7.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Ce sa mananci in caz de enterocolita

Enterocolita acuta sau diareea este o afectiune a intestinului subtire si gros ce apare destul de des in sezonul cald, avand ca puncte de pornire: mainile murdare, mancarea alterata sau contactul cu persoane bolnave.

In general, se manifesta prin diaree, cu scaune numeroase, moi, insotite de greata, varsaturi, dureri abdominale, febra sau frisoane.

Iata ce sa mananci in caz de enterocolita:

-In primul rand, este foarte important sa te hidratezi, deoarece principalul pericol in prima zi este deshidratarea. Se poate bea ceai de menta, apa minerala sau plata si suc de morcovi proaspat stors. In acest mod, se corecteaza pierderea de lichide si de electroliti. Atentie! Pentru a evita o eventuala varsatura, se recomanda ca lichidele sa se consume cu inghitituri mici, la intervale de 10 minute.
-Abia dupa ce toleranta digestiva s-a restabilit (nu mai exista varsaturi) se pot administra urmatoarele: mar copt, banana, crutoane de paine si zeama de supa (morcov, dovlecel, orez) cu foarte putina sare si carne fiarta sau la gratar. Sunt interzise alimentele greu de digerat (prajeli, dulciuri, fructe si legume crude).
-In a treia si a patra zi, se vor introduce pastele fainoase cu branza la cuptor, paine prajita cu branza de vaca, budinca de orez cu branza gratinata la cuptor. Pentru indulcire se poate folosi glucoza praf 5% . Este exclusa zaharina, fructoza, zaharoza, aspartamul sau alti indulcitori. Abia la 2-3 zile dupa disparitia tuturor simptomelor se poate reveni la regimul alimentar normal, format din fructe, legume, lactate si supe ori ciorbe de carne.

Sfaturi pentru prevenirea enterocolitei

-Este recomandata spalarea mainilor cu apa si sapun inaintea oricarei mese;

-Preparea termica corespunzatoare a alimentelor, indeosebi carne si oua;

-Pastrarea in conditii optime, la rece, a alimentelor imediat dupa ce au fost preparate;

-Consumul apei doar din surse sigure;

-Spalarea eficienta a alimentelor care se consuma neprelucrate termic, spalarea si dezinfectarea tacamurilor, veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate, iar cand acest lucru nu este posibil, a apei fierte si racite ori a apei minerale imbuteliata corespunzator.

Atentie!

In cazul enterocolitei provocate de virusuri este contraindicat tratamentul cu antibiotic.

Enterocolita cronica. Plante medicinale care iti sar in ajutor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole