Ce medicament cu ranitidina a fost retras de la vanzare pentru ca ar putea produce cancer

Retailerul american CVS a suspendat in urma cu cateva zile vanzarea unui medicament cunoscut pentru arsuri la stomac, suspectat ca poate provoca aparitia cancerului. Este vorba despre Zantac, denumirea comerciala a Ranitidinei, relateaza BBC.

Zantac este, printre altele, un medicament care ajuta la reducerea acidului stomacal, fiind frecvent utilizat in tratamentul ulcerului, a bolii de reflux gastroesofagian si a sindromului Zollinger-Ellison (o afectiune complexa caracterizata de prezenta uneia sau a mai multor tumori la nivelul pancreasului.

Inca de la jumatatea lunii septembrie a fost demarata o ancheta atat in Statele Unite, cat si in Canda si Uniunea Europeana pentru reevaluarea ranitidinei. Se pare ca Franta si Canada au scos deja de la vanzare medicamentele pe baza de ranitidina, iar in mai multe tari europene sunt in curs proceduri de retragere.

Atat Zantac, cat si alte medicamente care contin ranitidina, se vand si in Romania, dar pana in prezent Minsterul Sanatati nu a anuntat nicio decizie in legatura cu acest medicament. In schimb, medicii au sfatuit pacientii sa nu mai foloseasca acest medicament, dar nici sa nu intrerupa brusc tratamentul si sa-l inlocuiasca cu altceva. FDA spune ca cei care cumpara acest medicament pe baza de reteta ar trebui sa contacteze specialistii din domeniul sanatatii in legaturile cu unele solutii alternative.

Pe data de 13 septembrie, atat Agentia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din Statele Unite, cat si Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) si-au facut publice deciziile de a reevalua prezenta N-nitrosodimetilaminei in medicamententele care contin ranitidina. Aceasta substanta, cunoscuta si sub denumirea de dimetilnitrosamina, este suspectata, pe baza unor studii facute pe animale, ca ar putea fi un carcinogen uman (o substanta care poate produce cancer).

In prezent, medicamentul este retras sau in curs de retrage si in Australia, Austria, Belgia, Croatia, Cehia, Denmark, Finlanda, Germania, Ungaria, Macedonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Elvetia si America.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...