22.5 C
București
vineri, octombrie 4, 2024

Ce poti prepara din macese

Macesele sunt fructe cu deosebite proprietati terapeutice, dar se pot folosi fara probleme si pentru obtinerea unor preparate extrem de utile si sanatoase pentru casa, precum otetul, vinul sau geamul. Asadar, iata ce poti prepara din macese.

Ca principale proprietati, macesele sunt: antidiareice, vitaminizante, vasodilatatoare arteriale, antiinflamatoare intestinale, antilitiazice, antitoxice, vermifunge, diuretice, depurative, aperitive, sedative. Ele sunt indicate in afectiuni, precum: enterocolita, afectiuni vasculare, viermi intestinali, inflamatii ale cailor urinare si renale, crestere, anemie.

Ce poti prepara din macese – preparate terapeutice

Decoctul de macese. Ca ingrediente, aveti nevoie de:

  • 2 lingurite de fructe uscate, macinate
  • 2 linguri de fructe proaspete
  • 100 ml de apa

Toate ingredientele se combina intre ele si se lasa timp de 4 ore la macerat, apoi se filtreaza. Reziduul de la filtrare se fierbe 10 minute in 100 de ml de apa fiarta. Acest decoct este extrem de benefic mai ales in: rinite, colita cronica, ateroscleroza, hipertensiune arteriala.

Ceaiul de macese. Se prepara din 1 lingura de fructe la o cana de apa fiarta, care se lasa la infuzat. Se indulceste cu lamaie si se poate aroma cu scortisoara, fiind excelent in cazuri de raceala si gripa.

Maceratul de macese. Se pun 100 de grame de fructe de macese bine spalate si curatate intr-un litru de apa rece plata sau de izvor. Se lasa la macerat timp de 12 ore sau pe parcursul unei nopti. Dupa macerare se filtreaza si se adauga 100 de grame de miere. Se pastreaza la frigider si se bea in timpul sezonului rece pentru intarirea sistemului imunitar.

Ce poti prepara din macese – preparate culinare speciale

Lichiorul de macese. Acesta are proprietati stimulatoare si intaritoare. Pentru preparare aveti nevoi de:

  • 500 de grame de fructe de macese bine coapte
  • 150 de grame de zahar
  • 1 litru alcool de 60 de grade

Fructele se maruntesc bine cu ajutorul unui mixer, dupa ce sunt bine spalate. Se adauga apoi zaharul, se amesteca si se lasa asa pana se obtine un suc, iar la final se pune si alcoolul. Se lasa la macerat vreme de 4-6 saptamani, dar se amesteca bine din cand in cand. Cand este gata, se depoziteaza in sticlute de culoare inchisa si se pastreaza la rece.

Gem de macese. Ingrediente si mod de preparare:

  • 2 kg de fructe de macese coapte
  • zahar

Fructele se taie pe jumatate, se scot cu atentie semintele si perii si se pun intr-un vas emailat. Se adauga apa cat sa le acopere, apoi se lasa vasul pe foc, la foc potrivit, sa fiarba bine. Dupa ce s-au fiert, se trec printr-o sita fina. In functie de cata pasta de macese a iesit, se pune si zahar. Se mai lasa la fiert cat sa se topeasca zaharul, apoi se pune compozitia in borcane oparite bine, se inchid capacele si se pun direct la rece, in camara.

Vinul de macese. Acesta este un tonic foarte bun, vitaminizant, si se foloseste cu succes in cazul lipsei poftei de mancare, in afectiuni hepatice si renale. Ingrediente necesare pentru preparare:

  • 10 kg de fructe de macese
  • damigeana de 50 de litri
  • 35 de litri de apa
  • zeama de la 1 lamaie
  • 12 kg de zahar

Fructele se spala bine, apoi se trec prin masina de tocat carnea. Zaharul se topeste pe foc in 10 litri de apa si zeama de la lamaie. Nu se tine mai mult de 10 minute pe foc. Fructele zdrobite se introduc in damigeana, peste care se toarna siropul racit si restul de apa. La final, se astupa cu dop de fermentatie, dar se pastreaza la gat cam 10-15 cm pentru spuma care se va forma. Se lasa la fermentat 6-8 saptamani, la temperaturi de 18-20 de grade, se agita zilnic.

La sfarsitul fermentatiei, vinul va deveni limpede. Se va trage in damigene mai mici, care se astupa cu dop de fermentatie, caci aceasta va continua. Se filtreaza prin tifon sau fita foarte fina. Se pune in sticle cand fermentatia s-a oprit de tot si se pastreaza in sticle la rece. Dupa 1-2 ani va avea culoare rosu-maroniu si va contine un nivel ridicat de vitamina C.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole