Ceaiul matcha este o bautura invioratoare si plina de traditie, originara din Japonia. Acesta este obtinut din frunzele de ceai verde, cultivate special inainte de recoltare. Istoria ceaiului matcha se intinde pe o perioada de peste 900 de ani si a devenit un element esential in ceremoniile traditionale japoneze si in cultura Zen.
Despre ceaiul Matcha
Originea ceaiului matcha poate fi urmarita inapoi in secolul al XII-lea, cand calugarii budisti din Japonia au adus seminte de ceai verde din China. Acesti calugari au dezvoltat o tehnica unica de cultivare si prelucrare a frunzelor de ceai, care au dus la aparitia ceaiului matcha. Acest proces implica acoperirea plantelor de ceai cu umbrele speciale inainte de recoltare, ceea ce creste continutul de clorofila si aminoacizi din frunze. Totodata, frunzele capata o culoare mai intunecata si un gust delicat. Dupa recoltare si uscare, frunzele se maruntesc intr-un pisator special pana ce devine un praf fin. Pentru servire praful se va amesteca in apa cu un tel de bambus special, numit Chasen.
Ceaiul Matcha are un gust dulce-amarui rafinat si nu este numai unul dintre cele mai vechi sortimente de ceai japonez, ci se afla si printre cele mai rare si valoroase tipuri de ceai verde.
Trebuie stiut ca Matcha contine mai putina cofeina decat cafeaua, dar este foarte bogat in L-theanina, o componenta ce produce efecte similare cu cele ale cofeinei, dar care actioneaza o perioada mai lunga de timp.
Ce beneficii are ceaiul Matcha
Beneficiile ceaiului matcha sunt numeroase. Datorita procesului de cultivare si prelucrare unic, ceaiul matcha are un continut ridicat de antioxidanti, in special de catechine, care ajuta la protejarea organismului impotriva stresului oxidativ si a radicalilor liberi. Acesti antioxidanti pot sprijini sanatatea inimii, sistemul imunitar si pot contribui la reducerea riscului de boli cronice.
Un alt beneficiu al ceaiului matcha este continutul sau de cofeina si aminoacizi, in special L-teanina. Aceasta combinatie unica ofera o energizare calma si claritate mentala, fara senzatia de nervozitate sau agitatie asociata cu alte bauturi care contin cofeina. Consumul de ceai matcha poate promova starea de relaxare si concentrare, ajutand la reducerea stresului si la imbunatatirea starii generale de bine.
Cum se prepara ceaiul Matcha
Pentru a prepara ceaiul matcha, este necesar sa folositi o pulbere fina de ceai matcha si oale speciale pentru aceasta bautura, numite chawan.
*Se pare ca in ceremonia japoneza a ceaiului se tine cont cat de fermă este spuma. Aceasta varianta poarta numele de Koicha, adică matcha “densa” si se prepara din pudra de ceai de calitate superioară, fiind rezervata evenimentelor deosebite.
Se incepe prin cernerea ceaiului matcha pentru a elimina eventualele cocoloase si pentru a obtine o pulbere fina si uniforma. Apoi, se adauga aproximativ o lingurita de matcha in chawan si se toarna putina apa calda (nu fierbinte, ci la 80°C). Cu ajutorul unei matasoare speciale numita chasen, amestecati ceaiul intr-un miscare in forma de „M” sau de „W” pana cand obtineti o spuma consistenta si fina.
Este bine de stiut ca exista si o versiune de matcha “subtire” (Usucha) – varianta standard, potrivita pentru consumul zilnic. Prin urmare, daca esti incepator in matcha, iti recomandam sa incepi cu aceasta.
Atat infuzia, cat si praful de matcha sunt dominate de o intensa nuanta de verde, care se pastreaza si in prajiturile si preparatele cu matcha. Exista o multitudine de gustari cu matcha, ca de exemplu: inghetata cu matcha, cheesecake cu matcha, fursecuri cu matcha, smoothie-uri, in bauturi de tip latte sau chiar in cocktail-uri.
-Pentru o buna pastrare a aromei si prospetimii, ceaiul matcha poate fi pastrat 1-2 ani de la data cumpararii, dar dupa deschidere, ceaiul matcha se va depozita in frigider si se va consuma in maxim 2-3 saptamani.
Vezi si: Ceaiul Rooibos – 10 beneficii uimitoare pentru sanatate
Vezi si: Ceaiul Sencha. Istorie, preparare si proprietati terapeutice
Vezi si: 10 beneficii ale ceaiului negru pentru sanatate, sustinute de cercetari
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: