13.9 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Ce sa mananci si ce sa nu mananci pentru a avea o silueta echilibrata

Este din ce in ce mai evident in zilele noastre ca mancarea nu ne mai este medicament, ci factor de imbatranire prematura si chiar imbolnavire. Acest lucru se datoreaza in mare parte consumului de mancaruri semi-preparate si procesate si lipsa aproape totala din dieta a fructelor si legumelor. V-am pregatit un ghid simplu, foarte usor de respectat.

Ce sa mancati?

Carbohidrati

Glucidele pot fi cea mai mare sursa de energie. Corpul nostru are un mod unic de a face fata acestora. De exemplu, atunci cand nu exista suficienti carbohidrati in dieta, corpul le foloseste pe cele pe care le-a depozitat in ficat sau muschi.

Mai mult de jumatate din caloriile pe care le cheltuiti lucrand, pot fi obtinute din arderea carbohidratilor. Asadar, este esential sa consumati suficienti carbohidrati in toate mesele, deoarece va alimenteaza atat mental cat si fizic.

Dimpotriva, o dieta lipsita de carbohidrati poate provoca greata si dureri de cap. Iata deci cateva sugestii pentru alimente bogate in carbohidrati:

  • Tot felul de cereale integrale precum orezul brun, fulgi de ovaz, paste, quinoa, amarant etc.
  • Fructele precum strugurii, portocala, banana, piersica si merele sunt surse excelente de carbohidrati. Folositi-le in salate sau pur si simplu mancati-le dupa mese.
  • Amestecati portii de legume, cum ar fi cartofi, mazare si porumb, in ​​masa zilnica pentru un aport suplimentar de carbohidrati.
  • Consumul de produse lactate, cum ar fi iaurt cu continut scazut de grasimi si lapte, va poate ajuta sa realizati mai repede necesarul zilnic de carbohidrati.

Proteine

Consumul adecvat de proteine ​​prin diete va poate ajuta sa va reparati si sa va mentineti muschii in forma. De asemenea, va ajuta sa va concentrati asupra muncii, deoarece nu va va fi foame prea des. Proteinele au modul lor de a trata grasimile si alte leziuni sustinute ale corpului.

Iata cateva modalitati de a consuma proteine ​​in dieta zilnica in cantitati suficiente:

  • Incercati sa consumati cel putin un ou in fiecare zi la micul dejun in loc de cereale.
  • Puiul, sunca, branza si putin sos de mustar fac un sandvis foarte gustos si bogat in proteine.
  • Pregatiti salate bogate in proteine ​​folosind iaurt grecesc, migdale, pui, somon, curcan etc. pentru a condimenta mesele.
  • Branza de vaci si conservele de peste pot fi ingrediente excelente pentru pranz. Ca sa nu mai vorbim ca sunt destul de bogate si in proteine.

Vitamine si minerale

Vitaminele ajuta la transformarea tuturor substantelor nutritive consumate in energie. Lipsa consumului de vitamine si minerale ne poate face sa avem o reparatie defectuoasa si un sistem imunitar slab.

Alimente precum urmatoarele va vor ajuta sa va umpleti dieta cu aportul de vitamine si minerale esentiale de care are nevoie:

  • Cerealele integrale, legumele verzi precum spanacul, fructele precum avocado si nucile pot fi folosite ca ingrediente pentru pregatirea mesei. In acest fel veti primi abundenta vitamina E.
  • Citricele, capsunile, merele si mango sunt bogate in vitamina C. De asemenea, puteti pastra cantitati mici de kiwi, broccoli si in mese.
  • faceti feluri de mancare cu vitamine folosind pasari de curte, ciuperci, ardei rosu si cartofi.
  • Produsele lactate precum laptele, branza de vaci, iaurtul cu continut scazut de grasimi sunt surse excelente de vitamina B2 si minerale.
  • Alte mentiuni onorabile de alimente bogate in minerale includ fructe de mare, leguminoase, cereale si seminte.

In afara de carbohidrati, proteine, vitamine si minerale, alte alimentele sugerate pentru consumul sunt fibre bogate. Acest lucru ajuta la digestie si evacuarea deseurilor.

Ce sa nu mancati?

Mancarea este viata, dar nu se poate nega ca unele alimente fac diferente mari in viata noastra de zi cu zi, intr-un mod rau. Principalul motiv pentru care oamenii consuma alimente nesanatoase in dieta lor se datoreaza neglijentei.

Evitand pur si simplu cateva produse alimentare in dieta noastra zilnica, putem avea un corp si o minte mai sanatoase.

Zahar adaugat

Siropurile si zaharul sunt preferate de foarte multi oameni, mai ales la micul dejun? Dar contin substante nutritive putin peste zero. Alte produse zaharoase, cum ar fi bomboanele si bauturile carbogazoase indulcite, pot determina fluctuarea tensiunii arteriale, ceea ce va face sa transpirati si sa obositi mai repede.

Excesul de sare

Potrivit Administratiei SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA), ghidul dietetic pentru americani descurajeaza administrarea a mai mult de 2300 mg sodiu intr-o zi. Aceasta este aproape egala cu 1 lingurita de sare, deoarece prea multa sare adaugata in alimente va poate afecta serios tensiunea arteriala si sanatatea inimii.

Prajituri si produse de patiserie

Bunatatile coapte au o fuziune de dezavantaje din primele doua puncte. Acestea contin zahar adaugat, precum si sare, exces de grasimi si carbohidrati sintetizati.

Prin urmare, acestea pot fi un tratament pentru papilele gustative, dar nu atat pentru sanatatea generala. Acestea includ prajitura de branza produsa comercial, covrigi, gogosi umplute si produse de patiserie bogate in grasimi.

Carne procesata comercial

Intr-un sondaj realizat de Asociatia Hearth, Patio & Barbecue (HPBA) in 2013, consumatorii americani au votat hot dog-urile drept cel mai popular aliment pentru gratar. Friptura si puiul au ajuns pe locul al doilea si respectiv pe al patrulea. Acest lucru demonstreaza ca alimentele nesanatoase pot depasi cu usurinta alimentatia sanatoasa ca popularitate.

Deci, o mancare bine primita nu inseamna neaparat ca este sanatoasa. Mancaruri precum bacon, hot dog, cartofi prajiti sau produse ambalate sau orice conserva de carne pot facilita boli cronice, hipertensiune arteriala etc.

Incepeti sa alegeti alimentele potrivite pentru dieta astazi!

Scopul procedurii noastre detaliate este de a va ajuta sa faceti distinctia intre produsele alimentare sanatoase si cele nesanatoase pentru o dieta mai buna. Amintiti-va ca reglarea dietei nu este atat de intimidanta sau plictisitoare pe cat pare. Daca este ceva, recompensele sunt de zece ori mai mari decat efortul.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole