Ce probleme ascunde amorteala mainilor

Multi pacienti se prezinta la medic cu trimitere pentru electromiografie vin cu suspiciuni de afectare a unor nervi din zona mainii (distala sau proximala) sau altii vin pentru un diagnostic de excludere. Orice problema poate fi asociata cu amorteala mainilor, inclusiv faptul ca dormim intr-o anumita pozitie. Exista insa o amorteala care nu trece si atunci pacientul se sperie si vine la medic.

Amorteala mainilor poate fi un simptom destul de grav in conditiile in care avem un nerv blocat intr-o anumita zona, dar pot sa fie si probleme banale – o pozitie incorecta, dar care nu a produs leziunea vreunei structuri sau poate fi vorba de un atac de panica sau de un stres mai puternic.

In momentul in care se prezinta un pacient pentru un consult neurologic , medicii verifica daca e vorba de sesnibilitate, de scadere de forta musculara sau modificari de reflexe, la nivel de tegumente. Daca este vorba de o amorteala care tine de teritoriul unui nerv atunci medicii isi dau seama din prima despre ce este vorba. De exemplu, daca iti amorteste degetul mare si amorteala nu este doar locala, ci coboara de la nivelul coloanei pe dosul palmei, poate sa insemne afectarea unei radacini – C 7 – de la coloana. Sau daca amortesc primele 3 degete de la mana, noaptea, cu o amorteala care trezeste pacientul din somn, atunci vorbim de un sindrom de tunel carpian. Sau daca amortesc ultimele 2 degete si amorteala pleaca de la cot in jos atunci putem presupune ca pacientul a stat intr-o pozitie incorecta, sprijinit mult in cot. Daca amorteste umarul si coboara putin in jos atunci este un C5 care tine de coloana. Toti nervii mainii isi au originea in coloana cervicala.

Sindromul de tunel carpian este o afectiune destul de frecventa. Ea este de cele mai multe ori ocupationala si afecteaza mai ales femeile. Apare si la femeile cu hipotiroidie si la gravide. Este reversibil. Apare la mana dominanta. Este o afectare a nervului median. Cel mai des apare pe la 30-40 de ani. Un chist sinovial daca apare pe undeva pe langa un nerv poate sa comprime nervul sau ramuri din nerv la nivelul palmei. Orice modificare in articulatie duce la afectarea nervului.

Anumite medicamente pot da si ele amorteli si furnicaturi. Cand amortelile devin permanente sau cand apar in varful degetelor si urca trebuie sa mergem la medic. Exista o legatura intre pacientii cardiaci si amorteala mainii stangi. Insa e vorba mai degraba despre umar, nu neaparat de palma, nu distal.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...