Ce masuri de relaxare iau, de luni, 10 tari din Europa

masuri-de-relaxare-in-10-tari-europene

Rata de infectii cu coronavirus a scazut semnificativ in unele tari europene, astfel ca autoritatile au promis relaxarea masurilor. Cu toate acestea, guvernele au amenintat ca vor impune noi masuri daca vor observa cresterea infectarilor.

Italia redeschide parcurile si Germania scolile

Una dintre cele mai afectate tari europene de coronavirus, Italia, a promis redeschiderea parcurilor si posibilitatea vizitarii rudelor din aceeasi localitate.

„Trebuie sa actionăm pe baza unui plan national, care sa tina totusi cont de particularitatile teritoriale”, a declarat pe Facebook premierul Italiei Conte, scrie m.rfi.ro.

„As vrea sa pot spune: sa redeschidem totul. Imediat. Incepem maine dimineata … Insa o astfel de decizie ar fi iresponsabila. Ar face sa creasca intr-un mod necontrolat curba contagiunilor si ar anula toate eforturile pe care le-am facut pana acum”, a mai declarat premierul italian in postarea de pe Facebook, scrie digi24.ro.

Germania a redeschis de la sfarsitul lunii aprilie magazinele mai mici de 800 de metri patrati. De luni, unele scoli au fost redeschise, elevii in clasele terminale, avand prioritate. Germani a redeschis muzeele, bisericile si locuri de joaca pentru copii.

Totusi, premierul Germaniei a anuntat oamenii sa fie prudenti, sa respecte in continuare regulile de preventie a virusului si sa inteleaga ca nu exista inca o victorie asupra pandemiei. Pana la descoperirea unui vaccin, masurile de restrictie se vor ridica treptat.

Spania incepe cu redeschiderea Insulelor Baleare si Canare

Spania a dat drumul planului national de ridicare a masurilor, dupa o perioada de grea incercari si pentru aceasta tara afectata grav de pandemie. Pedro Sánchez, prim-ministrul Spaniei a spus ca primele care vor reintra in normal sunt Insulele Baleare si Canare, iar din 11 mai si restul tarii.

Cu toate acestea, Spania urmeaza sa isi extinda starea de urgenta pana pe 24 mai, intrucat numarul de decese din cauza Covid-19 a crescut in 24 de ore de la relaxarea masurilor restrictive. In data de 6 mai 2020, premierul a declarat: „Mai avem nevoie de cateva saptamani de limitari pentru a garanta sanatatea”, scrie express.co.uk. Cu toate acestea, politicienii din opozitie spun ca vor vota impotriva miscarii, sustinand ca mai mult de 60 de zile in care un stat este in stare de urgenta este ilegal.

Astfel, barurile si restaurantele spaniole pot face livrari, saloanele de infrumusetare se redeschid. Spaniolii vor fi totusi obligati sa poarte masti de protectie in mijloacele de transport in comun si spatii inchise.

Belgia a anuntat ca pot circula mai multe mijloace de transport in comun, cu obligativitatea ca persoanele peste 12 ani sa poarte masti. In plus, Belgia a declarat ca pot incepe consulatiile de alta natura in spitale, alaturi de administrarea tratamentelor neesentiale. Totodata, magazinele de croitorie si materiale se vor redeschide pentru confectionarea mastilor de protectie.

Austria este intr-o alta etapa de relaxare a restrictiilor. Dupa ce a redeschis magazinele mari, terenurile de sport si saloanele de infrumusetare, tara permite cetatenilor sa se adune in grupuri de pana la 10 persoane cu obligativitatea de a pastra distanta de 1,5 m.

Ungaria redeschide terasele, gradinile si magazinele mici

Si Ungaria ridica restrictiile. Magazinele pot functiona fara orar restrictionat, accesul in strandurile in aer liber va fi permis, se pot redeschide terasele si gradinele restaurantelor si cafenelelor.

In magazine si mijloacele de transport in comun se va mentine distanta de 1,5 m intre persoane si obligativitatea purtarii mastilor de protectie a fost clar precizata.

Croatia a anuntat ca sistemul public si privat, cu unele exceptii, isi poate relua activitatea normala. Saloanele de coafura se pot redeschide, iar incepand cu 11 mai Croatia va redeschide mall-urile, gradinitele si scolile, iar oamenii vor putea sa se adune in grupuri mai mari de 10 persoane cu respectarea distantarii sociale.

In Grecia, se redeschid bisericile pentru rugaciunea individuala

Grecii vor putea iesi din casa fara sa trimita mesaj la numarul creat de guvern pentur monitorizarea fieacrui cetatean in perioada de carantina, informeaza nytimes.com.

„Acesta nu este epilogul aventurii noastre, ci continuarea. Iesirea noastra din carantina se va face pas cu pas. Nimeni nu poate exclude riscul reaparitiei amenintarii”, a declarat Mitsotakis, premierul grec.

De asemenea, grecii vor putea sa se adune in grupuri de pana la 10 persoane cu respectarea distantarii sociale. Saloanele de coafura si magazinele mici se vor redeschide. Pentru evitarea aglomeratiei din mijloacele de transport in comun, oamenii vor avea programe de incepere decalate.

Bisericile se redeschid pentru rugaciunile individuale, iar pana la 17 mai raman inchise pentru adunarile comunitare la Liturghie.

Slovenia redeschide saloanele de infrumusetare si obliga persoanele sa poarte masti de protectie in spatii inchise si mijloace de transport in comun. Autoritatile se intalnesc sa stabileasca cand se vor redeschide scolile, barurile, restaurantele si hotelurile.

Portugalia a redeschis magazinele de cartier, librariile, frizeriile si showroom-urile auto. Mastile de protectie devin, insa, obligatorii in spatiile publice si in mijloacele de transport in comun. Astfel, portughezii se pot intoarce la munca, insa cei care au posibilitatea sa lucreze de acasa in continuare, sa o faca. ” Starea de urgenta s-a terminat, dar virusul se va comporta la fel. Virusul nu merge singur. Noi suntem cel care il transporta”, a declarat premierul Potrugaliei, scrie digi24.ro.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...