Ce este betaina? 7 beneficii pentru sanatate

Betaina este un aminoacid care a fost studiat pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate. La ce este buna betaina? Ca si vitaminele B, betaina poate ajuta la functia hepatica si la detoxifiere. Beneficiile pentru sanatate ale acesteia includ, de asemenea, capacitatea de a sustine sanatatea inimii, de a ajuta la digestie, de a sustine scaderea in greutate si multe altele.

De asemenea, cunoscuta si sub numele de trimetilglicina, betaina este un aminoacid care a devenit recent mai popular in forma de supliment. Cercetarile au aratat ca beneficiile betainei pentru sanatate includ capacitatea de a promova sanatatea inimii, de a oferi organismului energie si de a imbunatati compozitia corpului. Acest aminoacid joaca, de asemenea, un rol-cheie in mentinerea functiei hepatice sanatoase si in procesul de detoxifiere. Cel mai important rol al acesteia este de a ajuta in procesul de ardere a grasimilor, dar ofera si alte beneficii pentru sanatate.

Betaina – Beneficii pentru sanatate

Se gaseste din plin in urmatoarele alimente:

  • Tarate de grau
  • Quinoa
  • Sfecla
  • Spanac
  • Cereale
  • Cartof dulce
  • Piept de curcan

1. Sprijina sanatatea inimii

Aminoacidul actioneaza pentru a reduce nivelurile de homocisteina din sange, ceea ce poate ajuta la scaderea riscului bolilor de inima. Betaina se lupta si impotriva intaririi si blocarii arterelor, ceea ce poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral si boli de inima.

2. Poate imbunatati masa musculara

Studiile sugereaza ca beneficiile betainei asupra sanatatii pot include capacitatea de a imbunatati masa musculara. Suplimentarea cu betaina a demonstrat ca reduce masa de grasime si mareste masa musculara atat in studiile pe animale, cat si la cele umane. Un studiu din 2013 a constatat ca suplimentarea cu acest aminoacid a fost capabila sa imbunatateasca compozitia corporala si rezistenta musculara la participanti.

3. Poate ajuta la pierderea de grasime

Studiile au aratat ca suplimentarea cu betaina poate avea ca rezultat abilitati mai rapide de ardere a grasimilor, precum si pierderea de grasimi, fara pierderea masei musculare. Cercetatorii au descoperit ca efectele de ardere a grasimilor betainei au fost cele mai eficiente cand pacientii urmau deja o dieta cu calorii reduse.

Aminoacidul care ajuta la ameliorarea durerilor

4. Ajuta la functia hepatica si la detoxifiere

Studiile au aratat ca betaina ajuta la detoxifierea ficatului prin descompunerea si eliminarea grasimilor din ficat. Betaina ajuta, de asemenea, la prevenirea deteriorarii tractului digestiv provocata de toxine si substante chimice.

5. Ajuta in digestie

Aminoacidul poate ajuta la cresterea acidului clorhidric in stomac, care joaca un rol important in descompunerea alimentelor si absorbtia nutrientilor. Luand un supliment de extract de betaina inainte de mese, stomacul poate digera mai usor alimentele, ceea ce poate fi benefic pentru cei care sufera de probleme digestive.

6. Ajuta la ameliorarea durerilor

Cercetatorii au descoperit ca suplimentarea cu betaina a contribuit la scaderea nivelului acidului lactat asociat cu oboseala musculara. Studiile sugereaza ca betaina poate fi utila in promovarea relaxarii crampelor musculare.

7. Ajuta la repararea daunelor cauzate de alcoolism

Aminoacidul are efecte de reducere a grasimilor care lucreaza pentru imbunatatirea bolii hepatice grase alcoolice, ajutand in functionarea ficatului si elimina excesul de grasime.

Avitaminozele si deficitul de calciu la copii. Cauze si tratament

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...