In aceasta perioada a anului, senzatia de nas infundat apare tot mai des, deoarece infectiile respiratorii virale sunt in crestere. O congestia nazala apare cand vasele de sange din nas se dilata si tesuturile se inflameaza, dar si cand are loc o curgere mare de mucus.
Atunci cand ai nasul infundat nu poti sa dormi bine noaptea si respiri pe gura, lucru ce duce la sensibilizarea gatului. In plus, daca mucusul stagneaza, in afara de disconfortul respirator, pot aparea si complicatii, infectii. Astfel, fie ca esti racit, fie ca ai alergie sau pur si simplu nasul tau este tot timpul infundat, iti recomandam cu incredere ceaiurile de mai jos.
Ceaiuri care te ajuta atunci cand ai nasul infundat
Din fericire, natura ne-a pus la dispozitie numeroase plante medicinale, bogate in uleiuri volatile, care, folosite sub forma de ceai cald, ajuta la fluidizarea secretiilor nazale si stimularea eliminarii lor. In plus, ceaiurile au si rolul de a hidrata.
Vezi si: Solutii naturale pentru nas infundat
Sfat: Ceaiurile pot fi folosite si in inhalatii. Tot ce trebuie sa faci este sa pui intr-un vas mai mare ceaiul fierbinte si, cu capul acoperit, sa inspiri vaporii. Aburul cald si plin de uleiuri volatile, este un bun medicament pentru mucoasele inflamate si congestionate, dezinfecteaza caile respiratorii, distruge agentii patogeni si, in plus, calmeaza iritatia gatului.
-Ceaiul de ghimbir, un bun remediu pentru nasul infundat
Ceaiul de ghimbir reuseste sa imbunatateasca circulatia sangelui si sa creasca in mod natural temperatura corpului, iar aroma lui picanta ajuta la desfundarea nasului. In plus, contine o multime de vitamine si minerale care intaresc imunitatea.
Se fierbe o radacina mica de ghimbir rasa in 300 de ml de apa, apoi se adauga lamaie si miere. Se bea inainte de culcare.
-Ceaiul de soc
Ceaiul de Soc are efecte terapeutice puternice ce poate trata şi preveni un numeroase afectiuni, inclusiv cele respiratorii.
Se prepara din 2 lingurite de planta la 1 cana cu apa clocotita. Se beau cate 3-4 cani pe zi. Se pot face si inhalatii, de 2 ori pe zi.
-Ceaiul de eucalipt
Aceasta planta contine eucaliptol, o substanta cu proprietati antiseptice si expectorante, care descongestioneaza caile respiratorii. Ceaiul are efect febrifug, mucolitic, astringent si antiinflamator.
Se adauga 1 lingurita frunze (mai mature) la o ceasca cu apa fiarta. Se lasa 10-15 minute la infuzat, apoi se bea incet, intre 3-5 cesti/zi.
-Ceaiul de cimbru
Specialistii il considera un bun remediu pentru afectiunile sezonului rece. Fiind o planta aromatica, cimbrul are puterea de a desfunda nasul si are si efecte antibacteriene, antifungice, antivirale si bronhodilatatoare.
Se prepara din 1 lingurita de planta la 1 cana cu apa clocotita. Se bea cate o cana de ceai din doua in doua ore.
-Ceaiul de busuioc
Problemele respiratorii pot fi tratate cu ceaiul de busuioc, iar in combinatie cu miere si ghimbir, efectul este si mai bun.
Se toarna o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata si maruntita. Se acopera vasul si se lasa la infuzat 15 minute apoi care se strecoara. Seara, inainte de culcare, se bea o cana de ceai de busuioc in care se adauga putina miere. Acesta fiind un remediu util pentru decongestionarea nazala.
-Ceaiul de menta
Ceaiul de menta, ca si cele de mai sus, contin uleiuri volatile care desfunda cel mai bine nasul. In plus, au efect antiinflamator, antiviral, antibacterian, antifungic si descongestionant.
-Ceaiul de ciubotica cucului
In caz de raceala si nas infundat, se foloseste un ceai combinat din flori de ciubotica cucului si soc. Se pune cate o jumatate de lingura din fiecare intr-o cana, dupa care se toarna peste ele apa clocotita si se lasa acoperite sa infuzeze 30 de minute. Se strecoara si se bea cat este cald. Acesta ajuta corpul sa transpire (eliminand astfel toxinele), relaxeaza muschii, protejeaza caile respiratorii si desfunda nasul. Se consuma cate 3-4 cani pe parcursul unei zile.
Vezi si: Calomfirul. Ce efecte si indicatii terapeutice are planta aromata
Vezi si: Ceaiul de cuisoare. Ce beneficii are ceaiul puternic aromat
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: