20.3 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Ceaiul de hibiscus. 6 beneficii dovedite de studii

Hibiscusul este considerat un arbust ornamental plin de culoare pentru gradina, dar trebuie sa stii ca minunatele sale flori pot oferi si beneficii pentru sanatate. Aroma fructata a hibiscusului este acidulata si dulce, asemanatoare cu cea de merisoare, facandu-l perfect pentru ceai/infuzie.  

Florile de hibiscus, transformate intr-un ceai rosu intens, contin o cantitate buna de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc) si vitamine (vitamine B precum niacina si acidul folic). Totodata, planta este destul de bogata in antioxidanti numiti polifenoli, in special antociani.

Ceaiul de hibiscus – Beneficii dovedite de studii

1-Imbunatateste digestia 

Datorita proprietatilor sale diuretice, ceaiul de hibiscus poate fi eficient pentru o buna digestie, deoarece regleaza atat urinarea, cat si miscarile intestinale. Prin urmare, un studiu publicat in IOSR Journal of Biotechnology and Biochemistry spune ca acest ceai poate fi folosit pentru a trata constipatia si pentru a imbunatati sanatatea sistemului gastrointestinal. Totodara, acesta elimina si senzatia de greata.

2-Este bogat in antioxidanti, care ajuta la combaterea radicalilor liberi, care provoaca daune celulelor si care duc la boli precum cancerul, bolile de inima si diabet

Ceaiul de hibiscus este incarcat cu antioxidanti, oferind organismului munitia de care are nevoie pentru a lupta impotriva radicalilor liberi si pentru a reduce stresul oxidativ si daunele.

Se pare ca intr-o comparatie asupra continutului de ceai si antioxidant, ceaiul de hibiscus a ajuns pe primul loc datorita nivelurilor sale in crestere, chiar spargand popularul ceai verde din top. Asadar, daca vrei sa ramai tanar si sanatos, fara inflamatii, este timpul sa-ti completezi dieta cu o ceasca sau doua de ceai de hibiscus.

3-Poate ajuta la scaderea colesterolului rau din organism si poate proteja vasele de sange


Un studiu de cercetare efectuat pe pacientii cu diabet zaharat de tip II sugereaza ca ceaiul de hibiscus poate scadea colesterolul, trigliceridele si colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate joasa si creste colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate mare, ceea ce ajuta la gestionarea acestei boli. De asemenea, ceaiul de hibiscus poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL din organism, ajutand astfel la protejarea impotriva bolilor de inima si protejand vasele de sange de deteriorare. 

4-Contribuie la scaderea tensiunii arteriale, imbunatatind sanatatea inimii

Plin de proprietati antiinflamatorii, ceaiul de hibiscus este excelent pentru sanatatea inimii si poate ajuta la mentinerea tensiunii arteriale pe partea dreapta. De exemplu, un studiu a aratat ca doar consumul a trei cani de ceai de hibiscus, la adultii cu risc de hipertensiune arteriala, a fost suficient pentru a observa o scadere a tensiunii arteriale sistolice, in comparatie cu cei carora li s-a administrat un placebo.

5-Are proprietati antibacteriene si lupta impotriva infectiilor.

Bacteriile sunt responsabile pentru o serie intreaga de probleme de sanatate, de la bronsita la infectii urinare. Ei bine, ceaiul de hibiscus nu numai ca vine cu o gramada de antioxidanti, dar aduce si proprietati antibacteriene. Totodata, studiile in eprubeta au aratat ca extractul de hibiscus poate inhiba E-coli si, in alte studii, s-a observat ca hibiscusul respinge opt tulpini diferite de bacterii. Este adevarat sunt necesare mai multe studii pe oameni, dar este un rezultat promitator. 

6-Poate actiona ca un antidepresiv

Ceaiul de hibiscus contine flavonoide, care au fost asociate cu proprietati antidepresive in unele studii pe animale. Totodata, o cercetare publicata in Jurnalul Indian de Farmacologie arata ca acest ceai poate ajuta la calmarea sistemului nervos si poate reduce anxietatea si depresia prin crearea unei senzatii de relaxare in minte si in corp.

Vezi si: 7 cele mai bune plante medicinale pentru anxietate

Ceai hibiscus – Reteta

*Daca nu ai in gradina ta, poti obtine cu usurinta flori de hibiscus uscate din magazinele specializate sau online. 

La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 linguri cu flori de hibiscus uscate si se lasa la infuzat 5 minute. Daca vrei ca ceaiul sa fie puternic, lasa-l sa se infuzeze mai mult de 5 minute. Optional, poti adauga un baton de scortisoara, cuisoare, felii de lime sau menta.

*Este important de stiut ca ceaiul de hibiscus nu contine cofeina, asa ca daca adaugi mai multa planta nu o sa-ti dauneze.

Efectele secundare ale ceaiului de hibiscus

!!! Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de hibiscus includ scaderea tensiunii arteriale (proprietati antihipertensive). Prin urmare, nu este recomandat persoanelor care au deja tensiune arteriala scazuta sau hipotensiune arteriala.

Totodata, ceaiul de hibiscus nu este recomandat femeilor insarcinate, in special datorita efectelor sale emenagoge, care pot stimula menstruatia sau fluxul sanguin in uter sau regiunea pelviana. 

!!! Hibiscusul poate scadea nivelul zaharului din sange, asa ca este mai bine sa va consultati medicul daca suferi de diabet sau urmeaza sa te operezi. 

Vezi si: Ceai mongolez. Ce trebuie sa stii despre ceaiul sarat si planta cu frunze fermentate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole