21.5 C
București
duminică, martie 24, 2024

Ce este platfusul și cum se tratează

Platfusul sau „piciorul plat” este o afecțiune care presupune lipsa arcadei, a scobiturii, tălpii. Poate genera dureri sau senzația de disconfort la picioare. Sunt mulți cei care cred că te naști cu platfusul, însă această problemă, care de cele mai multe ori este nedureroasă, apare mai ales în copilărie. Mai exact, arcadele care definesc bolta piciorului nu se dezvoltă. Se moștenește genetic. Însă poate apărea și mai târziu, după o leziune. În mod popular, i se spune „prăbușirea boltei”. 

Sunt și oameni care au platfus și pot acuza dureri. Copiii pot resimți, uneori, dureri ale picioarele sau gambelor. Adulții pot avea dureri atunci când suferă traumatisme minore, cresc în greutate, merg mult timp, aleargă sau poartă încălțăminte care nu este adecvată. 

Medicii spun că platfusul se manifestă în patru etape. Platfusul flasc este atunci când scobitura nu mai este atunci când piciorul nu este sprijinit pe sol. În schimb, atunci când stă așezat, scobitura apare. Următoarea etapă este platfusul contractat. Acesta vine cu contractură dureroasă a mușchilor locali. 

A treia etapă este platfusul fixat. Cei care au ajuns în acest punct acuză dureri, iar deplasarea este dificilă. Poate fi recunoscut acest tip de platfus prin faptul că deformarea din talpa piciorului este atât de puternică încât amprenta plantară apare concavă și convexă.

Al patrulea tip platfus, cel flexibil cu tendonul lui Ahile scurt, este mai rar. Afectează de cele mai multe ori ambele picioare și este necesară fizioterapie și kinetoterapie pentru a combate durerea și pentru se face corecții.  

În cazul în care există dureri, indiferent de vârstă și de tipul de platfus, la recomandarea medicului, e necesar să fie urmate mai multe recomandări și să fie urmate ședințe de fizioterapie. 

Atunci când sunt dureri, pentru o perioadă, ar trebui evitat mersul pe jos, dar și statul în picioare pentru perioade lungi de timp. De asemenea, e important să fie schimbată încălțămintea cu una adecvată care să nu pună presiune pe zona respectivă. Este recomandată și purtarea unor talonete personalizate.  

FOTO: Vitamin/Pixabay.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole