei incins alaturi de otet, miere si sare. Se fierb ingedientele si se amesteca timp de 40 de minute.

Dupa acest timp se ia oala de pe foc si se adauga mustarul, incalzit in prealabil.

Zacusca cu morcovi si mere

In final va mai prezentam o reteta ciudata de zacusca cu morcovi si mere. Ingredientele necesare sunt 1 kg de mere, 1 kg de vinete, 1 kg de morvoci, unu de ceapa, unu de gogosari si unul de ardei gras. In plus, mai aveti nevoie de 1kg de telina, o sticla intreaga de ulei, 800g pasta de rosii, zagar, miere, sare si piper.

Morvocii si telina se spala si se dau prin razatoare, apoi se calesc in 250ml de ulei. Ceapa se toaca si se caleste impreuna cu merele curatate. Ardeii si gogosarii se curata si se toaca si apoi se calsec in alt vas. Vinetele se coc, se toaca si se combina cu ulei, la fel ca la salata.

Dupa ce se racesc legumele calite sau coapte, se pun toate intr-un vas mare si se adauga pasta de rosii impreuna cu un pahar de apa. Se omogenizeaza continutul si se adauga doua linguri de miere, doua de zahar, sare si ulei. Amestecul se pune in cratite la cuptor pana se ridica grasimea la suprafata.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.